Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 11:11

Δυναμικό άνοιγμα στους γονείς της Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μεσσήνης επιχείρησε πέρυσι ένα δυναμικό άνοιγμα προς τους γονείς. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους διευθυντές σχολείων και τους εκπαιδευτικούς προσέγγισε μαθητές στην εφηβεία, αφουγκράστηκε τους προβληματισμούς τους και διοργάνωσε ομιλίες με ανάλογη θεματική.

"Μιλήσαμε για το bullying, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση", μας μεταφέρει μιλώντας ενδεικτικά για κάποιες από τις ομιλίες η πρόεδρος του συλλόγου Ματίνα Αλιάγα. Βέβαια, προσθέτει, οι ομιλίες αυτές απευθύνονταν και στους γονείς, για τους οποίους επιπλέον έγιναν σεμινάρια Ψυχολογίας που θα συνεχιστούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Οι δράσεις του συλλόγου, σημειώνει η πρόεδρός του, στοχεύουν και στις ανάγκες των παιδιών, αλλά και στις αγωνίες των γονιών. Σημαντικό άλλωστε για την κ. Αλιάγα είναι οι γονείς να γνωρίζουν τα προβλήματα, για να στηρίξουν τα παιδιά τους σε δύσκολες καταστάσεις και να τα συμβουλέψουν πώς να συμπεριφερθούν. Και πέρυσι ήταν μόνο η αρχή, "ο πρώτος κύκλος ο οποίος έκλεισε πέρυσι άνοιξε νέες κατευθύνσεις για δράσεις και πρωτοβουλίες, ώστε τη φετινή χρονιά να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ανοίγοντας το δεύτερο κύκλο σεμιναρίων, παράλληλα με τις ομιλίες και τις συναντήσεις με τα παιδιά", λέει η ίδια.

 

ΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟΙ... ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ

Η Μ. Αλιάγα μέσα από τις συναντήσεις και τις συζητήσεις του συλλόγου διαπιστώνει ότι "αλλού εστιάζουν τα παιδιά και σε άλλα πεδία οι γονείς". Κάτι, ίσως, που δείχνει και την αδυναμία συνεννόησης των γονιών με τα παιδιά τους, γιατί βάζουν διαφορετικές προτεραιότητες. Είναι, επίσης, και η... προσήλωση στην οθόνη του έξυπνου κινητού τηλεφώνου, που για πολλούς εφήβους καταντά κομμάτι του εαυτού τους. Εκεί, λοιπόν, εστιάζουν οι ψυχολόγοι και οι άλλοι επαγγελματίες τους οποίους καλεί στις ομιλίες η Ενωση Γονέων: στη διαχείριση από τους γονείς διαφόρων καταστάσεων, όπως το προηγούμενο παράδειγμα και συμβουλές για το πώς θα μπουν τα όρια στην οικογένεια και θα αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γονείς, γιατί "ο γονιός είναι ο ενήλικος, άρα αυτός ο οποίος βάζει τους κανόνες", τονίζει.

 

ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΤΑΜΠΟΥ

Η πρόεδρος της Ενωσης δεν παραβλέπει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ταμπού για να... σπάσουν. Την χαροποιεί όμως ότι οι γονείς ανταποκρίνονται στις προσπάθειές τους. Γι' αυτό και η Ενωση, για να τους διευκολύνει και να είναι πιο εύκολο να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις απορίες τους "παίρνει ανώνυμα προβληματισμούς γονιών, μέσω της σελίδας μας και στο προφίλ μας στο Facebook, αλλά και σε ένα κουτί το οποίο υπάρχει και λειτουργεί ως κυτίο παραπόνων και προβληματισμού". Εκεί, εξηγεί η Μ. Αλιάγα, ανώνυμα "ο γονιός ρίχνει μέσα τον προβληματισμό, την ανησυχία του ή το θέμα το οποίο θέλει να θίξουμε στην επόμενη συζήτηση".

 

ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Πέρα από τα σεμινάρια Ψυχολογίας, τις προσεγγίσεις με τους μαθητές στα σχολεία και τις ομιλίες, γίνονται και άλλα ποικίλα θέματα, όπως είναι στις αρχές του τρέχοντος μήνα τα μαθήματα πρώτων βοηθειών με τις νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας. Επίσης, συμβουλές από οδοντίατρο για τη στοματική υγιεινή, αλλά και από ειδικούς για τις ιώσεις και τα κρυώματα, που συζητούνται μέσα στο μήνα. Οποιος επιθυμεί να παρακολουθεί τις δράσεις του συλλόγου μπορεί να τους αναζητήσει στο Facebook (Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μεσσήνης) ή για απορίες να καλέσει στο τηλέφωνο 6976-770132, ή να στείλει email στο enosi.goneon.messinis@gmail.com.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΡΑΤΑ

Η Ματίνα Αλιάγα επικαλούμενη και πανελλήνια 15ετή έρευνα σε μαθητές, εφιστά την προσοχή και για παραμέτρους που μπορεί να μην είναι τόσο ορατοί ή δημοφιλείς ως θέματα συζήτησης. Οπως, για παράδειγμα, οι μαθησιακές δυσκολίες ή σύνδρομα, όπως η διάσπαση προσοχής, που εκεί χρειάζεται κάποιος υπεύθυνα να δει τα σημάδια και να ενημερώσει τους γονείς ότι θα έπρεπε να απευθυνθούν σε ειδικό. Μάλιστα, απευθύνει έκκληση εφόσον κάποιος ειδικός ενδιαφέρεται, να ενημερώσει σχετικά ότι μπορεί να μιλήσει σε μια εκδήλωση. Ενα άλλο ευαίσθητο θέμα, επίσης, είναι η ευθραυστότητα της ψυχικής υγείας των εφήβων και οι αυτοκτονίες, αλλά και ζητήματα όπως είναι ρατσιστικές συμπεριφορές προς μαθητές Ρομά ή άλλες πληθυσμιακές μειονότητες ή προβλήματα προσαρμογής μαθητών, οι οποίοι προέρχονται από αδύναμες οικονομικά οικογένειες, δεν κάνουν φροντιστήρια και δεν... ντύνονται μοδάτα και με άλλα κάθε μέρα ρούχα.