Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 09:22

Εκστρατεία μετόχων της ΑΝΕΝ για την τύχη του πλοίου: Τι συμβαίνει με τη “Μυρτιδιώτισσα”; (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

 

Εκστρατεία για να λάβουν απαντήσεις και να λύσουν το μυστήριο των μετοχών της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νότου (ΑΝΕΝ), που τη δεκαετία του ‘90 είχε δρομολογήσει το πλοίο “Μυρτιδιώτισσα” στη γραμμή Καλαμάτα - Κύθηρα - Αντικύθηρα - Κίσσαμος Κρήτης, ξεκινούν μικρομέτοχοι μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Μετόχων ΑΝΕΝ από τη Μεσσηνία.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι τόσα χρόνια οι μετοχές βρίσκονται στα αζήτητα μαζί με την τύχη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Καλαμάτας με την Κρήτη, ενώ 2.500 μέτοχοι από τη Μεσσηνία αναζητούν απαντήσεις για αυτή την υπόθεση.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Νίκος Τριάντος, πέραν των μετοχών που είχαν αγοράσει τότε αρκετοί θεσμικοί φορείς, υπάρχουν 1,2 εκ. μετοχές που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και ουσιαστικά είναι στον… αέρα. Οσον αφορά τους θεσμικούς φορείς, ενδεικτικά ανέφερε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας είχε αγοράσει αρχικά 64.000 μετοχές, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων 1.600, ο Δήμος Καλαμάτας 45.000, ο Δήμος Κισσάμου 20.000, ο Δήμος Κυθήρων 1.910, η Εγνατία Τράπεζα 42.000 μετοχές κ.ά.

Ο κ. Τριάντος μάλιστα, που πραγματοποίησε μία ιστορική αναδρομή στην πορεία σύνδεσης της Καλαμάτας με την Κρήτη, αναφέρθηκε στην τότε προσπάθεια να ενισχυθεί από τους πολίτες και από τους φορείς το εγχείρημα της ΑΝΕΝ, το οποίο όμως ουσιαστικά έμεινε σύντομα μετέωρο.

“Εμείς, όπως και αρκετός κόσμος, πιστεύαμε από τότε ότι τουρισμός δεν είναι μόνο σουβλάκια και φραπέ και θέλαμε να στηρίξουμε την τουριστική και εμπορική σύνδεση της Καλαμάτας με την Κρήτη, αλλά το λιμάνι εδώ και χρόνια είναι στην κατάσταση, που όλοι γνωρίζουμε” τόνισε ο κ. Τριάντος και συνέχισε: “Στη συνέχεια η ΑΝΕΝ μπήκε στο άρθρο 99 και πτώχευσε. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με άλλη θυγατρική της ΑΝΕΚ, τη ΝΕΛ και πλέον έχει τρία πλοία, το “Θεόφιλος”, το “Μυτιλήνη” και τη “Μυρτιδιώτισσα” που προσεχώς θα μετονομαστεί σε “Αλεξάνδρα Ν.”. Και κατέληξε: “Κάποιοι λίγοι ωφελήθηκαν, κρίμα για τον τόπο μας, τη Μεσσηνία, που ήταν αυτή που έχασε”.

Νωρίτερα ο Παύλος Γκραίκης αναφέρθηκε στην ανησυχία πολλών πολιτών, μικρομετόχων, που οδήγησε την επιτροπή στην ενεργοποίησή της και στην έναρξη επαφών αρχικά με τους θεσμικούς φορείς του τόπου για να συμβάλουν και αυτοί από την πλευρά τους στη διαλεύκανση της υπόθεσης. “Ολα αυτά τα χρόνια υπάρχει δυσκολία άντλησης στοιχείων από την εταιρεία, η οποία αρκείται στα απολύτως εκ του νόμου οριζόμενα ως ανώνυμη εταιρεία” σημείωσε ο κ. Γκραίκης.

Παρών και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Δημήτρης Φαββατάς, που εκείνα τα χρόνια ως μέλος της δημοτικής αρχής Θουρίας είχε στηρίξει το εγχείρημα. “Ως δημοτικός σύμβουλος τα τελευταία χρόνια έχω απευθύνει ερωτήσεις τόσο στον προηγούμενο, όσο και στο σημερινό δήμαρχο Καλαμάτας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κρήτη, χωρίς να λάβω ουσιαστικές απαντήσεις. Η σύνδεση, που οραματίστηκε τότε ο αείμνηστος Χρήστος Μαλαπάνης είχε αναπτυξιακή προοπτική για την πόλη, αλλά δυστυχώς δεν λειτούργησε” ανέφερε ο κ. Φαββατάς.

Τέλος ο Παναγιώτης Καλλιντέρης, που επεσήμανε ότι εκπροσωπεί εκτός από τον εαυτό του και ορισμένους άλλους μικρομετόχους, στάθηκε στο γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση, την οποία “εμείς εξακολουθούμε σήμερα να αναζητούμε”.