Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012 09:03

Για αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας: Ερευνα για μη σύνδεση με την αποχέτευση

Χωρίς σύνδεση με την κεντρική αποχέτευση -και τον Βιολογικό Καθαρισμό επομένως- παραμένουν οικήματα στην Καλαμάτα.
Η παραδοχή αυτή γίνεται από την πλευρά της ΔΕΥΑΚ, με δηλώσεις στην «Ε» του προέδρου της Σαράντου Μαρινάκη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, αρκετές από τις πιο πάνω περιπτώσεις αφορούν σε παλαιά σπίτια, σε περιφερειακές συνοικίες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Αλλες πληροφορίες, στο μεταξύ, αναφέρουν ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας διενεργεί έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν μη συνδεδεμένα οικήματα στο κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης, έτσι ώστε να διαλευκανθεί η κατά περιόδους εμφάνιση λυμάτων στη θάλασσα, σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας και των παραλιακών χωριών.
Οπως σημείωσε ο Σ. Μαρινάκης, ο εντοπισμός των μη συνδεδεμένων με το δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων δεν είναι ιδιαίτερα εύκολος, καθώς δεν είναι πάντα ασφαλής η διασταύρωση μέσω των υδρομέτρων.
Ωστόσο, όταν υπάρξει καταγγελία ή διαπιστώνονται από συνεργεία της ΔΕΥΑΚ περιπτώσεις διάθεσης λυμάτων σε ρέματα ή αγωγούς ομβρίων, γίνεται έρευνα η οποία συνήθως καταλήγει στον εντοπισμό του υπαίτιου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, από τα μέχρι τώρα ευρήματα προκύπτει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με περιφερειακές συνοικίες της πόλης και παλαιές κατοικίες.
Παράλληλα, όμως, αποκαλύπτει στην «Ε» ότι ακόμα και στα νέα τμήματα του δικτύου -στη Βέργα και τη Μικρά Μαντίνεια- δεν υπάρχει ενδιαφέρον για σύνδεση, παρά τις ειδοποιήσεις που έχει αποστείλει η ΔΕΥΑΚ.
Στις δύο παραλιακές κοινότητες έχουν σταλεί, σύμφωνα με τον Σ. Μαρινάκη, ειδοποιήσεις σε περίπου 150 κατοίκους που έχουν άμεση δυνατότητα σύνδεσης με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων -περί τους 120 στη Βέργα και περί τους 20 στη Μικρά Μαντίνεια.
«Δυστυχώς η ανταπόκριση και στις δύο τοπικές κοινότητες ήταν ελάχιστη» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, προσθέτοντας ότι η δημοτική επιχείρηση υποχρεώνεται να προχωρήσει πλέον σε πιο δραστικά μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστεί η σύνδεση των κτηρίων με το υφιστάμενο κεντρικό αποχετευτικό σύστημα στις δύο πιο πάνω περιοχές.
«Θα έπρεπε να αρκούσε η διασφάλιση ότι σε κάθε περίπτωση θα παραμένει καθαρή η θάλασσα -που και οι ίδιοι, εκτός από τους επισκέπτες των περιοχών τους, απολαμβάνουν κάθε καλοκαίρι. Δυστυχώς δεν φαίνεται να αρκεί» κατέληξε ο Σ. Μαρινάκης.
Β.Γ.Μ.