Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 18:02

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Πέντε σπασμένες κάμερες"

Γράφτηκε από την
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Πέντε σπασμένες κάμερες"

Το ντοκιμαντέρ "Πέντε σπασμένες κάμερες" (94’, Παλαιστίνη 2011) των Emad Burnat και Guy Davidi θα προβάλει σήμερα στις 8.30 μ.μ. το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ στο στέκι του (Μπενάκη 11).

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ είναι η πρώτη παλαιστινιακή ταινία που ήταν υποψήφια για το βραβείο Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2013.

Υπάρχουν πέντε κάμερες, κάθε μια με τη δική της ιστορία. Τα πλάνα της κάμερας μαζί με την αφήγηση του Εμάντ Μπουρνάτ, απλή, προσωπική, άμεση και αβέβαιη, σαν τη ζωή του, καταγράφουν τα γεγονότα από το 2005 μέχρι το 2009. Δομημένη γύρω από τη βίαιη καταστροφή της κάθε μιας από τις κάμερες, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την πορεία μιας οικογένειας σε διάστημα πέντε ετών μέσα στις συγκρούσεις στο χωριό που ζει. Καθώς τα χρόνια περνούν μπροστά από την κάμερα, βλέπουμε τον Τζιμπρίλ να μετατρέπεται από ένα νεογέννητο μωρό σε ένα νεαρό αγόρι που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του να ξεδιπλώνεται με την ιδιαίτερη αντίληψη που μόνο τα παιδιά διαθέτουν. Ο Μπουρνάτ παρακολουθεί πίσω από τον φακό τις ελιές να ξεριζώνονται, ένα τείχος να υψώνεται, τους αγώνες και την αντίσταση των κατοίκων να εντείνονται και τις ζωές να χάνονται.


NEWSLETTER