Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 18:03

Είδος προς εξαφάνιση τα βίντεο κλαμπ στην Καλαμάτα - Από το ζενίθ στο ναδίρ (Βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Είδος προς εξαφάνιση τα βίντεο κλαμπ στην Καλαμάτα - Από το ζενίθ στο ναδίρ (Βίντεο)

Στο παρελθόν ήταν ένα είδος διασκέδασης, μια αφορμή για να βγούμε από το σπίτι και να περπατήσουμε έστω και για λίγα μέτρα, μπαίνοντας σε έναν χώρο γεμάτο χρώματα και πρόσωπα, ο οποίος μας έκανε να αναζητήσουμε το κάτι καινούργιο, να συνομιλήσουμε με κόσμο αλλά και να ψυχαγωγηθούμε με ελάχιστο κόστος.

Ο λόγος για τα βίντεο κλαμπ, ένα είδος προς εξαφάνιση, που έρχεται να προστεθεί στους δεκάδες κλάδους που επλήγησαν περισσότερο τα χρόνια της κρίσης αλλά και της... τεχνολογίας. Μιας τεχνολογίας που φαίνεται να έχει μεταμορφώσει όλες εκείνες τις ουρές στους γκισέδες των βίντεο κλαμπ σε μπάρες downloading.

Σήμερα, με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορούμε μέσα σε λίγα λεπτά να έχουμε στον υπολογιστή μας το νέο blockbuster ή εκείνη την «πολύ ψαγμένη ταινία», είτε κατεβάζοντάς την, είτε στριμάροντας την.

Πιθανότατα όμως, καθώς πολλοί κοιτούν τη μπάρα του torrent να πρασινίζει όλο και περισσότερο, να τους έχει περάσει η εξής σκέψη από το μυαλό: «Μα καλά, ποιος πάει ακόμα στο βίντεο κλαμπ;», ή ακόμη να τους έχει έρθει μια φευγαλέα ανάμνηση από τότε που χάζευαν στις προθήκες του συνοικιακού βίντεο κλαμπ, κάνοντας την τελετουργική κίνηση των δαχτύλων που έσπρωχναν προς τα εμπρός το πλαστικό display των διαθέσιμων ταινιών.

Επιπλέον, η συνδρομητική τηλεόραση με τα πακέτα ταινιών που προσφέρει κατά καιρούς, έχει βάλει και εκείνη το "λιθαράκι" της, στην καθίζηση της ενοικίασης ταινιών.

Εντούτοις, υπάρχουν αρκετοί σήμερα που νοικιάζουν ταινίες. Είτε γιατί δεν ξέρουν να τις κατεβάζουν διαδικτυακά, είτε γιατί δε θέλουν, είτε γιατί τους αρέσει ο χώρος του βίντεο κλαμπ και η προσωπική επαφή και συζήτηση για τις ταινίες.

Αυτό όμως δεν αναιρεί την πραγματικότητα, η οποία μεταφράζεται σε αμέτρητα λουκέτα στον συγκεκριμένο χώρο, χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και όλα αυτά στο βωμό της αυθαιρεσίας, μιας και σε άλλα, πολύ πιο οργανωμένα κράτη, η λέξη download ισοδυναμεί με πρόστιμο.

Στα πλαίσια αυτά, επισκεφτήκαμε τα δύο βίντεο κλαμπ που λειτουργούν στην οδό Φαρών (3 έχουν απομείνει συνολικά στην Καλαμάτα).

Ο Κώστας Καρακασιλιώτης, ένας εκ των ιδιοκτητών του βίντεο κλαμπ "Movies" (Δημόπουλος Νικήτας & ΣΙΑ ΟΕ), από το 2003 όταν άρχισε με μεράκι αυτή τη δουλειά, θυμάται τις ένδοξες μέρες των κασετών και των dvd.

"Τα πράγματα από το ξεκίνημα μας πήγαν καλά, μιας και ο κόσμος έβλεπε αλλά και βλέπει ταινίες. Κατά την πάροδο του χρόνου όμως, δυστυχώς, η τεχνολογία σε κάποια επαγγέλματα έκανε κακό. Το ίντερνετ σακάτεψε τον χώρο μας, κλείνοντας χίλια τριακόσια μαγαζιά, εφτά εταιρείες έβαλαν λουκέτο και πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο, χωρίς να προστατέψει κανείς ούτε αυτό το επάγγελμα, ούτε αυτό το μεράκι. Το βίντεο κλαμπ είναι μεράκι, μπαίνεις μέσα και αυτή η διαδικασία που αφιερώνεις για να διαλέξεις μια ταινία από το ράφι ήταν μια ωραία ασχολία για πάρα πολύ κόσμο. Τώρα πια με ένα "κλικ" στον υπολογιστή βλέπεις μια ταινία, με το κράτος, αν υπάρχει, να μην κάνει τίποτα για να προστατέψει τους επαγγελματίες πάνω στον κλάδο", αναφέρει ο κ. Κώστας.

-Τι μπορεί να αλλάξει ώστε να καλυτερέψουν τα πράγματα;

"Το μόνο που ζητάμε είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι, όπως εφαρμόζονται σε όλα τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης. Για παράδειγμα αν πάει κανείς στην Γερμανία, δεν διανοείται να κατεβάσει μια ταινία μέσω διαδικτύου, δεν σε αφήνει ουσιαστικά το ίδιο το κράτος".

-Ελάχιστο το κόστος...

Σε ό,τι έχει να κάνει με το κόστος μιας ταινίας προς ενοικίαση οι τιμές είναι το δίχως άλλο λογικές. "Το κόστος μιας ταινίας στο κατάστημα μας είναι δύο ευρώ (μονοήμερη, τριήμερη και εβδομαδιαία) και αυτή η τιμή ισχύει τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι το μοναδικό είδος που δεν έχει γίνει καμία αύξηση, παρότι έχουν ισχύσει αυξήσεις στο προϊόν μας από τις εταιρείες αλλά και από το κράτος λόγω φόρου. Εμείς κρατάμε σταθερά χαμηλά την τιμή για να είναι προσιτή στον κόσμο" τονίζει χαρακτηριστικά.

-Γιατί κάποιος να προτιμήσει το βίντεο κλαμπ από το ίντερνετ;

"Αρχικά, η ποιότητα σε εικόνα και ήχο ενός dvd ή ενός blu-ray είναι ανώτερη από αυτή που θα έχει κάποιος αν την κατεβάσει από το pc του. Επίσης, η όλη διαδικασία να βγεις από το σπίτι σου, να περπατήσεις, να περιπλανηθείς στον χώρο για λίγη ώρα και να επιλέξεις την ταινία που θα σε "κερδίσει", είναι ένας τρόπος ζωής". 

-Είναι θέμα νοοτροπίας...

"Επιπροσθέτως, ο εκάστοτε γονέας, θα πρέπει να μάθει το παιδί του, πως μια ταινία πρέπει να την πληρώνει. Όταν μάθει ένα παιδί από μικρό να πληρώνει, δύσκολα θα μπει στην διαδικασία να κατεβάσει μια ταινία στη συνέχεια, αφού θα έχει μπει στην νοοτροπία του πως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δωρεάν μέσα από το ίντερνετ".

Στο ίδιο κλίμα, συνομιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια του βίντεο κλαμπ "Videorama" το οποίο άνοιξε στα τέλη του 1987, κλείνοντας 32 χρόνια λειτουργίας.

"Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη δουλειά, ο κόσμος αγάπησε τον χώρο μας. Τον κέρδισε η εικόνα αλλά και το κάτι καινούργιο γενικότερα για εκείνη την εποχή. Πλέον έχουμε μπει σε έναν κύκλο που φαίνεται πως έχει κλείσει, διότι έχει επέμβει το ίντερνετ όπου έχει εισβάλει στις ζωές όλων μας για διάφορους λόγους, έχοντας να παρουσιάσει και θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία. Για εμάς το κατέβασμα των ταινιών μόνο κακό μας έκανε αφού η δουλειά μας μειώθηκε κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι τα καταστήματα να κλείνουν και να μένουν άνθρωποι χωρίς δουλειά, κάτι που είναι πολύ λυπηρό" τόνισε η ιδιοκτήτρια του "Videorama".

-Το κράτος μπορεί να δώσει λύσεις...

Μπορεί άραγε να "ανθίσει" και πάλι το επάγγελμα; "Το κράτος είναι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει, ενεργοποιώντας στον μέγιστο βαθμό την Ε.Π.Ο.Ε (Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων) ώστε να ελέγχει τα πνευματικά δικαιώματα, και κατά επέκταση την δουλειά μας".

-Ο κύκλος των ταινιών...

"Στο κομμάτι των ταινιών υπάρχει ένας δεδομένος κύκλος. Την αρχή κάνει ο κινηματογράφος με τις πρεμιέρες , για να έρθει η σειρά των βίντεο κλαμπ έπειτα από τρεις μήνες για να νοικιάσει κάποιος το dvd που επιθυμεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου όμως φαίνεται πως είναι ανυπόμονο, επιλέγοντας την... εύκολη οδό του διαδικτύου".

-Ταινίες από ενάμιση ευρώ...

"Το κατάστημα μας είναι από τα παλιότερα στην Καλαμάτα, διαθέτοντας μια μεγάλη γκάμα από ταινίες. Οι πιο παλιές μάλιστα (εβδομαδιαίες) κοστίζουν μόλις ενάμιση ευρώ ενώ οι μονοήμερες και οι τριήμερες δύο ευρώ".

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της web tv της εφημερίδας “Ελευθερία” και του eleftheriaonline.gr:

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=1W0WEgvqEIk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0TWhX1iNRSkio5rD2sFOemo9YJVGCgmqkjy0z5gtnGfFNdwQBzaz6NkNk}


NEWSLETTER