Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 09:19

Αναβλήθηκε η δίκη για το θάνατο 24χρονης στο Πολυλίμνιο - Προωθείται η ίδρυση φορέα διαχείρισης του χώρου (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Στην ανάγκη ίδρυσης φορέα για τη διαχείριση του Πολυλιμνίου έχουν καταλήξει οι συζητήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μεσσήνης, με στόχο την ανάδειξη του φυσικού μνημείου και την εποπτεία του.

Αυτό γνωστοποίησε στην “Ε” ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, μετά από επικοινωνία μας μαζί του - καθώς χθες σύσσωμο το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και ο τ. δήμαρχος Γιώργος Τσώνης βρέθηκαν κατηγορούμενοι στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας, για τα σοβαρά αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως και της σωματικής βλάβης από υπόχρεο διά παραλείψεως. Η δίκη, ωστόσο, αναβλήθηκε για τις 7 Απριλίου, λόγω κωλύματος στο πρόσωπο συνηγόρου και κατηγορούμενου.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 13 Αυγούστου 2016 μια 24χρονη κοπέλα από την Πάτρα είχε χάσει τη ζωή της στο Πολυλίμνιο κατά τη διάρκεια πεζοπορίας, όταν χτυπήθηκε από βράχο, σε κατολίσθηση που σημειώθηκε στην περιοχή ενώ είχε ξεσπάσει ξαφνική δυνατή βροχή.

Το Πολυλίμνιο, το οποίο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Μεσσήνης, είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και χαρακτηρισμένο ως δασική έκταση, ενώ δεν υπάρχει φορέας διαχείρισής του. Από το τραγικό δυστύχημα και μετά, στην είσοδό του έχουν τοποθετεί πινακίδες οι οποίες ενημερώνουν ότι η διαδρομή είναι επικίνδυνη και ο κάθε επισκέπτης κατεβαίνει με δική του ευθύνη.

Με τη διεξαγωγή της δίκης αναμένεται να κριθούν θέματα αρμοδιοτήτων και περαιτέρω ευθυνών, και πιο συγκεκριμένα το κατά πόσον ο Δήμος Μεσσήνης έχει την αρμοδιότητα για να απαγορεύσει στους περιπατητές να το επισκεφτούν. Εν τω μεταξύ, κατηγορούμενοι στην υπόθεση για τα ίδια αδικήματα είναι επίσης ο δασάρχης και ο διευθυντής Δασών, καθώς και στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.   

 

ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ερωτώμενος χθες από την “Ε” για το καθεστώς στο Πολυλίμνιο, είπε ότι πρόκειται για δασική έκταση και εφόσον επίσημος φορέας διαχείρισης δεν υπάρχει, δεν υπάρχει κανένας για να εποπτεύσει το χώρο - ενώ κάποιες παρεμβάσεις που είχαν γίνει το 2004 από τον πρώην Δήμο Βουφράδος, είχαν γίνει με ειδική άδεια και οδηγίες από το Δασαρχείο Καλαμάτας.

Εν τω μεταξύ, η νομική σύμβουλος του δήμου Κωνσταντίνα Κουτσούλη ανέφερε σε δήλωσή της πως το Πολυλίμνιο βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Μεσσήνης, αλλά ως δασική έκταση δεν του ανήκει – κι ούτε προκύπτει από το ρεπορτάζ να έχουν παραχωρηθεί τα ιδιωτικά δικαιώματα χρήσης από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο προκάτοχος του κ. Αθανασόπουλου, πρώην δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, είχε επικαλεστεί μετά το δυστύχημα τις ισχύουσες διατάξεις για να υποστηρίξει ότι ο δήμος δεν μπορεί να απαγορεύσει την πρόσβαση σε ποτάμια, ύδατα που έχουν αέναη ροή κ.λπ. Επομένως, δεν έχει κανένα λόγο, ούτε στο να αποκλείσει ούτε στο να επιτρέψει μετά το συμβάν την είσοδο, ούτε στο να παρέμβει.

Πάντως, ο κόσμος δεν σταμάτησε να επισκέπτεται το Πολυλίμνιο. Δυστυχώς μάλιστα, πέρυσι στα τέλη Ιουνίου, οι δύτες της 1ης ΕΜΑΚ βρήκαν και ανέσυραν από βάθος 6 μέτρων το πτώμα ενός 22χρονου οποίος έκανε βουτιές από ψηλά στη μεγάλη λίμνη των καταρρακτών στο Πολυλίμνιο και χτύπησε με το κεφάλι στα βράχια.

 

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Μετά το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή της 24χρονης κοπέλας από πτώση βράχων, δεν δημιουργήθηκε φορέας διαχείρισης για το φυσικό μνημείο αν και εξετάστηκε ως προοπτική, γιατί θεωρήθηκε ότι είναι δαπανηρή η διαχείριση και δύσκολο εγχείρημα η δημιουργία του. Χαρακτηρίστηκε όμως δασική έκταση, και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε χθες ότι ως δασική έκταση που ανήκει στο Δημόσιο προϋποθέτει ότι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες δήμου και Περιφέρειας για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης θα προχωρήσουν σε συνεργασία με το Δασαρχείο.

Πάντως, στην ευρεία σύσκεψη που έγινε τον Οκτώβριο του 2016 στο Δημαρχείο Μεσσήνης, για να παρθούν αποφάσεις σχετικά με τις ενέργειες που χρειάζονται για να ανοίξει και πάλι ο χώρος για το κοινό, οι εκπρόσωποι του Δασαρχείου κατέληξαν ότι ένας φορέας διαχείρισης δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια του δήμου, αλλά θα πρέπει να είναι μια ξεχωριστή οργανική μονάδα, με δικούς της υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και πηγές χρηματοδότησης.

Να αναφέρουμε ότι εκείνη την περίοδο το Πολυλίμνιο παρέμενε προσωρινά κλειστό μετά και το πόρισμα του ΙΓΜΕ που το έκρινε επικίνδυνο για τους περιπατητές. Κι επειδή με μια βροχή ή ένα σεισμό κρίθηκε ότι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών, είχαν τοποθετηθεί περίφραξη και προειδοποιητικές πινακίδες από το Δήμο Μεσσήνης. Παρ’ όλα αυτά αρκετός κόσμος συνέχισε και συνεχίζει να το επισκέπτεται, παρά τις προειδοποιήσεις.

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΓΜΕ

Σύμφωνα πάντως με το πόρισμα των γεωλόγων του ΙΓΜΕ, το Πολυλίμνιο είναι επικίνδυνο όταν βρέχει ή κάνει σεισμό. Στο πόρισμα οι γεωλόγοι αποφαίνονται ότι μεγάλο μέρος από τις πλαγιές στο φαράγγι του Πολυλίμνιου είναι σαθρές, γι' αυτό όταν βρέχει γίνονται κατολισθήσεις βράχων - ενώ ακόμα μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος σε περίπτωση ενός σεισμού. Παράλληλα, κατά την αυτοψία μετά το δυστύχημα διαπιστώθηκε ότι η διαδρομή που ακολουθούν οι επισκέπτες του Πολυλιμνίου δεν είναι απόλυτα ασφαλής.

Ν.Κ.