Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 17:02

Βράβευση του Πειραματικού Σπάρτης για δράση "Αριστεία και Καινοτομία"

Γράφτηκε από την



Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012, σε εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας παρουσιάστηκαν καινοτόμες και άριστες δράσεις σχολείων και πανεπιστημίων στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Έρευνας.
Τη δράση «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση» εισήγαγε το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων το 2010, στο πλαίσιο της Πράξης «Θεσμός Αριστείας και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Α΄/θμια & Β΄/θμια Εκπαίδευση». Στόχος της δράσης είναι η αξιοποίηση της μάθησης, που παράγεται στα σχολεία, ως βάση για την υποστήριξη και ανάπτυξη του εκπαιδευτικού έργου μέσα από την επιβράβευση και τη δημόσια ανάδειξη «βέλτιστων πρακτικών». Η δράση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σχολείο ανοικτό στη συνεχή βελτίωση, την αλλαγή, την πολυμορφία και σε μηχανισμούς συνεχούς ανατροφοδότησης και υποστήριξης της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Οι καλές πρακτικές που αναδεικνύονται μέσα από αυτή τη δράση, αποτελούν μία δεξαμενή άντλησης ιδεών για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Η σχέση της παιδείας με την καινοτομία και την ανάπτυξη πρέπει να αναδειχθεί και να ενισχυθεί. Η καινοτομία και η δημιουργικότητα σχετίζονται με το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας, την κουλτούρα που αναπτύσσεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και τη σχέση του σχολείου με την κοινωνία. Η καινοτομία και η αριστεία αφορούν όλους τους χώρους της εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό στα νέα προγράμματα σπουδών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εφαρμόζονται πιλοτικά σε 200 σχολεία, η καινοτομία και η δημιουργικότητα διατρέχουν οριζόντια όλα τα μαθήματα. Το ψηφιακό σχολείο προσφέρει στους μαθητές με διαδραστικό τρόπο όλο το εκπαιδευτικό υλικό, ενώ με το ψηφιακό φροντιστήριο έχουν πλήρη διδασκαλία, ασκήσεις και υποστήριξη σε όποιο μάθημα χρειάζονται από το σπίτι τους. Το Τεχνολογικό Λύκειο ενισχύει τα τεχνικά επαγγέλματα εφοδιάζοντας τους μαθητές με τα απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα.
Παιδεία είναι οι άνθρωποι, οι στάσεις, οι αντιλήψεις και οι νοοτροπίες, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Οι αλλαγές στην παιδεία αποδίδουν σε βάθος χρόνου και απαιτούν τη συμμετοχή, τη συμβολή και την έμπνευση πολλών. Η παιδεία οφείλει και πρέπει να έχει συνέχεια. Αυτή η συνέχεια πρέπει να διασφαλιστεί από όλους μας.
Στην εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ βραβεύτηκαν έργα που ξεχώρισαν στο Θεσμό Αριστείας και Καινοτομίας 2011 σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Το Πειραματικό Γυμνάσιο Σπάρτης βραβεύτηκε για το έργο «Ένα ταξίδι στην Αθήνα του 5ου αιώνα», που αφορά τη διδακτική μαθήματος του αναλυτικού προγράμματος. Στο έργο συμμετείχαν 56 μαθητές που φοιτούσαν στην Α΄ Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2009-10 και σήμερα φοιτούν στη Γ΄  Γυμνασίου. Στους μαθητές ανατέθηκαν εργασίες εξοικείωσης με το διαδίκτυο και το λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Το διαδίκτυο και διάφορες ιστορικές πηγές αξιοποιήθηκαν προκειμένου να προσεγγισθεί με βιωματικό τρόπο η περίοδος του χρυσού αιώνα του Περικλή, ενώ οι μαθητές έγραψαν και ιστορίες με φανταστικά πρόσωπα σε πραγματικό πλαίσιο. Το σχολείο εκπροσωπήθηκε από το διευθυντή, κ. Καρρά Θεόδωρο, το δημιουργό του έργου και εκπαιδευτικό, κ. Κονδυλόπουλο Ιωάννη και τους μαθητές Βενολία  Μαρία, Ζαραφωνίτη Μαίρη, Ζέππο Παναγιώτη, Μιχαλακάκου Κωνσταντίνα και Τσαρούχα Ελένη, που επιλέχθηκαν μετά από κλήρωση. Οι μαθητές και ο υπεύθυνος του έργου παρουσίασαν τον τρόπο εργασίας τους στο συγκεκριμένο  έργο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του σχολείου τους, τονίζοντας την αξία της συνεργασίας μαθητών και καθηγητών.
Για τη σχολική χρονιά 2011-2012 οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δράση μπορούν να υποβάλλουν τα έργα τους σχετικά με:
α) τη διδακτική μεθοδολογία των διδασκομένων μαθημάτων, σε όλους τους τύπους σχολείων,
β) την εφαρμογή των διαφόρων μορφών σχολικών δραστηριοτήτων (περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτιστικά, αγωγής σταδιοδρομίας κλπ)
γ) την επεξεργασία - υλοποίηση προτάσεων για την αποτελεσματικότερη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας (διευθυντής –σύλλογος εκπαιδευτικών-
μαθητές - γονείς - σχολικοί σύμβουλοι - σχολική επιτροπή – φορείς εκτός σχολείου) με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας του σχολείου (π.χ. μείωση ενεργειακού αποτυπώματος του σχολείου, άνοιγμα στην τοπική κοινωνία κ.α.) καθώς και της επαγγελματικής ανάπτυξης του εκπαιδευτικού/κών,
δ) δράσεις που προωθούν την ενταξιακή εκπαίδευση και το σχολείο για όλους.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Μισθός, συνεχάρη τους μαθητές και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του έργου, αναφέροντας πως η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να δραστηριοποιηθούν, να αυτενεργήσουν και να λειτουργήσουν συνεργατικά, συμβάλλοντας στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Η κοινωνία μας χρειάζεται ελπίδα, αισιοδοξία και δημιουργικότητα και οι καινοτόμες δράσεις βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.


Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων



NEWSLETTER