Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 21:15

Μάζεψε παραδοσιακά "Λιοδάκρυ", το τυποποίησε και το… δώρισε

Γράφτηκε από την
Μάζεψε παραδοσιακά "Λιοδάκρυ", το τυποποίησε και το… δώρισε

Ενα μεγάλο όνειρό του έκανε πραγματικότητα ο Γιώργος Μουργής, ο οποίος πρόσφατα παρήγαγε το δικό του λάδι με έναν πλήρως παραδοσιακό τρόπο και στη συνέχεια... το χάρισε!
Ο λόγος για το "Λιοδάκρυ", το λάδι του Γιώργου Μουργή ο οποίος κατάγεται από την Αλαγονία. Ζούσε για πολλά χρόνια στην Αθήνα, αλλά όπως λέει ο ίδιος, δεν επέτρεπε στον εαυτό του να περάσουν κι άλλα χρόνια χωρίς να έρθει σε επαφή με τη γη, με τη φύση, να μη βγάλει το δικό του λάδι - και μάλιστα με τον τρόπο που εκείνος ήθελε. Ετσι, εδώ και λιγότερο από ένα χρόνο ο Γιώργος ζει στην Καλαμάτα - και συγκεκριμένα στη Βέργα.
Οι ελιές από τις οποίες προήλθε το λάδι του βρίσκονται μέσα στο κτήμα του σπιτιού το οποίο νοικιάζει στη Βέργα. Τα δέντρα είναι 80 και, όπως παρατηρεί, δεν είχαν κλαδευτεί και δεν είχαν εμπλουτιστεί με λίπασμα εδώ και αρκετά χρόνια. Επίσης, δεν είχαν μαζευτεί από κανέναν!
Ενα συνεργείο εργατών ανέλαβε τη συγκομιδή του καρπού, όμως αυτό έγινε μόνο με τα χέρια και με ραβδιά, χωρίς μηχανήματα, χωρίς αλυσοπρίονα και ραβδιστικά. Ο Γιώργος δεν ήθελε η σύγχρονη τεχνολογία να έχει συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια. Στη συνέχεια, στο ελαιοτριβείο Πετρόπουλου η διαδικασία εξαγωγής του λαδιού έγινε όπως γινόταν παλιά, χωρίς ζεστό νερό.
Ετσι ο χυμός της ελιάς ήταν φυσικός, χωρίς καμία μηχανική ή χημική παρέμβαση. Από τα 15 τσουβάλια βγήκαν 100 κιλά λάδι χρώματος πράσινου ανοιχτού, με μια γεύση κάπως πικρή που θυμίζει
αγουρέλαιο. "Φάρμακο" το χαρακτήρισαν όσοι το δοκίμασαν μέχρι τώρα...
Αμέσως μετά, ο Γιώργος συσκεύασε ο ίδιος το λάδι σε μπουκαλάκια, έβαλε τις ετικέτες που ετοίμασε μόνος του και το δώρισε σε φίλους του. Με αυτό τον τρόπο έκανε ένα δώρο πολύ προσωπικό, που έκλεινε μέσα του όλο το μεράκι και την αγάπη του για την ελιά, το "χρυσάφι" της Μεσσηνίας. Οι θετικές τους αντιδράσεις... ήταν αυτές που τον έκαναν να θέλει και στο μέλλον ν' ασχοληθεί με την παραδοσιακή παραγωγή λαδιού.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η μακέτα της ετικέτας είναι εμπνευσμένη από σχέδιο που βρέθηκε σε αρχαίο μελανόμορφο αγγείο και απεικονίζει ανθρώπους να ραβδίζουν ελιές!


NEWSLETTER