Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2019 21:11

Ζητούν ενημέρωση για τη μονάδα στην Καλλιρρόη

Γράφτηκε από την

Ενημέρωση από τους νομικούς συνεργάτες του Δήμου Οιχαλίας, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, για το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου και της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, ζητεί με έγγραφο της η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Χωριών Δήμου Οιχαλίας.

Στο έγγραφο που απευθύνεται στον πρόεδρο του Δ.Σ. Γιάννη Τσάλτα και τη δήμαρχο Παναγιώτα Γεωργακοπούλου, επισημαίνεται ότι η ενημέρωση στο Συμβούλιο πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς στις 23 Οκτωβρίου έρχονται προς συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας 5 προσφυγές, που έχουν ασκηθεί κατά της μελέτης των περιβαλλοντικών όρων του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης - όπου ένας εκ των προσφευγόντων είναι ο Δήμος Οιχαλίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή καταθέτει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “για άλλη μία φορά την με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2019 συνοπτική έκθεση του κ. Αλέξανδρου Τζίτζιρα -έγκριτου μηχανικού γεωλόγου- η οποία εμπεριέχει σημαντικές παρατηρήσεις πάνω στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου με ΧΥΤΥ στη θέση Ονι της Καλλιρρόης, και επιπρόσθετα προβαίνει σε σημαντικές επισημάνσεις που οδηγούν στην ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης περιοχής”.

Η επιτροπή προτείνει “να παραστεί ο παραπάνω επιστήμονας στην προτεινόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να ενημερώσει με τα στοιχεία που διαθέτει το Συμβούλιο και γενικότερα τους πολίτες της περιοχής μας σχετικά με τα προβλήματα της προτεινόμενης για την κατασκευή του έργου περιοχής, τα οποία οδηγούν στην ακαταλληλότητα της”.

Αναφερόμενη στο “τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που εξακολουθεί να απασχολεί έντονα το δήμο μας και έχει εξελιχθεί ως το Νο 1 πρόβλημα της περιοχής μας - πρέπει επιτέλους να δρομολογηθεί σε μία κατεύθυνση μιας σοβαρής προσπάθειας επίλυσης”, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Χωριών Δήμου Οιχαλίας προτείνει και ζητεί στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου “να δοθεί η δυνατότητα μίας σοβαρής και πλήρους ενημέρωσης από πλευράς δημοτικής αρχής σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε ως προς την σημερινή διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου μας. Και αν υπάρχει κάποιος σοβαρός σχεδιασμός από πλευράς δήμου σε μια προσπάθεια επίλυσης του χρόνιου αυτού προβλήματος”. Επιπρόσθετα θεωρεί ότι “πρέπει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση, όπου θα ακουστούν οι όποιες θέσεις μπορεί να υπάρξουν στην κατεύθυνση της ορθής επίλυσης του προβλήματος και φυσικά μπορούν να παρθούν και σχετικές υλοποιήσιμες αποφάσεις”.

Να αναφέρουμε ότι, όπως παρατηρεί η επιτροπή, είχε καταθέσει ανάλογο αίτημα στο πρωτόκολλο του δήμου στις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά “αποσιωπήθηκε η αποστολή του επειδή: α) Κανένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει λάβει καμία σχετική ενημέρωση για το παραπάνω αποσταλλέν έγγραφό μας. β) Δεν έγινε καμία αναφορά από τον πρόεδρο του Δ.Σ. κατά την συνεδρίαση της 27 Σεπτεμβρίου για την ύπαρξη του αιτήματός μας”.