Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018 12:27

Αντιπλημμυρικά έργα ζητούν στο Πήδημα

Αντιπλημμυρικά έργα ζητούν στο Πήδημα

Επιστολή με αποδέκτες το υπουργείο Εσωτερικών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τον Δήμο Καλαμάτας απέστειλε ο Εξωραϊστικός – Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πηδήματος με θέμα τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή από τα ρέματα και για την ανάγκη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.


Αναλυτικά η επιστολή:
“Στο χωριό μας Πήδημα Μεσσηνίας υπάρχουν δύο μεγάλα ρέματα και ένα μικρότερο, τα οποία γίνονται δέκτες των ομβρίων υδάτων μιας τεράστιας έκτασης μεγάλων ορεινών όγκων αλλά και των πεδινών εκτάσεων της περιοχής, που βρίσκονται στη διαδρομή τους. Τα μεγάλα ρέματα αυτά είναι το Μπελογιαννέικο και του Μουγκού και ένα μικρότερο, ο Κολοβός. Αυτά και έγιναν η αιτία, κατά την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, να κινδυνεύσουν οι ζωές πολλών κατοίκων του χωριού, να προκληθούν τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, κτήματα και οχήματα, καθώς και στο οδικό δίκτυο και δυστυχώς να θρηνήσουμε και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.
Από τότε μέχρι σήμερα, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα παρά τις τότε υποσχέσεις των αρμοδίων για άμεσες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα αυτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μπελογιαννέικο δέχεται νερά και από άλλα τέσσερα ρέματα, Αρφαρών, Βρομόβρυσης, Σταματινού και Βελανιδιάς. Τα νερά αυτά είναι πάρα πολλά, η κοίτη του ρέματος στενή και το γεφύρι στην είσοδο του χωριού μας μικρής διατομής για τόσο μεγάλο όγκο νερών, το οποίο φράζει πολύ εύκολα από διάφορα αντικείμενα που παρασύρουν στο πέρασμά τους τα νερά. Το ίδιο και στο ρέμα του Μουγκού, το οποίο περνά στο κέντρο και διασχίζει το χωριό. Ετσι σε κάθε πλημμύρα καταστρέφονται σπίτια, περιουσίες και υποδομές και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Το μικρότερο ρέμα, ο Κολοβός περνά μέσα στο χωριό και καταλήγει σε έναν οχετό διατομής 0,5x0,5 μ., το νερό δεν χωρά και διασκορπίζεται ανάμεσα στα σπίτια, με τα άσχημα αποτελέσματα που περιεγράφησαν και για τα δύο άλλα ρέματα. Η διατομή αυτού θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 2x2 μ.
Οι κάτοικοι που διαμένουμε εδώ γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να γίνει, γιατί σε κάθε δυνατή βροχή επαναλαμβάνονται τα ίδια φαινόμενα με τις ίδιες συνέπειες και αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι:
1ον. Το Μπελογιαννέικο να καθαριστεί, να διαπλατυνθεί η κοίτη του και να μεγαλώσει η διατομή της γέφυρας στο πήδημα όπου διασχίζει το δρόμο Πήδημα - Αρφαρά τουλάχιστον στο διπλάσιο, γιατί όπως είναι, πολύ εύκολα φράζει με διάφορα αντικείμενα (κορμούς δένδρων, κλαδιά και άλλα αντικείμενα) που μεταφέρει το νερό, με αποτέλεσμα να υπερχειλίζει οπότε διαχέεται στους δρόμους και καταστρέφει τα σπίτια και τις περιουσίες των κατοίκων.
2ον. Επίσης μετά τη γέφυρα να κατασκευασθεί προστατευτικός τοίχος στις όχθες του εν λόγω ρέματος δεξιά και αριστερά μέχρι τον νέο αυτοκινητόδρομο Τρίπολη – Καλαμάτα, μήκους περίπου 300 μέτρων, προκειμένου να προστατεύονται τα σπίτια των κατοίκων από τις υπερχειλίσεις.
3ον. Επειδή τα νερά του παραπάνω ρέματος μπλοκάρονται στην υπερυψωμένη γέφυρα που έχει κατασκευασθεί δεξιά και αριστερά στο ύψος των διοδίων του νέου αυτοκινητόδρομου που διασχίζει τον κάμπο του χωριού μας, λειτουργεί σαν φράγμα, μπλοκάρονται με αποτέλεσμα να επιστρέφουν προς το χωριό, να καταστρέφονται συνεχώς οι αγροτικές καλλιέργειες και να πνίγονται τα σπίτια της περιοχής εκεί, είναι ανάγκη να κατασκευασθούν μεγάλα τούνελ και στις δύο πλευρές, ανατολικά και δυτικά του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να διοχετεύονται προς τον ποταμό Αρι, ώστε να αποφεύγονται οι παραπάνω οδυνηρές επιπτώσεις τις οποίες έχουμε κάθε φορά που γίνεται πλημμύρα.
4ον. Καθαρισμός ανατολικά του σημείου που τέμνει το δρόμο του χωριού, αλλά και διάνοιξη στη συνέχεια του ρέματος νότια ώστε τα νερά να διοχετεύονται στον ποταμό και όχι στα κτήματα και τα σπίτια των κατοίκων με τις γνωστές όπως και στο παραπάνω συνέπειες, πρέπει να γίνει και στο προαναφερθέν ρέμα του Μουγκού.
Για όλα τα παραπάνω κάνουμε έκκληση σε κάθε αρμόδια υπηρεσία να πραγματοποιήσει το συντομότερο τα έργα αυτά, προκειμένου να αποφεύγονται οι οδυνηρές συνέπειες καταστροφών και απώλειας ανθρώπινων ζωών.
Λυπούμεθα γι’ αυτό αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση αδιαφορίας των αρμοδίων υπηρεσιών και επανάληψης αυτών των φαινομένων στο χωριό μας, θα στραφούμε νομικά εναντίον τους στα αρμόδια δικαστήρια. Εν αναμονή των ενεργειών σας”.