Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 07:50

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Γράφτηκε από την
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Καθημερινά, παιδιά πεθαίνουν ψυχικά και σωματικά από τη φρίκη της σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ αυτό συνεχίζει να «Μένει Μυστικό».

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή τη δημοσιοποίηση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ενηλίκων, αλλά και σχετικών καταγγελιών που λαμβάνει καθημερινά, συνεχίζει εντατικά τον αγώνα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση, με την καμπάνια #ΜένειΜυστικό #MeneiMystiko που υλοποίησε ο Οργανισμός το 2017, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την ενίσχυση της πρόληψης και την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Μέσα από σειρά δράσεων το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει, συζητά, καταγράφει απόψεις και κινητοποιεί τους πολίτες. Αναδεικνύει το φαινόμενο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις διαστάσεις που έχει λάβει στην Ελλάδα, ενώ καταθέτει στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς συγκεκριμένες και πρακτικές προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπισή του.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Για τον σκοπό αυτό, το «Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη την απευθείας διαδικτυακή ενημέρωση στο YouΤube από επιστήμονες του Οργανισμού, οι οποίοι συζητούν γύρω από το κρίσιμο αυτό θέμα, απαντώντας παράλληλα σε ερωτήματα και απορίες του κοινού. Οι διαδικτυακές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με σκοπό την ενημέρωση και τον ανοιχτό διάλογο με τον κόσμο.
Παράλληλα, ο Οργανισμός έχει ήδη ενημερώσει τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτοντας τις προτάσεις της πανελλαδικής εκστρατείας «Μένει Μυστικό», ενώ ξεκινά σειρά καθημερινών συναντήσεων με θεσμικούς φορείς και στελέχη της κυβέρνησης, με στόχο τη συνεργασία και την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών και μέτρων σε θεσμικό επίπεδο.
Επίσης, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του Οργανισμού υλοποιούν διαδραστικές παρεμβάσεις ενημέρωσης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

15 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα, για την προστασία κάθε παιδιού από τη σεξουαλική κακοποίηση, το «Χαμόγελο του Παιδιού» καταθέτει 15 προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κατά πρόσωπο, χωρίς να αγνοείται η πραγματικότητα ή να υποβιβάζονται όσοι/ες μιλούν. Η σεξουαλική κακοποίηση εξάλλου συμβαίνει δίπλα μας: Χρειάζεται θάρρος, διαρκής προσπάθεια και καλές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί σωστά από όλους όσοι εμπλέκονται.
1η Πρόταση: Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος, αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά με έγκυρο τρόπο για τα σχετικά ζητήματα και, αφετέρου, να γνωρίζουν τα παιδιά τι πρέπει να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια, σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.
2η Πρόταση: Για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς), που έρχονται σε επαφή με παιδιά, θα πρέπει να απαιτείται η προσκόμιση α) πιστοποιητικού ποινικού μητρώου, β) πλήρους ψυχιατρικής αξιολόγησης εστιασμένη στην σεξουαλική συμπεριφορά και γ) πιστοποιητικού περί μη άσκησης δίωξης. Τα παραπάνω θα πρέπει να ανανεώνονται ανά διετία.
3η Πρόταση: Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες).
4η Πρόταση: Να προστατεύονται νομικά οι επαγγελματίες (εκπαιδευτικοί και γιατροί) που, ως οφείλουν, καταγγέλλουν περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Η άγνοια και ο φόβος αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που ένα περιστατικό ουδέποτε καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές από τους εκπαιδευτικούς και γιατρούς.
5η Πρόταση: Να προστεθεί στο άρθρο 23 στον υφιστάμενο Νόμο 3500/2006 η υποχρέωση του εκπαιδευτικού να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού καθώς και περιστατικό προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς του, όχι μόνο στα πλαίσια της ενδοοικογενειακής βίας.
6η Πρόταση: Να δημιουργηθούν, και στην Ελλάδα, Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί θύμα θα καταθέτει όλα όσα έχει υποστεί ενοποιημένα, μία και μόνη φορά, σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους συνεντευκτές. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).
7η Πρόταση: Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του. Στόχος να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα «σιωπηλά», μέχρι σήμερα, θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.
8η Πρόταση: Τήρηση Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.
9η Πρόταση: Να δημιουργηθεί Πρωτόκολλο που θα περιγράφει την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας) για τη διαχείριση κάθε περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.
10η Πρόταση: Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
11η Πρόταση: Να δημιουργηθούν δομές προστατευμένης φιλοξενίας παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.
12η Πρόταση: Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά-θύματα, με ολέθρια αποτελέσματα.
13η Πρόταση: Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση, και να παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.
14η Πρόταση: Να συσταθεί, και στην Ελλάδα, ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της φύσης αυτών.
15η Πρόταση: Να υπάρξει διασύνδεση των Εισαγγελιών πανελλαδικά, προκειμένου στους φακέλους που αφορούν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών να έχουν πρόσβαση οι εισαγγελείς. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη γνώση και αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.

ΓΡΑΜΜΗ 1056
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να καλείτε στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά. Οι κλήσεις προς την Γραμμή 1056 είναι δωρεάν.


NEWSLETTER