Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 12:42

Ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης καταλογίζει ευθύνες για καταρρεύσεις

Γράφτηκε από την
Ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης καταλογίζει ευθύνες για καταρρεύσεις

 

Οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις είναι απλά η αφορμή των δύο καταρρεύσεων τμημάτων του Κάστρου Μεθώνης, στις 7 Δεκεμβρίου πέρυσι και στις 8 αυτού του μήνα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης (ΣΦΚΜ) και προειδοποιεί και για άλλες που μοιραία θα ακολουθήσουν.

Η αιτία, σύμφωνα με τον σύλλογο, είναι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων του κάστρου, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στην ακολουθούμενη πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού και ζητεί να υπάρξει λογοδοσία των υπευθύνων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης αναφέρει τα εξής:

“Σήμερα το πρωί (σ.σ. 8 Ιανουαρίου) το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε μία ακόμα κατάρρευση στο Κάστρο της Μεθώνης. Πρόκειται για τμήμα εσωτερικού ημικυκλικού πύργου στη δυτική πλευρά του χώρου της ακρόπολης. Σήμερα επίσης (σ.σ. 8 Ιανουαρίου), στις 10 π.μ., αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (ΕΦΑΜΕΣ) ενημέρωσε τον πρόεδρο του συλλόγου, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Μεθώνη, ότι ματαιώνεται η επίσκεψη - αυτοψία του γ.γ. Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 9-1-2021, χωρίς να τον ενημερώσει για το λόγο της αναβολής, παρά τις επίμονες ερωτήσεις του. Εντούτοις, παρά την προσπάθεια παρασιώπησης της αιτίας για τη ματαίωση αυτής της επίσκεψης, ο ουσιαστικός λόγος που αποφασίστηκε από τους «αρμόδιους» προκύπτει από τα γεγονότα και δεν είναι άλλος από την αμηχανία μπροστά στις ευθύνες τους για τη συνεχιζόμενη κατάρρευση τμημάτων του μνημείου. 

Για τον Σύλλογο Φίλων Κάστρου Μεθώνης (ΣΦΚΜ) η κατάρρευση ήταν αναμενόμενη, όπως και αυτή της 7ης Δεκεμβρίου 2020. Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ να εμφανισθεί η νέα αστοχία ως ένα αναπότρεπτο φυσικό φαινόμενο, γίνεται πλέον σαφές ότι δεν φταίνε «οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας», αυτό είναι απλά η αφορμή των δύο καταρρεύσεων και των άλλων που μοιραία θα ακολουθήσουν. Η αιτία είναι η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων του κάστρου, τα οποία έχουν επισημανθεί και δημοσιοποιηθεί από τον ΣΦΚΜ από τον Αύγουστο του 2017. Η ακολουθούμενη από το ΥΠΠΟΑ πολιτική των εκ των υστέρων δαπανηρών και αδιέξοδων παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών, θα έχει νόημα μόνο εάν συμπληρωθεί με στρατηγικές επιστημονικής παρακολούθησης των δομοστατικών κινδύνων που απειλούν το κάστρο, έτσι ώστε να υπάρχουν έγκαιρα οι σωστικές παρεμβάσεις, πριν οι κίνδυνοι εκδηλωθούν και η καταστροφή συντελεστεί. Γιατί μετά από αυτό οι «επί τόπου συσκέψεις» δεν αποτελούν παρά απόπειρα αποπροσανατολισμού με παλαιομοδίτικες ασκήσεις δημοσίων σχέσεων.

Έφτασε η ώρα της αναζήτησης των ευθυνών διότι το κάστρο κινδυνεύει να μετατραπεί σε ερείπια και να βλέπουμε τα τείχη, τους προμαχώνες και τους πύργους μόνο σε φωτογραφίες. Ο ΣΦΚΜ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να υπάρξει λογοδοσία των υπευθύνων”.


NEWSLETTER