Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021 15:20

Καλαμάτα: Λιτή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες της 8ης Φεβρουαρίου 1944 (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

 

Λιτή εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο νεκροταφείο Καλαμάτας, για τους 534 πατριώτες που εκτελέστηκαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Φεβρουαρίου 1944.

Οι εκτελέσεις έγιναν στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και οι πατριώτες θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στα παλιά Σφαγεία, στην άμμο, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε τρισάγιο, προσκλητήριο των νεκρών από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα και κατάθεση στεφανιών από τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας - σμήναρχο Κωνσταντίνο Καραβλίδη και την πρόεδρο της Ενωσης Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου Μεσσηνίας Σταυρούλα Μεταξά.

Η τελετή στην οποία παρέστησαν επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και των οικογενειών των εκτελεσθέντων, ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον εθνικό ύμνο.