Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 08:24

Πάνω από 600 αδέσποτα υπό την φροντίδα του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Πάνω από 600 αδέσποτα σκυλιά φροντίζουν αυτή την περίοδο μέλη και φίλοι του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, ενώ την ίδια ώρα πολλαπλάσια παραμένουν στους δρόμους της Μεσσηνίας.

Και δυστυχώς, όπως διαπιστώνουν τα μέλη του Ομίλου, το πρόβλημα διαρκώς οξύνεται, χωρίς να υπάρχει αισιοδοξία για την αντιμετώπισή του.

Επισκεφθήκαμε έναν από τους χώρους στους οποίους φιλοξενούνται σκυλάκια από τον Φιλοζωικό και διαπιστώσαμε τη μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών από την Ελλάδα αλλά κυρίως από το εξωτερικό. Μιλήσαμε με την νέα πρόεδρο του Ομίλου Κατερίνα Πεζώνη και περπατήσαμε ανάμεσα στα σκυλάκια, ορισμένα εκ των οποίων είναι τυφλά ή αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Τα  περισσότερα όμως είναι υγιέστατα και όλα ανεξαιρέτως περιμένουν μια οικογένεια να τα υιοθετήσει. 

Μεταξύ άλλων η κ. Πεζώνη έδωσε απαντήσεις από τη μεριά της στα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί για την δραστηριότητα του Φιλοζωικού. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε χαρακτηριστικά πως: «Δεν πωλούνται σκυλάκια στο εξωτερικό, υιοθετούνται όπως στην Ελλάδα… Δεν θα υπήρχαν άλλωστε τόσα πολλά σκυλάκια εδώ αν υπήρχε τέτοια ροή που λένε κάποιοι». Συμπλήρωσε δε, πως «Υπάρχει κι ένα ακόμα θέμα για το αν μεσολαβεί κάποιο χρηματικό ποσό στην ξένη υιοθεσία. Το ποσό που πληρώνει κάποιος για να υιοθετηθεί ένα σκυλάκι στο εξωτερικό είναι τα μεταφορικά, το κουτί, το διαβατήριο, το τσιπάκι και τα εμβόλια. Δεν πληρώνει τίποτα παραπάνω».

Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πως οι ανάγκες είναι πραγματικά πολύ μεγάλες και ο Φιλοζωικός ζητά από τον κάθε ενδιαφερόμενο να σπεύσει για να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. 

Μέχρι σήμερα η τροφή για τα σκυλάκια εξασφαλίζεται από τους δύο δήμους Μεσσήνης και Καλαμάτας, παράλληλα με τις εθελοντικές προσφορές έχουν δώσει για την ώρα σημαντική λύση στο πρόβλημα. Τα εμβόλια και οι θεραπείες καλύπτονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τον αντίστοιχο Γερμανικό Ομιλο, ενώ έχει ζητηθεί και η συνεργασία κτηνιάτρων της Μεσσηνίας.

Γενικότερα χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική η προσφορά των δήμων, εθελοντικών οργανώσεων της Ελλάδας και άλλων από το εξωτερικό όπως οι: Greek Animal Resque, Friends of the Greek Starys και Phok – Verein Der Tierfuende. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την κ. Πεζώνη, υπάρχει υποστήριξη σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση.

Οσο για τους εθελοντές, συμμετέχουν στη φροντίδα των ζώων και τη βελτίωση του χώρου φιλοξενίας λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα Workaway. Οι ξένοι εθελοντές προσφέρουν εθελοντική εργασία και φιλοξενούνται από τον Φιλοζωικό Ομιλο, που τους παρέχει στέγη και τροφή, για όσο διάστημα επιθυμούν. Επίσης, τα περισσότερα μέλη του Ομίλου αφιερώνουν πολλές ώρες καθημερινά, παράλληλα με τις όποιες οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.  

Η κ. Πεζώνη θεωρεί συγκινητική την αναταπόκριση των εθελοντών που έρχονται από πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσα στους οποίους και η Μαρτίνε, η οποία ήρθε από την Ιταλία για 3 εβδομάδες στις αρχές του καλοκαιριού και αποφάσισε να μείνει τουλάχιστον μέχρι να βγει ο χειμώνας.

Στο σύνολό τους οι εθελοντές, εισπράττουν αγάπη από τα ζωάκια αλλά έρχονται κι αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, αφού πολλά σκυλάκια έχουν φτάσει μισοπεθαμένα αλλά έχουν τελικά κερδίσει τη ζωή. Ανάμεσά τους σκυλάκια που έμειναν ανάπηρα και περπατούν με… καροτσάκια, άλλα τυφλά, άλλα άρρωστα. Για παράδειγμα, ο Κλιφ βρέθηκε κρεμασμένος και ζει. Ο Νίκος έμεινε ανάπηρος όταν τον πάτησε φορτηγό και περπατάει με καροτσάκι καθώς έχει χάσει τα δύο πίσω πόδια του. Ο Ρούντι επίσης έχει κινητικά προβλήματα… 

Το κάθε σκυλάκι έχει τη δική του ιστορία, όλα όμως περιμένουν μια οικογένεια να τους δώσει ένα σπίτι. 

Μεταξύ μάλιστα των οικογενειών που υιοθετούν σκυλάκια είναι και αρκετές από το εξωτερικό. Ερχονται για διακοπές στην περιοχή μας, επισκέπτονται τον χώρο του Φιλοζωικού ή μαθαίνουν από το Διαδίκτυο για να σκυλάκια που υιοθετούνται και αποφασίζουν να προσθέσουν ακόμα ένα μέλος στην οικογένειά τους. 

Όπως παρατηρεί η κ. Πεζώνη: «Υιοθεσίες γίνονται παντού, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Δεν αλλάζει ο τρόπος. Πάντα γίνεται έλεγχος στο σπίτι όπου θα πάει το σκυλάκι και θα γίνει η υιοθεσία με συμβόλαιο και τσιπάκι. Επίσης,  οι ίδιοι θα συνοδεύσουν το σκυλάκι από την Ελλάδα στο σπίτι τους στο εξωτερικό και η κάθε οικογένεια που θα υιοθετήσει σκυλάκι θα πρέπει να πληρώσει για τα μεταφορικά, το κουτί, το διαβατήριο, το τσιπάκι και τα εμβόλιά του. «Δεν πωλούνται τα σκυλάκια, υιοθετούνται», υπογραμμίζει, απαντώντας στα όσα έχουν καταλογιστεί στον Φιλοζωικό κατά καιρούς. Συμπληρώνει δε πως: «Η πόρτα μας είναι πάντοτε ανοικτή. Εχουμε όνομα, πρόσωπο, διεύθυνση. Ο καθένας μπορεί να έρθει και να συμβάλλει με ιδέες και συμβουλές για να κάνουμε καλύτερο τον χώρο μας». Επίσης όλα τα σκυλάκια έχουν τσιπ, είναι εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, έχουν το βιβλιάρειό τους και υπάρχει πλήρες αρχείο για όλη τους την πορεία.

Κλείνοντας η κ. Πεζώνη εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση του αριθμού των αδέσποτων: «Ο αριθμός τους αυξάνεται μέρα με την ημέρα» λέει. Τονίζει δε πως: «Λύση σε καμιά περίπτωση δεν είναι ο δρόμος. Ο δρόμος είναι αργός θάνατος».