Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 18:18

Συνεχείς περιπολίες και ετοιμότητα από την Πυροσβεστική Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Συνεχείς περιπολίες και ετοιμότητα από την Πυροσβεστική Καλαμάτας

 

Συνεχείς περιπολίες σε όλο το μέτωπο ευθύνης τους κάνουν καθημερινά οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας για να είναι σε ετοιμότητα οτιδήποτε και αν συμβεί.

Ο διοικητής της Υπηρεσίας πύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος είναι ένας αξιωματικός που πιστεύει στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση. Μάλιστα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και με εντολές του Αρχηγείου του Σώματος ξεκίνησε ένα νέο κύκλο επαφών με την τοπική αυτοδιοίκηση και παράγοντες οι οποίοι συμμετέχουν στο σχέδιο πολιτικής προστασίας για το νομό. Βέβαια, όπως και ο ίδιος λέει, θα βοηθούσε σημαντικά αν και οι πολίτες ευαισθητοποιούνταν περισσότερο και νοιάζονταν ο καθένας για την περιοχή του ή κάποιες εργασίες καθαρισμών, ανοίγματος δρόμων και αποψίλωσης επικίνδυνων εκτάσεων είχαν γίνει μέχρι τα μέσα Ιουνίου και όχι τώρα που είναι Αύγουστος.

Και φυσικά ένα από τα κρίσιμα ζητήματα για την αποτελεσματικότητα και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής είναι και η πρόσβαση στο σημείο της πυρκαγιάς. Με απλά λόγια οι δρόμοι που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις και κατά πόσο είναι προσβάσιμοι από τα πυροσβεστικά οχήματα. Αυτό άλλωστε ήταν και το πρώτο ερώτημα που η “Ε” έθεσε στον Κ. Θεοφιλόπουλο, ο οποίος είπε ότι το αγροτοδασικό δίκτυο στο νομό “σε γενικές γραμμές δεν είναι το επιθυμητό, όχι όμως και κάτι που θα μας προκαλέσει τόσο μεγάλα προβλήματα”.

 

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Ο διοικητής της ΠΥ Καλαμάτας λέει λοιπόν ότι ναι μεν “το αγροτοδασικό δίκτυο στο νομό δεν είναι τέλειο, αλλά σε γενικές γραμμές είναι αρκετά καλό”, ενώ υπάρχουν και κάποιες ορεινές περιοχές όπου δεν υπάρχει δρόμος, αλλά αυτό είναι και θετικό, γιατί όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε άνθρωπο δύσκολα θα ανάψει μια φωτιά. Κι αυτό όχι απαραίτητα λόγω κάποιου κακόβουλου, αλλά γιατί οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από... αμέλεια. Ειδικότερα δε για τον Ταΰγετο λέει ότι “έχει ένα μεγάλο οδικό δίκτυο”, αλλά σε κάποια σημεία είναι απρόσιτος. Σαν υπηρεσία έχουν καταγράψει και ενημερώσει την Περιφέρεια πού υπάρχουν τα προβλήματα και αυτό το διάστημα -αν και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση επισημαίνουμε εμείς- στο Δήμο Δυτικής Μάνης μηχάνημα του Δασαρχείου βελτιώνει τους δρόμους στη Μηλιά, στην Παναγιά Γιάτρισσα και στο δάσος της Βασιλικής. Παρεμβάσεις έχουν γίνει και στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, διαβεβαιώνει ο διοικητής.

 

ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Ενα πρόβλημα που υπάρχει πάντως με τους αγροτικούς δρόμους και... στοιχίζει σε χρόνο είναι τα δέντρα των οποίων εξέχουν οι κορμοί και περιορίζουν το φάρδος τους, καθώς και τα κλαδιά. Η ΠΥ Καλαμάτας έχει λίγα, μικρά και ευέλικτα οχήματα και τα μεγαλύτερα που συνήθως επιχειρούν σε αγροτοδασικές περιοχές συναντούν εμπόδια. Βέβαια, τα πληρώματα είναι εφοδιασμένα με βενζινοπρίονα, αλλά καθυστερούν και όπως επισημαίνει ο κ. Θεοφιλόπουλος η αποτελεσματικότητα στην κατάσβεση “στηρίζεται στην άμεση επέμβαση και στην ταχύτητα”.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ

Η ΠΥ Καλαμάτας καθημερινά φροντίζει ώστε να υπάρχει διασπορά των δυνάμεων έξω στην ύπαιθρο “για ταχύτερη και αμεσότερη παρέμβαση σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά”, γιατί ο χρόνος που θα παρέμβουν οι δυνάμεις είναι σημαντικός για την έκβασή της, τονίζει ο διοικητής της υπηρεσίας. Και επισημαίνει ότι τουλάχιστον τρεις αξιωματικοί είναι έξω καθημερινά “με μικρότερα αυτοκίνητα βοηθητικού τύπου” και μάλιστα σε κάποιες από τις περιπολίες βγαίνουν με οχήματα τύπου Ντακότα, τα οποία έχουν δεξαμενή νερού για άμεση επέμβαση. Καθημερινά βγαίνει σε περιπολία σε διαφορετική κάθε φορά περιοχή για να έχει ιδία άποψη και ο κ. Θεοφιλόπουλος -“δεν υπάρχει χωριό που να μην έχω πάει και καταγράψει τις δυσκολίες που θα έχουμε σε μια περίπτωση πυρκαγιάς”, αναφέρει ο ίδιος.

 

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ

Μετά άλλωστε και από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Κινέτα και στο Μάτι, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές “συγκροτήθηκαν έκτακτα συμβούλια στις δημοτικές ενότητες. Καλέσαμε τους πολίτες, αναφέραμε τις όποιες δυσκολίες που ακόμα υπάρχουν και τους ζητήσαμε να μας βοηθήσουν στο θέμα της παρατήρησης”, αναφέρει. Και διευκρινίζει ότι η συμβολή του καθένα μας είναι σημαντική όχι για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, αλλά για να την προλάβουν εν τη γενέσει της. Εξάλλου “η πρόληψη είναι αυτή που μπορεί να μας προστατέψει από τις πυρκαγιές”, τονίζει και προσθέτει: “Οσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των πολιτών στην παρατήρηση και την πρόληψη, τόσο περισσότερο θα μειωθούν οι πυρκαγιές. Θέλουμε τον κόσμο να παρατηρεί στην περιοχή του και ό,τι δει να το αναφέρει στο 199 (αριθμός χωρίς χρέωση), ενώ αν δεν έχει μονάδες ή σήμα μπορεί να καλεί στο 112 για άμεση βοήθεια”. Επιπρόσθετα, ο καθένας θεωρεί καλό να κάνει “συστάσεις στο γείτονά του, το φίλο του, το συγχωριανό του να μην προβαίνει καθόλου στο άναμμα φωτιάς”.

 

Η ΑΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ

Στατιστικά “ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια και όχι από σκοπιμότητα ή δόλο”, λέει. Πολλές φωτιές -προσθέτει- που έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές και απώλεια ανθρώπινων ζωών έχουν ξεκινήσει είτε από μια ψησταριά, είτε από εργασίες με τροχό ή ηλεκτροκόλληση στην ύπαιθρο, είτε από το κάπνισμα μελισσών. Συμβουλεύει δε τους πολίτες “να μην πετάνε αναμμένα τσιγάρα -γιατί πολλές πυρκαγιές προκαλούνται από αναμμένα τσιγάρα- και να μην εκτελούν τις δύσκολες ώρες της ημέρας, μεσημέρι δηλαδή και απόγευμα, θερμές εργασίες (ηλεκτροκόλληση, χρήση τροχού, κάπνισμα μελισσών)”. Επίσης, “να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους γύρω από το σπίτι τους κι εφόσον είναι κοντά σε δασική έκταση το χώρο σε απόσταση 10 μέτρων από ξερά χόρτα”. Ειδικά όταν “υπάρχουν μεγάλα δέντρα που εφάπτονται της ιδιοκτησίας τους να προβαίνουν στο κλάδεμά τους, τα παντζούρια τους να είναι από τέτοια υλικά που να είναι άκαυστα και να έχουν ένα λάστιχο με νερό, μια δεξαμενή μικρή και κάποιους πυροσβεστήρες, που σε περίπτωση πυρκαγιάς θα τους φανούν χρήσιμα”.

Εκτός όμως από την ανθρώπινη αμέλεια, πολλές φωτιές ξεκινούν και από τα καλώδια της ΔΕΗ. Ο διοικητής της ΠΥ Καλαμάτας μάλιστα έχει στείλει αρκετές φορές έγγραφα προς την Επιχείρηση γιατί “διαπιστώνω ειδικά στη χαμηλή και μέση τάση δέντρα να εφάπτονται με τα καλώδια. Πολλές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί κάτω από στύλους της ΔΕΗ και κατά μήκος της γραμμής μεταφοράς ρεύματος”, αναφέρει.

 

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Οι δήμοι, λέει ο Κ. Θεοφιλόπουλος, είναι κοντά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και διαθέτουν από τον εξοπλισμό τους πυροσβεστικά οχήματα και σκαπτικά μηχανήματα. Βέβαια, αν και το ωράριο για το προσωπικό που απασχολούν οι δήμοι το καλοκαίρι για λόγους πυροπροστασίας ξέφευγε από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα ήταν και το ιδανικό, καθώς ”το προσωπικό τους δουλεύει πρωί και οι πυρκαγιές εκδηλώνονται συνήθως το απόγευμα”. Αν όμως υπήρχε “προσωπικό ασφαλείας στους δήμους θα μπορούσαμε να ζητήσουμε την άμεση βοήθειά τους”. Εν τω μεταξύ μεγάλη βοήθεια θα ήταν για την Πυροσβεστική “οι καθαρισμοί να γίνονται νωρίτερα, αν και κάποιοι λόγοι που έχουν να κάνουν με τις πιστώσεις φέρνουν πιο πίσω αυτές τις εργασίες”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι “εμείς αυτές τις εργασίες τις θέλουμε να έχουν ολοκληρωθεί τέλη Μαΐου ή μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου”.

 

ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Οσον αφορά τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει η υπηρεσία, ο διοικητής της πιστεύει ότι επαρκούν για τις ανάγκες του νομού. “Με σωστή διαχείριση μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα, βέβαια δεν περισσεύει κανείς, αλλά είναι ικανός ο αριθμός και των μέσων και του προσωπικού, αρκεί να μην έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή ισχυρούς ανέμους, που μας δυσκολεύουν. Αρκετά είναι και τα εναέρια μέσα, τα 3 PZL “που είναι πάρα πολύ καλά και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, αλλά και το μισθωμένο ελικόπτερο μας βοηθά πολύ”.

Βέβαια σημαντικό σε μια έκτακτη περίσταση είναι και να ξέρει ο καθένας τι είναι αυτό που θα κάνει, ώστε αν παραστεί ανάγκη να εκκενωθεί μια περιοχή, αυτό να γίνει με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο. Ο διοικητής της ΠΥ Καλαμάτας απαντά σε αυτό ότι είναι θέματα τα οποία “τα έχουμε επισημάνει στα συντονιστικά που έγιναν σε κάθε δήμο και το συντονιστικό, που έγινε στην έδρα της Αντιπεριφέρειας”. Εξηγεί λοιπόν ότι “ο σύνδεσμός μας είναι πάντα ο πρόεδρος του χωριού, έχουμε τα τηλέφωνα όλων των προέδρων και όλων των άλλων λειτουργών που μπορούν να βοηθήσουν, τα τηλέφωνα των αντιδημάρχων, τα τηλέφωνα των υπευθύνων των δήμων για την πολιτική προστασία, τους γνωρίζουμε όλους”. Επιπλέον, “έχουμε κάνει συγκεντρώσεις ανά δημοτικές ενότητες και τους έχουμε επισημάνει το κομμάτι που αφορά μια εκκένωση, που δεν είναι και τόσο εύκολο”. Σύμφωνα λοιπόν με το σχεδιασμό, το πρώτο που έχει δοθεί από την Πυροσβεστική ως οδηγία σε αυτές τις συγκεντρώσεις είναι “ο κόσμος να μην εγκαταλείψει το χωριό του, το καλύτερο είναι να γνωρίζουν όλοι ένα σημείο συγκέντρωσης μέσα στο χωριό, γιατί έχουμε παρατηρήσει ότι σε μεγάλες πυρκαγιές αυτοί που έμειναν στο χωριό κινδύνεψαν λιγότερο από αυτούς που τράπηκαν σε φυγή, χωρίς ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης”. Οσον αφορά την εισήγηση για την εκκένωση και το αν μια πυρκαγιά απειλεί κατοικημένη περιοχή, “γίνεται από τον προϊστάμενο των πυροσβεστικών δυνάμεων που ηγείται της πυρόσβεσης, ο οποίος το αναφέρει στη δημοτική αρχή και η δημοτική αρχή από την πλευρά της κάνει όλες τις ενέργειες για την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού με λεωφορεία, ενώ η Αστυνομία διευκολύνει την κυκλοφορία”. Μια ακόμα επισήμανση που έχει γίνει προς τους προέδρους των χωριών είναι να γνωρίζουν και να ενημερώσουν “πού μένουν ηλικιωμένοι και ανήμπορα άτομα και ποιες είναι οι ανάγκες τους”.


NEWSLETTER