Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 16:44

Δράσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 2 ετών από τις πλημμύρες

 

Δράσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 2 ετών από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2016 στην Καλαμάτα διοργανώνει σήμερα η ομάδα “Καλαμάτα 2030”.

Στις 7 το απόγευμα ο Χρήστος Ζερίτης, κάτοικος της Ράχης, θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στη γειτονιά με σημείο συνάντησης το 6ο Δημοτικό Σχολείο, στην οδό Ελεαβούλκου 24.

Στις 8.30 το βράδυ στο προαύλιο του ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Φραγκοπήγαδο, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο “Η πόλη κάτω από την πόλη - Το βαθύ λαγκάδι 2 χρόνια μετά”.

Εκεί θα μιλήσουν οι: Μαργαρίτα Καραβασίλη, αρχιτέκτων πολεοδόμος, τ. ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ. Ηλίας Μπιτσάνης, δημοσιογράφος. Βασίλης Π. Κουτραφούρης, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, πρόεδρος Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, γ.γ. ΤΕΕ Μεσσηνίας. Τόνια Κουζή, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ. Την εκδήλωση και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει ο Βασίλης Παπαευσταθίου, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, Msc.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στην οδό Γλαύκου, που δοκιμάστηκε σκληρά από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, η Τόνια Κουζή ενημέρωσε ότι θα επισημανθεί το τι συνέβη εκείνη τη μέρα, θα αναλυθεί το τοπίο, το τι πρέπει να κάνει ο κόσμος για να προστατευτεί, το τι έργα έχουν εξαγγελθεί και κατά πόσο θα συμβάλουν στην προστασία της περιοχής. Επεσήμανε ότι η περιοχή αυτή είναι το δυσκολότερο κομμάτι της πόλης και εκτίμησε πως το άνοιγμα του ρέματος δεν είναι εφικτό, αλλά ότι πρέπει να αξιοποιηθεί και να καθαριστεί το ρέμα στο τμήμα του που είναι ανοιχτό.

Ο Βασίλης Κουτραφούρης, που έσπευσε στην πληγείσα περιοχή της οδού Γλαύκου αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, παρατήρησε ότι οι εικόνες αυτές θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη του. Είπε ότι θα αναλυθούν τα αίτια των πλημμυρών και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, ενώ θα εξεταστεί κατά πόσο η υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων της μελέτης “Μορέα” θα συνεισφέρει σε ικανοποιητικό επίπεδο στη θωράκιση της Καλαμάτας.

Ο κ. Κουτραφούρης στάθηκε και στην προσωπική ευθύνη των κατοίκων, που πρέπει να προστατεύσουν την περιοχή τους από την άναρχη δόμηση, από την ανοικοδόμηση δίπλα στα ρέματα και το μπάζωμα.

Γ.Σ.