Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 08:24

Η πρώτη μεταμνημονιακή απεργία της ΑΔΕΔΥ αύριο και στην Καλαμάτα (βίντεο)

Η πρώτη μεταμνημονιακή απεργία της ΑΔΕΔΥ αύριο και στην Καλαμάτα (βίντεο)

 

Η πρώτη μεταμνημονιακή απεργία της ΑΔΕΔΥ, των δημοσίων υπαλλήλων, πραγματοποιείται αύριο 14 Νοεμβρίου, αλλά βρίσκει διχασμένο το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Και αυτό γιατί η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει απεργία για τις 28 του μήνα.

Το γεγονός αυτό σχολίασε χθες ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, που επικεφαλής κλιμακίου πραγματοποίησε περιοδεία σε δημόσιες υπηρεσίες της Μεσσηνίας. Παρατήρησε ότι η προσπάθεια να υπάρξει ένα ευρύτερο απεργιακό μέτωπο, δεν ευοδώθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και Εργατικών Κέντρων, όπως και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργία και τόνισε ότι απαιτούνται δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ εξέφρασε δυσφορία γιατί οι προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση παραπέμπονται στην επόμενη 3ετία.

Ο κ. Καλομοίρης αμφισβήτησε το τέλος των μνημονίων, αναφέροντας πως παραμένουν, ότι ισχύουν οι μνημονιακοί νόμοι κι εφαρμόζονται καινούργιοι. Μίλησε για επονείδιστο και απεχθές χρέος της χώρας που μεγαλώνει και έχει φθάσει το 185% του ΑΕΠ. Επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού στο χώρο του ΕΦΚΑ, αλλά και ελλείψεις καθηγητών στο Μουσικό Σχολείο και προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με αποτέλεσμα ο μαγνητικός τομογράφος, οι μαστογραφίες και το Αιμοδυναμικό να λειτουργούν 3 φορές την εβδομάδα.

Σημείωσε πως απαιτούνται δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο και παρατήρησε ότι “παλεύουμε: Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για αυξήσεις στους μισθούς μας και απαιτούμε τον 13ο και 14ο μισθό με νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση. Παλεύουμε για μισθολόγιο που να ενισχύει αυτούς που οι μισθοί τους κατακρεουργήθηκαν και ιδιαίτερα για τους νεοπροσληφθέντες, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αντιασφαλιστικών νόμων. Να επανέλθουν οι συντάξεις σε ανθρώπινα επίπεδα. Να σταματήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να προστατευτεί η πρώτη κατοικία”.

Για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή δράση, διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε βούληση για δράση από τη ΓΣΕΕ και υποστήριξε πως “η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ θέλει να υπονομεύσει έναν ενωτικό αγώνα”. Από τις 15 Οκτωβρίου είχαμε πάρει απόφαση για την πραγματοποίηση της απεργίας”.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς κάλεσε τους συναδέλφους του να συμμετέχουν στην αυριανή απεργία, “για να μπει τέλος σε αυτά που έχουμε χάσει όλα αυτά τα χρόνια”. Μεταξύ άλλων, ζήτησε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και να σταματήσει η φορολογική επιδρομή.

Ο οργανωτικός γραμματέας του Ν.Τ. Δημήτρης Πράττης παρατήρησε με απογοήτευση ότι “δεν υπάρχει ενότητα στη δράση στην πρώτη μεταμνημονιακή απεργία. Η γενιά μας, εμείς δεν θα δώσουμε τίποτα στην επόμενη γενιά, ενώ εμείς πήραμε το 8ωρο και το 5νθήμερο”. Επίσης, έκανε λόγο για ανάλγητες κοινωνικά κυβερνήσεις και ανύπαρκτο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει Νίκα και Κατσίβελα για διώξεις υπαλλήλων

Τους δημάρχους Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα για διώξεις υπαλλήλων, καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ. Τις καταγγελίες έκανε χθες ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, κατήγγειλε τη στάση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να καθαιρέσει από τη θέση του προϊσταμένου τον Νίκο Πατσαρίνο μ’ ένα διάτρητο σκεπτικό. Ακόμα, κατήγγειλε την πειθαρχική δίωξη και τη μετακίνηση της προϊσταμένης Ζωής Πετροπούλου από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας, γιατί αντιστέκεται στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας.

Ο κ. Καλομοίρης ζήτησε την ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων.

Γ.Σ.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=MyOn2SPqk14}