Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 17:59

Εγκριση μελέτης αποκατάστασης καλντεριμιού στη Βέργα

Γράφτηκε από την

 Εγκρίθηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η μελέτη αποκατάστασης του παλαιού καλντεριμιού στη "Ροβόλα" της Κάτω Βέργας στην αρχική μορφή του.

Αυτό ανακοινώνουν οι “Φίλοι της Βέργας”, επισημαίνοντας ότι είχε προηγηθεί η έγκριση από το υπουργείο της μελέτης αποκατάστασης της Πάνω Βρύσης στην αρχική μορφή της.

Ο σύλλογος υπενθυμίζει ότι τόσο το "Καλντερίμι 3" στη "Ροβόλα" (η παλαιά κοινοτική οδός) όσο και η Πάνω Βρύση, έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το ΥΠΠΟΑ, με το ΦΕΚ 185/ΑΑΠ/2015, μαζί με άλλα δύο καλντερίμια και 10 πετράλωνα στην Κάτω Βέργα. Επίσης, το 2016, με απόφαση του ΥΠΠΟΑ, απορρίφθηκε αίτηση θεραπείας για αποχαρακτηρισμό του εν λόγω καλντεριμιού. Για το ίδιο θέμα, με την απόφαση Α-2470/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίφθηκε η ίδια αίτηση κατά του ΥΠΠΟΑ και έγινε δεκτή η παρέμβαση των “Φίλων της Βέργας” υπέρ της διατήρησης του χαρακτηρισμού του "Καλντεριμιού 3" της "Ροβόλας", από τον Αγιο Σπυρίδωνα έως την Πάνω Βρύση.

Στη συνέχεια, με το ΦΕΚ 143/ΑΑΠ/2018, χαρακτηρίστηκε Μνημείο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το ΥΠΠΟΑ και η συνέχεια του καλντεριμιού της "Ροβόλας" από την Κάτω Βέργα έως την Ανω Βέργα και έως τον Αγιο Γεώργιο στο όρος Καλάθι.

Οι “Φίλοι της Βέργας”, με υπογραφή του Κώστα Α. Μαρκάκη εκπροσώπου - διαχειριστή, αναφέρουν ότι βάσει όλων των αποφάσεων, “αυτές οι παλαιές παραδοσιακές πέτρινες κατασκευές, μαζί με άλλα κηρυγμένα μνημεία της Βέργας, όπως η ιστορική ξερολιθιά - ταμπούρι στον Αλμυρό, τα παρεκκλήσια Αγ. Σπυρίδων, Αγ. Κωνσταντίνος, Αγ. Παρασκευή, καθώς και άλλες παραδοσιακές πέτρινες κατασκευές (βρύσες, δεξαμενές, λιοτρίβια, ξερολιθιές), αποτελούν πλέον ένα ενιαίο και κατοχυρωμένο σύνολο μνημείων - τοποσήμων της Βέργας, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για την ήπια και φιλική στο περιβάλλον προβολή και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής της Βέργας, της «μεσσηνιακής πύλης στη Μάνη»".

Ο σύλλογος ενημερώνει για την ιδέα για το συνολικότερο "Πρόγραμμα ολιστικής και συμμετοχικής ανάπτυξης του Ταϋγέτου", που γεννήθηκε στους Δήμους Καλαμάτας, Σπάρτης, Δυτικής και Ανατολικής Μάνης και έτυχε ευρείας αποδοχής από πολίτες, συλλογικούς και επιστημονικούς φορείς. Και πληροφορεί ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναβάλλονται κατ’ αρχήν για το φθινόπωρο οι 3 ημερίδες του προγράμματος.

Τέλος, οι “Φίλοι της Βέργας” ευελπιστούν για "την υποστήριξη των πολιτών, των συλλόγων, της Κοινότητας Βέργας, του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των αντίστοιχων φορέων διαχείρισης, προκειμένου να ενταχθούν οι εγκεκριμένες μελέτες αποκατάστασης της Πάνω Βρύσης και του Καλντεριμιού της "Ροβόλας" σε προγράμματα χρηματοδότησης".