Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 17:36

Βραβείο νέου ερευνητή στην Καλαματιανή Αγγελική Νικολακοπούλου

Βραβείο νέου ερευνητή στην Καλαματιανή Αγγελική Νικολακοπούλου

Με το Βραβείο του Νέου Ερευνητή (Young Investigator Award – ΥΙΑ) τιμήθηκαν η Καλαματιανή Αγγελική Νικολακοπούλου και η συνάδελφός της Μάρθα Χαμπίμπη από την Αθήνα, οι οποίες εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή στο Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας (Ι.Π.Ρ.Ε.Τ.Ε.Α.) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Η διατριβή τους γίνεται υπό την επίβλεψη της δρ. Γεωργίας Τερζούδη - διευθύντριας ερευνών. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ερευνας των Ακτινοβολιών (European Radiation Research Society - ERRS) ιδρύθηκε το 1959 με σκοπό την προώθηση της έρευνας για την ακτινοβολία. Το 2020, το ERRS, απένειμε 25 βραβεία σε νέους επιστήμονες για τη συμβολή τους στη προώθηση της επιστημονικής γνώσης, σχετικά με τη δράση και τις βιολογικές επιπτώσεις των ακτινοβολιών.
Η Αγγελική Νικολακοπούλου (του Περικλή και της Δήμητρας) γεννήθηκε στη Καλαμάτα στις 12 Δεκεμβρίου του 1988. Το ενδιαφέρον της στη Φυσική την οδήγησε στην απόκτηση του πτυχίου Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στην απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Ιατρικής Φυσικής από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Στη συνέχεια, το 2016 έλαβε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για την ειδικότητα “Φυσικός Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικός Ιατρικής” από το υπουργείο Υγείας για όλη την επικράτεια. Ελαβε επίσης το 2017 υποτροφία από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής. Επί του παρόντος, ολοκληρώνει τη διδακτορική της διατριβή στο αντικείμενο της Ιατρικής Φυσικής και της Ραδιοβιολογίας με θέμα “Αξιολόγηση και σύγκριση της αποτελεσματικότητας των προηγμένων τεχνικών ακτινοθεραπείας που παρέχονται από τους γραμμικούς επιταχυντές Elekta, με χρήση συμβατικών και προηγμένων κυτταρογενετικών μεθοδολογιών”. Εχει πλήθος δημοσιεύσεων σε περιοδικά και συνέδρια. Η βράβευση της αυτή, έγινε στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε στο Πανεπιστήμιο του Duisburg - Essen της Γερμανίας με θέμα “G2/M checkpoint abrogation with selective inhibitors results in chromosome break repair defects in RPE and 82-6 hTERT cells”.