Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 08:22

Καλαμάτα: Απαντήσεις για τα δίκτυα 5G από στελέχη της Wind

Γράφτηκε από τον

 

Τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G δεν απειλούν την υγεία των πολιτών, ενώ αντίθετα "βλάπτουν" την τσέπη οι δικηγόροι που έχουν γίνει πάμπλουτοι κυνηγώντας κεραίες για διοικητικές παραλείψεις: Αυτό τόνισαν, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Καλαμάτα, ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων Wind Ελλάς Γιώργος Τσαπρούνης και ο υπεύθυνος θεμάτων Υγείας και Περιβάλλοντος της Victus Networks Μάριος Πέτκαρης.

Μιλώντας για το δίκτυο της Καλαμάτας, επεσήμαναν ότι ο εξοπλισμός είναι πιστοποιημένος και ότι έχουν ληφθεί όλες οι προβλεπόμενες άδειες. Για την ακτινοβολία είπαν ότι γίνονται διαρκείς μετρήσεις, τόσο από σταθερούς σταθμούς όσο και από κινητό βαν που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας - και ότι τα αποτελέσματα είναι δημόσια, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (https://eeae.gr).

Στην αρχής της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσαπρούνης είπε ότι το θέμα με το δίκτυο 5G έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μόνο στην Καλαμάτα, ενώ στο Δήμο Ζωγράφου και στα Τρίκαλα κανένας δεν ασχολείται με τα αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα που υλοποιούνται εκεί. "Κανένας δεν είναι πειραματόζωο", ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Τσαπρούνης, τονίζοντας ότι η τεχνολογία 5G που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα δεν είναι νέα, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί ήδη σε άλλες χώρες, ενώ στην Κίνα και στην Κορέα είναι ήδη εμπορικά διαθέσιμη.

Η Ελλάδα έχει το πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη, είπε ακόμη ο κ. Τσαπρούνης μιλώντας για τις κεραίες του δικτύου. Μόνο όμως η άδεια που δίνει ο "Δημόκριτος" έχει σχέση με τη δημόσια υγεία, αφού όλες οι υπόλοιπες αδειοδοτήσεις αφορούν πολεοδομικές και άλλες διοικητικές προδιαγραφές.

Μιλώντας για το πιλοτικό πρόγραμμα του 5G σε Καλαμάτα, Ζωγράφου και Τρίκαλα, είπε ότι υλοποιείται προκειμένου να μετρηθούν σε πραγματικές συνθήκες οι ταχύτητες, που επηρεάζονται τόσο από τη μορφολογία του εδάφους όσο και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών αστικών οικισμών. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα τελειώσει όταν θα γίνει ο διαγωνισμός του φάσματος για τις εταιρείες τηλεφωνίας.

Μιλώντας ξανά για τις κεραίες, ο κ. Τσαπρούνης είπε ότι δεν υπάρχει ούτε μία δικαστική απόφαση που να σχετίζεται με την υγεία, και ότι όλες οι αποφάσεις για απομάκρυνση κεραίας βασίζονται σε διοικητικές παραλείψεις.

Οι μόνοι επιστημονικοί φορείς που κάνουν επίσημες μετρήσεις είναι ο "Δημόκριτος" και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Wind, πριν ειρωνευτεί όσους κάνουν "πειράματα" βάζοντας μύγες κοντά σε κινητά ή προωθώντας θήκες τηλεφώνων που "μπλοκάρουν" την ακτινοβολία.

 

ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ

Ο κ. Τσαπρούνης στη συνέχεια μίλησε για δικηγόρους που έγιναν πάμπλουτοι την εποχή που μια κεραία χρειαζόταν 22 άδειες για να εγκατασταθεί: "Είχαν βγει διάφοροι δικηγόροι και είχαν κάνει κανονική βιομηχανία, το να πηγαίνουν να κάνουν μηνύσεις, ασφαλιστικά μέτρα κ.ο.κ στις εταιρείες. Ολοι αυτοί οι δικηγόροι έγιναν πάμπλουτοι. Πολλά λεφτά. Μεγάλη μπίζνα. Γιατί; Γιατί ήταν εύκολο, όταν υπήρχε αδειοδοτική εκκρεμότητα, ο δικαστής να πει να, δεν έχεις άδεια πολεοδομίας, έχει λήξει η άδεια άρα παράνομη η κεραία. Οχι για θέματα υγείας... Φανταστείτε λοιπόν πόσες κεραίες υπήρχαν και φανταστείτε αυτοί οι συγκεκριμένοι δικηγόροι τι χρήματα έβγαλαν από όλη αυτή την μπίζνα. Επομένως, καλοί είναι οι δικηγόροι, αλλά θέλει προσοχή στο τι λένε, στα κίνητρά τους και γιατί το κάνουν. Δεν το κάνουν για να προστατέψουν κανενός την υγεία. Το κάνουν καθαρά για επαγγελματικούς λόγους. Καλά κάνουν, αφού βρίσκουν ελεύθερο πεδίο, καλά κάνουν. Το λέω γιατί ήρθαν και εδώ κάποιοι από αυτούς τους δικηγόρους... Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω. Απλώς θέλει λίγη προσοχή".

Εχουμε ζητήσει από το Δήμο Καλαμάτας να διοργανώσει ενημερωτική εκδήλωση με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις των πολιτών, είπε ο κ. Τσαπρούνης κλείνοντας την ομιλία του.

Ο υπεύθυνος Θεμάτων Υγείας και Περιβάλλοντος της Victus Networks, Μάριος Πέτκαρης, είπε ότι καλώς γίνονται έρευνες από ανεξάρτητους επιστήμονες, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν τηρούνται τα προβλεπόμενα επιστημονικά πρωτόκολλα. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες αρχές, τονίζοντας ότι οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει αίτημα στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για μέτρηση της ακτινοβολίας από οποιαδήποτε πηγή (κεραία, ραντάρ, ραδιόφωνο), με κόστος μικρότερο από 150 ευρώ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πέτκαρης παραδέχτηκε ότι οι Βρυξέλλες έχουν θεσπίσει όρια που κάνουν απαγορευτική τη χρήση του 5G - και είπε ότι αυτά τα όρια είναι υπό αναθεώρηση. Η Ελλάδα έχει πιο αυστηρά όρια από 24 χώρες της ΕΕ, πιο αυστηρά και από τη Γερμανία, είπε.

Το Σάλτσμπουργκ είχε θεσπίσει εξίσου αυστηρά όρια στο παρελθόν και αναφερόταν ως παράδειγμα προς μίμηση από τους πολέμιους των δικτύων 4G και 5G, όπως αναφέρονται σήμερα οι Βρυξέλλες, πρόσθεσε ο κ. Τσαπρούνης. Σήμερα όμως το Σάλτσμπουργκ έχει δίκτυο 4G βασισμένο σε χιλιάδες μικρές κεραίες.

Ο κ. Πέτκαρης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, διευκρίνισε ότι οι κεραίες καλύπτονται για αισθητικούς και πολεοδομικούς λόγους - και ότι δεν "αποκρύπτονται" από τους πολίτες.