Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 07:32

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: Καταγγέλλουν 5 απολύσεις από το Ασυλο Ανιάτων (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Πέντε εργαζόμενοι στο Ιδρυμα Απόρων Ανιάτων “Η Στέγη της Εκκλησίας”, στην Καλαμάτα, απολύθηκαν στις 2 Ιανουαρίου. Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ενώ νωρίτερα στην Επιθεώρηση Εργασίας εκδικάστηκε η εργατική διαφορά με τη διοίκηση του ιδρύματος.

Στη συνέντευξη, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου έκανε λόγο για παράνομες, καταχρηστικές και εκδικητικές απολύσεις, καθώς τα 5 πρόσωπα ήταν το προεδρείο του νεοσύστατου σωματείου εργαζομένων. Ακόμα, διατυπώθηκε η παράκληση προς τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, πρόεδρο του ιδρύματος, να ανακαλέσει τις απολύσεις και οι εργαζόμενοι (οικογενειάρχες με 20 χρόνια δουλειάς) να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οπως επισημάνθηκε, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι πρόεδρος του Δ.Σ. και το ίδρυμα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν είναι οι Παναγιώτης Φαββατάς, Δημήτρης Τζανετάκος, Δημήτρης Λιανός, Στυλιανή Λαμπίρη και Μαρία Γουρνά.

Αναλυτικά:

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης είπε ότι οι απολυμένοι “σύμφωνα με το νόμο προστατεύονται, υπάρχει συνδικαλιστική προστασία”. Παρατήρησε πως “πρέπει να υπάρχουν σαφείς και συγκεκριμένοι λόγοι για την απόλυση, και τέτοιοι λόγοι δεν υπήρξαν. Και έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών, κι ούτε αυτό έγινε”. Εκανε λόγο για “παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις”, ανέφερε ότι “η απόλυση είναι άκυρη” και σημείωσε: “Οι εργαζόμενοι είχαν ενημερώσει ότι είναι συνδικαλιστές. Είκοσι χρόνια που εργάζονταν, δεν είχαν κάποια επίπληξη, παρατήρηση ή ποινή. Δεν εξαντλήθηκαν άλλα ηπιότερα μέτρα από τον εργοδότη”.

Ο πρόεδρος κάλεσε το Δ.Σ. του ιδρύματος “να ανακαλέσει τις απολύσεις και να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων”. Ενημέρωσε πως “θα ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με τον μητροπολίτη” και παρακάλεσε “μέσα από διάλογο και συνεννόηση να επιλυθεί το πρόβλημα, με πνεύμα συνεργασίας”.

Πληροφόρησε επίσης πως ομόφωνα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας αποφάσισε να παραβρεθεί στην εργατική διαφορά στην Επιθεώρηση Εργασίας, κατέθεσε υπόμνημα με τη νομική του σύμβουλο και τη Δευτέρα θα συγκληθεί εκτάκτως το Δ.Σ. για να επανεξετάσει τη στάση του.

Ο γραμματέας του Ε.Κ. Παναγιώτης Μουλάς είπε ότι με ομοψυχία και ομόνοια η διοίκηση του Κέντρου αποφάσισε να στηρίξει τους απολυμένους σε όποια μορφή κινητοποίησής τους. Και εξέφρασε την ελπίδα “στη συνάντηση με τον σεβασμιώτατο να βρεθεί μια λύση έξω από τα δικαστήρια, σε κλίμα καλή θέλησης και ομόνοιας, όπως ακριβώς επιβάλλουν οι αρχές της Εκκλησίας”.

Ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, μέλος της διοίκησης του Ε.Κ., παρατήρησε ότι “άμεση προτεραιότητα είναι να παρθούν πίσω οι απολύσεις”. Είπε ότι οι απολυμένοι είναι συνδικαλιστές αλλά και άνθρωποι οικογενειάρχες, με πολλά χρόνια στη δουλειά τους - και δήλωσε ότι “θα συμμετέχουμε σε όποιες πρωτοβουλίες για τη στήριξή τους”.

 

Ο απολυμένος και πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του νεοσύστατου Σωματείου Εργαζομένων στο Ασυλο Παναγιώτης Φαββατάς είπε ότι “η διοίκηση προχώρησε σε απολύσεις εντελώς απροκάλυπτα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι”. Παρατήρησε πως “δεν έχουμε δώσει δικαιώματα, ούτε επιπλήξεις και τιμωρίες είχαμε, και αυτό μας ξάφνιασε τελείως”. Κάλεσε τη διοίκηση “να το ξανασκεφτούν, να πρυτανεύσει η λογική και να ξαναπάμε στις δουλειές μας” - και σημείωσε: “Εργαζόμαστε με ήθος και αξιοπρέπεια, χωρίς να δημιουργήσουμε κανένα θέμα. Εκπλαγήκαμε με τις απολύσεις, δεν είχε μεσολαβήσει καμία διαμάχη. Οι απολυμένοι είναι οικογενειάρχες, με προβλήματα”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι “το ίδρυμα απέλυσε 5 και προσέλαβε 3, ενώ είναι πολύ ελλιπές το προσωπικό. Πληρωνόμαστε στην ώρα μας, δεν έχει ακουστεί για οικονομικό πρόβλημα. Αυτό έγινε γιατί είμαστε μέλη του προεδρείου της προσωρινής διοίκησης”. Παρατήρησε ακόμα πως “είχαμε κάποιες προστριβές, δεν είχαμε αναλυτικούς λογαριασμούς των πληρωμών μας, δεν ξέραμε ακριβώς την ειδικότητά μας. Φτιάξαμε το σωματείο για καλύτερη λειτουργία, για να δημιουργήσουμε εσωτερικό κανονισμό εργασίας, να ξέρει ο καθένας την ειδικότητά του”.

Ο Θεόδωρος Παπαγεωργόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων στο Ασυλο Ανιάτων Πάτρας, που εξέφρασε τη συμπαράστασή του, ενημέρωσε ότι “οι απολαβές τους ήταν λάθος στο ίδρυμα της Καλαμάτας, απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση, και η διοίκηση μετά τις συστάσεις ανέβασε τους μισθούς”. Εκανε λόγο για... “χριστιανικές απολύσεις με άρωμα φιλανθρωπίας” και παρατήρησε πως “δεν περιμέναμε ποτέ από έναν μητροπολίτη να πετάξει 5 οικογένειες στο δρόμο”. Είπε ακόμη ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις “είναι παράνομες και καταχρηστικές, και κυρίως εκδικητικές, γιατί είχαν απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και είχαν δικαιωθεί”.

Οσον αφορά τα εργασιακά, ανέφερε ότι “δεν έχουν δώσει τις αναλυτικές μισθοδοσίες και οι εργαζόμενοι “δεν γνώριζαν ούτε τι επιδόματα έπαιρναν, ούτε ποιος είναι ο βασικός μισθός τους. Τις κανονικές μέρες άδειες τις έβαζαν σε μέρες αργίας”. Είπε επίσης πως “υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού ενώ δεν υπάρχει εσωτερικός κανονισμός. Επειδή ζήτησαν τα αυτονόητα, διεκδίκησαν, ήρθαν στο Εργατικό Κέντρο, ξήλωσαν όλο το Δ.Σ. του σωματείου. Είναι εσκεμμένο αυτό που έκαναν”.

Παραδέχτηκε ότι “και στην Πάτρα συνέχεια στα δικαστήρια είμαστε. Υπάρχουν πολλά που διεκδικούμε στα δικαστήρια, κι εκεί απολύσεις έχουμε”.

Τέλος, εξέφρασε την απορία και την απογοήτευσή του, πώς “ένα ίδρυμα φιλανθρωπίας, με αγάπη, συμπαράσταση και συμπόνοια, πετάει στο δρόμο οικογένειες με παιδιά”.

Γ.Σ.