Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 14:23

"Ένα… αλλιώτικο Χριστουγεννιάτικο δέντρο...!" στον βρεφονηπιακό σταθμό “Ευγενία Β. Ασημάκου”

"Ένα… αλλιώτικο Χριστουγεννιάτικο δέντρο...!" στον βρεφονηπιακό σταθμό “Ευγενία Β. Ασημάκου”

"Ένα… αλλιώτικο Χριστουγεννιάτικο δέντρο...!" δημιούργησαν οι μικροί μαθητές του βρεφονηπιακού σταθμού “Ευγενία Β. Ασημάκου”.

Τα παιδιά μέσα από παιχνίδια και κατασκευές, εξερευνούν τον Κόσμο με όλες τους τις αισθήσεις και με τη φαντασία τους δημιουργούν από άλλη οπτική, έξω και πέρα από τα συνηθισμένα. Αυτά γίνονται στο πλαίσιο του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος «Αρχιτεκτονική και Τέχνη» του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Ευγενία Β. Ασημάκου».

Ο συνδυασμός παιχνιδιού και προσεκτικά κατευθυνόμενης εργασίας, μέσα σε συνθήκες συνεργασίας και δημιουργικής ελευθερίας, δίνει στα παιδιά την ασφάλεια και την έμπνευση που χρειάζονται για να αναζητήσουν τη γνώση και να την ανακαλύψουν!

Τα παιδιά κατανοούν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το χώρο και μαθαίνουν να παρατηρούν το περιβάλλον και να το αναλύουν με κριτική σκέψη.

Είναι γνωστό ότι η αρχιτεκτονική καλλιεργεί τον τρόπο σκέψης. Η δομή, η σύνθεση, το «όλο» μιας ολοκληρωμένης κατασκευής είναι σκέψη πολύπλευρη και συνθετική.

Τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητές τους στις κατασκευές, τα μαθηματικά αλλά και τη μεγάλη τους φαντασία, φτιάχνοντας φανταστικούς πύργους από πλαστικά ποτήρια, ουρανοξύστες από ρολλά, πολιτείες φτιαγμένες από τουβλάκια, πολυκατοικίες από καρεκλάκια… Και μέσα στη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, εμπνεύστηκαν ένα «δέντρο» από χαρτό-σπιτα!

 

Εφτιαξαν χριστόψωμο και έπαιξαν πινακωτή

Το έθιμο του χριστόψωμου, το ζύμωμα και το στόλισμά του, προσέγγισαν βιωματικά τα παιδάκια του Βρεφονηπιακού Σταθμού "Ευγενία Β.Ασημάκου".

Το χριστόψωμο είναι το ψωμί που συνοδεύει το χριστουγεννιάτικο γεύμα. φτιάχνεται από ζυμάρι (προζύμι, νερό, αλάτι και αλεύρι) και η διακόσμησή του εξαρτάται από τις ασχολίες της κάθε οικογένειας.

Μέσω αυτού του εθίμου, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να συζητήσουν γενικά για το ψωμί, την πιο βασική τροφή του ανθρώπου που συνοδεύει τον κύκλο της ζωής του και τις μεγάλες γιορτές, και συμβολίζει την αφθονία και την καλή τύχη. Τα παιδάκια με τις δασκάλες τους αναφέρθηκαν σε σχετικές παροιμίες, έκαναν λεκτικά παιχνίδια και έπαιξαν το παιχνίδι "πινακωτή -πινακωτή".

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ζυμώματος, τα παιδιά… ελευθέρωσαν τις δυνατές φωνές τους τραγουδώντας "απ' το σιτάρι, στο ψωμί!".

Αυτή η δράση έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να συνεργαστούν και να φτιάξουν το καλύτερο χριστόψωμο! Αλλωστε, το πιο νόστιμο ψωμί… είναι αυτό που μοιραζόμαστε.