Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 18:20

Το Λιμενικό ενημερώνει παιδιά για τους κινδύνους της θάλασσας

Γράφτηκε από την
πό ενημέρωση στελεχών του Λιμεναρχείου σε σχολείο

πό ενημέρωση στελεχών του Λιμεναρχείου σε σχολείο

 

Μια 12χρονη ανασύρεται πριν λίγες μέρες στην ακτή χωρίς τις αισθήσεις της, από θαλάσσια περιοχή στον Αγιο Στέφανο Αυλιωτών της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τοπικό μέσο ενημέρωσης, το κορίτσι φαίνεται πως είχε φάει πριν μπει στο νερό.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο θρηνούμε περίπου 350 νεκρούς από ατυχήματα και πνιγμούς στη θάλασσα. Αλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας περιβάλλεται από θάλασσα και αμέτρητα νησιά, έχει επίσης λίμνες, ποτάμια και χειμάρρους. Επίσης, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών τον περισσότερο χρόνο, οι ακτές είναι γεμάτες κόσμο.

 

ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Ο συνδυασμός ήπιου κλίματος και υγρού στοιχείου κάνει τα παιδιά στη χώρα μας ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα από πνιγμό, προειδοποιεί το Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος και τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε στα παιδιά να κολυμπούν σωστά από μικρή ηλικία, γιατί το κολύμπι σώζει ζωές!

Επίσης, η εκπαίδευση στα σχολεία, αναφορικά με την ασφάλεια στη θάλασσα, μπορεί να πιάσει το νήμα από νωρίς για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών, τα οποία είναι αποδεδειγμένο ότι μπορούν να πνιγούν σε λίγα μόνο εκατοστά νερό σε ελάχιστο χρόνο, όπως επισημαίνει και ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας, αντιπλοίαρχος Νίκος Γιαννουλάτος. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος από το 2016 πηγαίνουν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μιλούν στα παιδιά για την ασφάλεια στο νερό.

Και το φετινό καλοκαίρι το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα σχεδιάζει μια συνολική παρέμβαση και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, για την ασφάλεια στη θάλασσα. Μια από αυτές, λέει ο κεντρικός λιμενάρχης, είναι η αύξηση του αριθμού ναυαγοσωστών και των ωρών ναυαγοσωστικής κάλυψης.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ

Μέσα στην τριετία 2016-2019 (σ.σ. φέτος δεν ήταν δυνατή η ενημέρωση εξαιτίας των κλειστών σχολείων για την απειλή εξάπλωσης του κορονοϊού) στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας ενημέρωσαν 4.710 μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, για τους κινδύνους που κρύβει η θάλασσα και τα μέτρα που πρέπει να παίρνουν πριν το κολύμπι.

Πρόκειται για την καμπάνια της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «Προσέχω, μαθαίνω, νοιάζομαι», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα.

Τα στελέχη που αναλαμβάνουν την ενημέρωση παιδιών στα σχολεία επιδιώκουν οι μαθητές να μαθαίνουν παίζοντας, διασκεδάζοντας και συζητώντας, τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στη θάλασσα και στην παραλία.

 

ΝΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως συμβουλεύει το Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος, “η ασφάλεια των παιδιών στο νερό δεν σημαίνει υπερπροστασία”, ωστόσο “τα παιδιά πρέπει να μη φοβούνται το νερό, αλλά να το χαίρονται με ασφάλεια”, μας παροτρύνουν, δίνοντάς μας τις ακόλουθες οδηγίες πρόληψης:

Στη θάλασσα

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία να κολυμπούν σωστά, το κολύμπι σώζει ζωές.

Ποτέ μην αφήνουμε μικρά παιδιά κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και εάν ξέρουν να κολυμπούν.

Να μην βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα, όπως μπρατσάκια και κουλούρες, για την ασφάλεια των παιδιών μας.

Να μην κολυμπούν τα παιδιά με γεμάτο στομάχι, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Μην αφήνουμε τα παιδιά να απομακρύνονται από την ξηρά χωρίς επίβλεψη.

Είναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να μην υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στο κολύμπι και να αποφεύγουν τους ηρωισμούς.

Επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό, όπως πατητές, κράτημα αναπνοής και άλλα, πρέπει να αποφεύγονται, μπορούν πολύ εύκολα να καταλήξουν σε πνιγμό.

Στις μικρές ηλικίες, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε σκάφος πρέπει πάντα να φοράνε εγκεκριμένα σωσίβια και να επιβλέπονται.

 

Θαλάσσια αθλήματα

Οταν κάνουν θαλάσσια αθλήματα τα παιδιά, πρέπει πάντα να φορούν εγκεκριμένα σωσίβια, ακόμα και εάν κολυμπούν καλά.

Εφόσον τα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με θαλάσσια αθλήματα, όπως ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα και καταδύσεις, είναι σημαντικό να παρακολουθήσουν πρώτα μαθήματα σε εξειδικευμένες σχολές και να μάθουν να ακολουθούν τους κανόνες του κάθε αθλήματος.

Σε περίπτωση που μεγαλύτερα παιδιά κάνουν καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα, πρέπει να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό, να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.

 

Σε πισίνα

Εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά στην οικογένεια, η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη ή να έχει κάλυμμα ασφαλείας.

Ποτέ να μην κολυμπάνε παιδιά σε πισίνα, χωρίς επίβλεψη.

Να μάθουμε στα παιδιά να προσέχουν ιδιαίτερα τον περίγυρο της πισίνας, γιατί τρέχοντας ή παίζοντας μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν και να τραυματιστούν σοβαρά.

Στην πισίνα όπως στη θάλασσα, είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να κάνουν βουτιές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.

 

Σε άλλους χώρους όπου υπάρχει νερό

Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να μην πλησιάζουν κοντά σε φουσκωμένο χείμαρρο ή ποτάμι, γιατί εάν πέσουν μέσα μπορεί να πνιγούν. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να κολυμπούν σε ποτάμι, όταν υπάρχει δυνατό ρεύμα.

Τα παιδιά να αποφεύγουν τις βουτιές σε λίμνη, όταν τα νερά είναι θολά.

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να πλησιάζουν και να σκύβουν πάνω από πηγάδια, στέρνες και αρδευτικά κανάλια, γιατί πέφτοντας μέσα μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά ή να πνιγούν.

 

* Το Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών ατυχημάτων και των συνεπειών τους.


NEWSLETTER