Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 10:06

Στάση εργασίας στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας


Τη δημοτική αρχή και τη διοίκηση της ΔΕΥΑ Καλαμάτας καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας για “κλιμάκωση της καταστολής, της τρομοκρατίας και των διώξεων απέναντι στους εργαζόμενους και το σωματείο”.

Και προκήρυξε στάση εργασίας για σήμερα, από τις 11 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, “εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη μη καταβολή των αποζημιώσεων απόλυσης και ευδόκιμης υπηρεσίας στους δύο προσφάτως συνταξιοδοτηθέντες συναδέλφους μας”, ο ένας από τους οποίους είναι ο πρόεδρος Παναγιώτης Κουφαλάκος.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Το σωματείο μας μέσα από τον διεκδικητικό μας αγώνα για εφαρμογή της επιχειρησιακής συλλογικής εργασίας, διεκδίκησε και δικαστικά αμοιβές που ύστερα από αγώνες το συνδικαλιστικό μας κίνημα έχει κατακτήσει. Συγκεκριμένα, διεκδικούμε επιστροφή χρημάτων 10% από το 2010 που παρακρατούνται μέχρι και σήμερα κι έχουν κριθεί παράνομες με οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου. Η δημοτική αρχή σε αντίθεση με άλλες δημοτικές αρχές, αντέδρασε με δικαστικά τερτίπια και προσπαθεί να ακυρώσει την απόφαση που μας δικαίωνε. Το σωματείο μας επανέρχεται κι επιμένει στις συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Ούτως ή άλλως υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις πανελλαδικά που μας δικαιώνουν και μια σειρά από ΔΕΥΑ έχουν συνομολογήσει. Η δημοτική αρχή φοβούμενη από την αναμενόμενη υποχρέωσή της να μας καταβάλει ποσά 5ετίας και πλέον, άρχισε τις παρανομίες. Με την παράνομη διαδικασία απαίτησης δήθεν αχρεωστήτως καταβληθεισών αμοιβών, προσπαθεί να πάρει πίσω κατακτήσεις που αναφέρονται στην επιχειρησιακή μας σύμβαση κι αμφισβητεί την ισχύ της. Τσεκάρει αντιδράσεις και δημιουργεί κλίμα. Καθίστε καλά και μην διεκδικείτε. Οι απολαβές που αμφισβητεί, έχουν εγκριθεί από όλη την υπηρεσιακή ιεραρχία κι από τον αρμόδιο ελεγκτή επίτροπο. Τέτοια περίπτωση είναι και του προέδρου του σωματείου μας Παναγιώτη Κουφαλάκου, της γραμματέα Σταυρούλας Στραβάκου και 3 συναδέλφων από την οικονομική υπηρεσία. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο με εντελώς αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική διαδικασία, να επιδιώκουν να δεσμεύσουν έστω και την κουτσουρεμένη αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησής του. Αντίστοιχες μεθοδεύσεις, που αφορούν τη μη καταβολή της αποζημίωσης ακολουθεί η δημοτική αρχή και στην περίπτωση του συναδέλφου Βενετσάνου Δασκαλά.
Οι εργαζόμενοι θα αποτρέψουν να χτυπηθεί το σωματείο και οι αγώνες τους, ειδικά μπροστά στην νέα επίθεση απέναντι στα δικαιώματά τους, που ξετυλίγεται από κράτος και εργοδοσία. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον πρόεδρο του σωματείου και καλούμε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να σταματήσει κάθε επίθεση απέναντι στον ίδιο και το σωματείο, καταβάλλοντας άμεσα τη νόμιμη αποζημίωσή του”.
Πέρα από τη στάση εργασίας, το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιήσει συμβολική κατάληψη του γραφείου του γενικού διευθυντή από τις 11 έως τις 12, “ώρα που θα συζητιέται στην Επιθεώρηση Εργασίας η προσφυγή των συναδέλφων με πρόσθετη παρέμβαση της ομοσπονδίας”.
Τέλος, το σωματείο αναφέρει ότι “η αποζημίωση απόλυσης και η ευδόκιμη υπηρεσία απορρέουν από την υποχρεωτική εφαρμογή του άρθρου 2 Α.Ν 173/1967 και Ν.Δ 618/1970, σε συνδυασμό με την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για το ποσό της ευδόκιμης υπηρεσίας. Η μη εμπρόθεσμη καταβολή τους είναι παράνομη και καταχρηστική”.