Κυριακή, 01 Απριλίου 2012 03:42

ΚΩΝ. ΜΑΡΓΕΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «Το μνημόνιο 2 οδηγεί τους δικηγόρους στον αφανισμό»

Γράφτηκε από την
ΚΩΝ. ΜΑΡΓΕΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  «Το μνημόνιο 2  οδηγεί τους  δικηγόρους  στον αφανισμό»

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη

"Η μεγάλη μάζα των συναδέλφων μου δικηγόρων θα οδηγηθεί με τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο 2 ουσιαστικά στον αφανισμό". Αυτό τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Ε" ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πολιτευτεί ο κ. Μαργέλης δήλωσε: "Ετσι όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα το πολιτικό σκηνικό ασφαλώς και δεν βρίσκω κανένα ενδιαφέρον να γίνω μέρος αυτού". Σχολιάζοντας το νέο νόμο για τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης είπε: "Θα μπορούσε να ονομάζεται «Αδικη Δίκη και τη δημιουργία νέων φαινομένων αρνησιδικίας»". Για τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας και των Περιφερειακών Ειρηνοδικείων του Πρωτοδικείου Καλαμάτας ο κ. Μαργέλης τόνισε: "Αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο για την ποιότητα αλλά και για την τόλμη των πρωτοποριακών αποφάσεών τους σε σχέση με τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών".

-Μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου σάς έχουμε ακούσει πολλές φορές να μιλάτε για το τέλος των Δικηγορικών Συλλόγων. Υπάρχει πράγματι τέτοιος κίνδυνος;

"Η μεγάλη μάζα των συναδέλφων μου δικηγόρων θα οδηγηθεί με τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο 2 ουσιαστικά στον αφανισμό: αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (αναγκαστική μάλιστα κάθε τριετία), κατάργηση κατώτατων αμοιβών και προεισπράξεων, αφαίρεση δικηγορικής ύλης, τεράστιο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, «απελευθέρωση» του επαγγέλματος... Mε λίγα λόγια στρώσιμο του δρόμου στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες που θα υπαλληλοποιήσουν το σύνολο σχεδόν της δικηγορίας με τους όρους που ήδη είναι γνωστοί στους έμμισθους συναδέλφους μας: δουλειά από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου με ελάχιστη αμοιβή. Αν συνυπολογίσει κανείς τα χαράτσια και την εξαθλίωση των εργαζόμενων πελατών μας από τα μέτρα των 2 μνημονίων, καταλαβαίνουμε πόσες δεκάδες συνάδελφοι θα αντιμετωπίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα το φάσμα της ανεργίας".

-Πώς φαντάζεστε μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα τη δικηγορία στη χώρα; Η λειτουργία δικηγορικών εταιρειών απειλεί τους δικηγόρους της επαρχίας;

"Η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας στη σύσταση δικηγορικών εταιρειών μεταξύ δικηγόρων διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων με υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα υπαγορεύεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος. Τούτο διότι, αποτρέπει τη δημιουργία μονοπωλιακών ή ολιγοπωλιακών καταστάσεων στον ευαίσθητο χώρο της πρόσβασης των πολιτών σε δικηγόρο, και μέσω αυτού στη δικαιοσύνη, και στην αποτροπή ελέγχου της πρόσβασης αυτής από μεγάλα και οργανωμένα συμφέροντα, εγχώρια και ξένα. Σε περίπτωση επικράτησης των οικονομικών αυτών συμφερόντων, οι δικηγόροι απασχολούμενοι στις εταιρείες αυτές, θα "μεταλλαχθούν" από άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και φυσικοί υπερασπιστές του κράτους δικαίου και θα υπαλληλοποιηθούν στην υπηρεσία αυτών. Ταυτόχρονα και μετά από ένα μεταβατικό στάδιο πίεσης με σκοπό την εξαφάνιση των αυτοαπασχολουμένων δικηγόρων, το κόστος παροχής δικηγορικών υπηρεσιών θα ανέλθει σε επίπεδα μονοπωλιακά για τους πολίτες. Υπό την έννοια αυτή πιστεύω ότι ναι μεν δημιουργεί καταρχήν μια αίσθηση ότι θα πιέσει περισσότερο τους δικηγόρους της περιφέρειας, αλλά οι γιγαντώσεις που θα δημιουργηθούν, είναι βέβαιο ότι θα επιδράσουν αρνητικά και στους μαχόμενους συναδέλφους των μεγάλων πόλεων".

-Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας πρωτοστατεί σε αγώνες για τα δικαιώματα των πολιτών. Ομως έχει δεχθεί και επικρίσεις ότι δεν συμμετέχει σε κοινούς αγώνες με άλλες κοινωνικές ομάδες. Τι απαντάτε σε αυτούς;

"Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας δεν αποτελεί απλώς ένα σωματείο. Είναι ένας επιστημονικός φορέας που βαρύνεται επιπλέον με την αποστολή της συμβολής στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, και επιδιώκει συνεχώς να είναι θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμπαραστάτης στις προσπάθειες των πολιτών να προστατέψουν και να διευρύνουν τα κεκτημένα ατομικά και συλλογικά δικαιώματά τους. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει αποδείξει εμπράκτως ότι βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών του. Εκ της φύσεως όμως σημειώνω ότι δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε απόσχει από τα καθήκοντά μας ως ένδειξη συμπαράστασης σε απεργίες που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αλλά σε κάθε περίπτωση εκ της φύσεως και του σκοπού μας δεν μετέχουμε ούτε θα μετάσχουμε ποτέ σε κινητοποιήσεις πολιτικού χαρακτήρα (π.χ. διαμαρτυρόμενοι κατά της οποιαδήποτε πολιτικής οποιασδήποτε κυβερνήσεως)".

-Πολλοί υποστηρίζουν ότι ενώ ασκείτε αυστηρή κριτική σε όλα τα νομοσχέδια δεν λέτε τίποτα για τη φοροδιαφυγή. Πώς σχολιάζετε ότι πολλοί δικηγόροι δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ;

"Δυστυχώς επιχειρείται συχνά μία απρόκλητη επίθεση προς το δικηγορικό κλάδο, τα μέλη του οποίου στοχοποιούνται συλλήβδην ως δήθεν παράνομοι και φοροφυγάδες που «κλέβουν το κράτος». Πέρα από το άκομψο της εν λόγω επίθεσης, η οποία έχει ως στόχο τη στοχοποίηση των δικηγόρων στα μάτια της κοινωνίας ως κατά τεκμήριο προνομιούχων και τη συνακόλουθη τεχνική πρόκληση αποπροσανατολιστικών αντιδράσεων επιμέρους κοινωνικών ομάδων, πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι τέτοιες γενικεύσεις, όχι μόνο παραγνωρίζουν την αναμφισβήτητη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, η οποία έχει επέλθει τελευταία, συνεπεία και της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα και την αντίστοιχη συρρίκνωση των εισοδημάτων του δικηγόρου. Η πλειοψηφία των δικηγόρων απαρτίζεται από νομοταγείς φορολογούμενους που εκπληρώνουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Αξίζει να σας αναφέρω ότι ένας μεγάλος αριθμός δικηγόρων της Καλαμάτας δεν είχε ούτε μία παράσταση στο δικαστήριο και πάρα πολλοί συνάδελφοι δεν συνέπραξαν ούτε σε ένα συμβόλαιο την προηγούμενη χρονιά, παράγοντες ικανοί για την απόδειξη του γεγονότος πως η δικηγορία δεν αποτελεί για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ένα επικερδές επάγγελμα".

-Κύριε Μαργέλη, ολοένα και περισσότερο ακούγεται από διάφορους κύκλους ότι θα πολιτευτείτε. Εχετε φιλοδοξίες για την κεντρική πολιτική σκηνή, τώρα ή στο μέλλον;

"Μοναδικός σκοπός και φιλοδοξία μου είναι η στήριξη των επαγγελματικών συμφερόντων των δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και η συνεχής αναβάθμιση του Δικηγορικού Συλλόγου, ώστε να είναι αντάξιος των προσδοκιών της κοινωνίας και των δικηγόρων και οπωσδήποτε η συνεχής συμπαράστασή μου στα προβλήματα των συμπολιτών μας. Ετσι όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα το πολιτικό σκηνικό ασφαλώς και δεν βρίσκω κανένα ενδιαφέρον να γίνω μέρος αυτού".

-Η σχέση του ΔΣΚ με τους μεγάλους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, όπως ο ΔΣΑ, δέχτηκε κλυδωνισμούς μετά την απόφαση να μη συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Πράγματι υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα που συγκρούονται με αυτά των επαρχιακών συλλόγων;

"Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οφείλει να αναλογιστεί την ιστορία του, την κρισιμότητα των στιγμών και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, δεδομένου ότι πρωταρχικά αυτός πρέπει να δίνει το παράδειγμα εφαρμογής των αποφάσεων της Ολομέλειας, ως αυτονόητη εκδήλωση σεβασμού προς το ανώτατο αντιπροσωπευτικό όργανο των δικηγόρων της Ελλάδος. Τα προβλήματα όλων των μάχιμων ανεξάρτητων δικηγόρων είναι κοινά και δε χωρίζει τίποτα τους μάχιμους δικηγόρους της επαρχίας των μεγάλων αστικών κέντρων".

-Ξεκινήσατε πρόσφατα μια προσπάθεια για την ίδρυση Ολομέλειας Επαρχιακών Συλλόγων. Πού βρίσκεται αυτή η προσπάθεια και ποια είναι η ανταπόκριση από τους άλλους συλλόγους;

"Η μέχρι τώρα πρακτική και τακτική των συλλογικών οργάνων του κλάδου, με τη γνωστή, ανορθολογική και πολλαπλώς αποδεικνυόμενη ως αναποτελεσματική συνδικαλιστική του διάρθρωση, να παρεμβαίνει σχεδόν πάντα αμυντικά και ετεροχρονισμένα στις επιθέσεις που δέχεται κάθε φορά, αγγίζει τα όρια της συνενοχής στο συντελούμενο, σε βάρος της ίδιας της ύπαρξης του κλάδου, εγχείρημα.

Δυστυχώς, την κρίσιμη αυτή ώρα για το δικηγορικό Σώμα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, μη σεβόμενοι την απόφαση της Ολομέλειας, επέδειξαν προκλητικώς ιδιαίτερη και ανεπίτρεπτη για τα συμφέροντα των δικηγόρων συμπεριφορά.

Με την πρωτοβουλία μου για ίδρυση, κατόπιν αυτών, Ολομέλειας Επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων, έχουν αρχίσει ήδη οι σχετικές διαβουλεύσεις και επαφές και σε κάθε περίπτωση έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου και έστειλα σχετικό μήνυμα ότι δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχθώ πλέον τέτοιες συμπεριφορές, δηλαδή όταν δεν μας «εξυπηρετούν» οι αποφάσεις της Ολομέλειας, να τις αγνοούμε".

-Θα προσφύγει τελικά ο ΔΣΚ στο Στρασβούργο για το μνημόνιο και άλλες υποθέσεις; Θα γίνει σε συνεργασία με άλλους συλλόγους;

"Για το θέμα των προσφυγών κατά του μνημονίου υπάρχει μία άριστη συνεργασία τόσο με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών καθώς και με τους άλλους δικηγορικούς συλλόγους που έχουν προσφύγει εναντίον του. Αρχική σκέψη είναι η μαζί με τους θιγόμενους πολίτες προσφυγή στο Στρασβούργο και σε λίγο καιρό θα καταλήξουμε στις οριστικές αποφάσεις μας".

-Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πρωτοδικείο Καλαμάτας;

"Το Πρωτοδικείο Καλαμάτας αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας. Ελλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού. Για την αντιμετώπιση αυτών απαιτούνται χρήματα. Αυτή την εποχή η αναζήτηση χρημάτων δυστυχώς αποτελεί ουτοπία. Να θυμίσω για άλλη μία φορά ότι την καθαριότητα των ακροατηρίων και του ισογείου του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας την έχει αναλάβει από χρόνια με αποκλειστικά δικές του δαπάνες ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας".

-Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και πώς τους συμπαραστέκεται ο σύλλογος;

"Τα κύρια προβλήματα όχι μόνο των νέων αλλά και των παλαιότερων συναδέλφων είναι ότι σήμερα η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα οικονομικής επιβιώσεως και ότι, με τα υψηλά παράβολα που έχουν θεσπιστεί, είναι πολύ δύσκολη η προσφυγή του συμπολίτη μας στα δικαστήρια.

Είμαστε συνεχώς στο πλευρό των νέων δικηγόρων. Τους παρέχουμε ενημέρωση για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το επάγγελμά τους και θα ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια προώθησης συνεργατικών μορφών δικηγορίας, διότι δυστυχώς αυτό είναι το μέλλον σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον".

-Ανταποκρίνεται το νομοσχέδιο για τη "Δίκαιη Δίκη" στις πραγματικές ανάγκες αλλαγών της δικαιοσύνης;

"Οποιος στοιχειωδώς έχει σχέση με την διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στη πατρίδα μας, θα δυσκολευθεί πολύ να ανεύρει σοβαρές θετικές διατάξεις στο νόμο πλέον 4055/2012 που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο για τη «Δίκαιη Δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής». Θα μπορούσε να ονομάζεται για την «Αδικη Δίκη και τη δημιουργία νέων φαινομένων αρνησιδικίας» και αυτό δεν είναι υπερβολή. Επιχειρεί δήθεν να λύσει ένα όντως υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της βραδύτητας στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, αγνοώντας ότι αυτό πρωτίστως είναι πρόβλημα έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού. Αφού αγνοείται η πραγματικότητα αυτή, το σχέδιο νόμου κινείται φυσιολογικά στη βάση της γνωστής μνημονιακής λογικής. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα της καθυστέρησης των δικών με λογιστικό τρόπο. Περικόπτει –καταργεί δίκες, παραγράφει αδικήματα και υποθέσεις, υπερυψώνει τα όρια άσκησης ενδίκων μέσων και ουσιαστικά τα καταργεί. Παράλληλα, θεσπίζει πρωτοφανείς οικονομικές επιβαρύνσεις (π.χ. τόκος επιδικίας!), νέα αυξημένα μάλιστα παράβολα υπέρ του Δημοσίου προκειμένου να αποτρέψουν την άσκηση δικαστικής άμυνας από τον πολίτη, σε όλες τις πτυχές της διαδικασίας, πολιτικής, ποινικής και διοικητικής. Δηλαδή οι όποιες θετικές ρυθμίσεις σε επιμέρους ζητήματα δεν αναιρούν το στίγμα των προθέσεων του νομοθέτη που είναι ο ασφυκτικός περιορισμός του δικαιώματος δικαστικής προστασίας του πολίτη, το οποίο είναι ο πυρήνας της Δίκαιης Δίκης. Ακόμη και η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων υπακούει σε κανόνες επικοινωνίας αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή της".

-Ποια είναι η θέση του ΔΣΚ για τις καθυστερήσεις στις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά;

"Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και τα Περιφερειακά Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου Καλαμάτας αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο για την ποιότητα αλλά και για την τόλμη των πρωτοποριακών αποφάσεών τους σε σχέση με τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Εφαρμόζοντας ουσιαστικά το νόμο, έχουν προβεί σε γενναίες διαγραφές και μειώσεις οφειλών. Μην ξεχνάμε όμως ότι για εκατοντάδες υποθέσεις, υπάρχουν μόνο τρεις ειρηνοδίκες, οι οποίοι, όπως αντιλαμβάνεσθε, δεν επαρκούν".


NEWSLETTER