Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 13:14

10.664 γονείς παρακολούθησαν τα σεμινάρια του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την


Επιμέλεια
Νικολέττα Κολυβάρη

Ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης υπολογίζει το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας ότι έχει συμμετάσχει στα σεμινάρια και τις ομάδες γονέων, που έχει υλοποιήσει από σύστασής του (το 1999) έως και τον περασμένο Ιούλιο. Είναι 10.664 γονείς οι οποίοι από την προσεχή Δευτέρα, οπότε σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ ξεκινά ένας νέος κύκλος Σχολών Γονέων στο χώρο του Κέντρου στην Καλαμάτα, θα πληθύνουν. Επιπλέον, Σχολές Γονέων θα λειτουργήσουν και φέτος στα δημοτικά του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Αλλωστε, η πρόληψη αρχίζει από πολύ νωρίς, επισημαίνουν από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου κι οι γονείς είναι οι συνοδοί του παιδιού στη διαδικασία…

ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης, με επικεφαλής την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου, κοινωνική ανθρωπολόγο Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, επισημαίνει ότι η προσωπικότητα ενός ανθρώπου πρέπει να στηρίζεται σε γερά θεμέλια για να μπορεί να χαράξει τη δική του πορεία ζωής. Τα θεμέλια αυτά τοποθετούνται ήδη από τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Και όσο πιο νωρίς καλλιεργήσουμε τις ψυχές των μικρών ανθρώπων, τόσο πιο γερές θα είναι οι ρίζες τους, ώστε να πατούν σταθερά και τόσο πιο δυνατά τα φτερά τους για να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την αυτονομία τους. Συνοδοί του παιδιού σε αυτή τη διαδικασία είναι οι γονείς, που προσφέρουν την αγάπη τους χωρίς όρους και σέβονται τη μοναδικότητα του παιδιού τους.

Σ’ ΕΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενα παιδί έχει ανάγκη να ζει σε ένα περιβάλλον που το υποστηρίζουν, λένε οι κοινωνικοί επιστήμονες του Κέντρου Πρόληψης, το σέβονται και το αποδέχονται όπως είναι, ήδη από όταν είναι μικρό, γιατί καταλαβαίνει, νιώθει… Ολα τα καταλαβαίνει και τα νιώθει. Και τότε το παιδί μεταμορφώνεται σε ενήλικα, ο οποίος είναι καλά με τον εαυτό του, κάνει επιλογές που τον βοηθούν, θέτει στόχους και μπορεί να επικοινωνεί με τους ανθρώπους γύρω του. Βρίσκει τρόπους να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες χωρίς να σταματά να αγαπά τη ζωή!

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Ολα αυτά ενισχύονται μέσα από τη φιλοσοφία της πρόληψης. Ο ρόλος του γονιού είναι ένας από τους προστατευτικούς παράγοντες που θα βοηθήσει το παιδί να εξελιχθεί σε έναν ευτυχισμένο και αισιόδοξο ενήλικα. Γιατί πρόληψη σημαίνει να εξελίσσομαι ισορροπημένα, να μαθαίνω, να σχετίζομαι, να δημιουργώ… Πρόληψη σημαίνει να αγαπώ τη ζωή! Γι’ αυτό και η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ συνεχίζει να υλοποιεί σεμινάρια και βιωματικές ομάδες για γονείς με παιδιά στη βρεφική και προσχολική ηλικία, ώστε να στηρίξει τον σύγχρονο γονιό στο σημαντικό του έργο.

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Ετσι, Σχολή Γονέων για γονείς με παιδιά δημοτικού και θέμα «Σχέσεις γονέων και παιδιών στη σύγχρονη εποχή» ξεκινά το ΚΕΠΕΠΨΥ, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, σε 8 δίωρες συναντήσεις με πρώτη συνάντηση την προσεχή Δευτέρα, 6-8 μ.μ. στο χώρο του, Χρυσοστόμου Σμύρνης 56, Καλαμάτα. Ενδεικτικά, τα θέματα τα οποία θα θιγούν έχουν ως εξής: “Η οικογένεια στην εποχή του Διαδικτύου”. “Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια”. “Χτίζοντας την αυτοεκτίμηση του παιδιού”. “Παιδί και ο κόσμος των συναισθημάτων”. “Επικοινωνώντας με το παιδί μας”. “Η σημασία της αυτονόμησης στη σχολική ηλικία”. “Ανάγκες γονέων και παιδιών στη σύγχρονη εποχή”. “Διαχείριση ενδοοικογενειακών σχέσεων στην εποχή της πανδημίας”.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του ΚΕΠΕΠΨΥ 27210 84009, τις ώρες από 9 π.μ. - 3 μ.μ. έως και αύριο Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
Σχολές Γονέων θα δημιουργηθούν και στα δημοτικά του Δήμου Πύλου -Νέστορος, με στόχο την ενίσχυση και τη στήριξη του γονεϊκού ρόλου στη σύγχρονη εποχή, ώστε οι γονείς να υιοθετήσουν πρακτικές που θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια πιο ουσιαστική σχέση και επικοινωνία με τα παιδιά τους. Η θεματολογία των σεμιναρίων έχει ως εξής: “Διαχείριση ενδοοικογενειακών σχέσεων στην εποχή της πανδημίας”. “Ανοίγοντας τις πόρτες επικοινωνίας με το παιδί μας”. “Χτίζοντας την αυτοεκτίμηση του παιδιού”. “Παιδί και κόσμος των συναισθημάτων. “Η πρόληψη της ενδοσχολικής βίας”. “Γονείς και παιδιά στην εποχή του Διαδικτύου”. “Μεταβάσεις: η προσαρμογή του παιδιού στο νηπιαγωγείο και από εκεί στο δημοτικό…”. “Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια”.
Οι διευθυντές των σχολείων θα πρέπει να ενημερώσουν μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Πρόνοιας, Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του δήμου.