Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 09:06

Από την Καλαμάτα στη Βαρκελώνη εν μέσω κορονοϊού: Μεταμόσχευση νεφρού από μάνα σε κόρη

Γράφτηκε από την

Δύο γνωστές γυναίκες από την Καλαμάτα, η Ντίνα Μαυρέα, που ζει εδώ και χρόνια με την οικογένειά της στη Βαρκελώνη και η μητέρα της Πόπη Μαυρέα, πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα της εφημερίδας “La Vanguardia” για τη δωρεά οργάνων.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Καταλονίας και μία από τις μεγαλύτερες της Ισπανίας φιλοξενεί τις δύο Μεσσήνιες με αφορμή τη συγκινητική ιστορία της δωρεάς ενός νεφρού από την Πόπη Μαυρέα στην κόρη της, εν μέσω μάλιστα των πρωτόγνωρων συνθηκών της πανδημίας.

Ακολουθεί το αφιέρωμα, που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Ana MacPherson για την “La Vanguardia”, το οποίο είχε τίτλο “Η Οδύσσεια μίας δότριας για να δώσει το νεφρό στην κόρη της”:

«Η Καλλιόπη Μαυρέα είχε αποφασίσει από καιρό πως θα ήταν η δότρια της κόρης της σε περίπτωση που η χρόνια νεφροπάθεια που είχε τα τελευταία 28 χρόνια κατέληγε σε νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό όμως που δεν φανταζόταν ήταν ότι αυτή η στιγμή θα έφθανε εν μέσω μιας πανδημίας και θα την έβρισκε 3.000 χλμ. μακριά με κλειστά σύνορα, χειρουργεία που έχουν μετατραπεί σε εντατικές και έναν ιό να βασιλεύει στα νοσοκομεία και να καθιστά εντελώς απαγορευτική την είσοδο στις μονάδες.

Το Hospital del Mar στη Βαρκελώνη που απ’ το 2019 μελετούσε με κάθε λεπτομέρεια την περίπτωση της Κωνσταντίνας και την κατάλληλη στιγμή για την πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης, κατάφερε οριακά να αποφύγει την είσοδό της στη μονάδα αιμοκάθαρσης και τελικά έπειτα από πολύ μεγάλο προγραμματισμό να βρει ένα κενό για να χειρουργηθεί χωρίς μεγάλο ρίσκο τον Ιούλιο του 2020, λίγο πριν κάνει αισθητή την εμφάνισή του το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Στις αρχές Ιουλίου η ασθενής ενημερώθηκε ότι η μεταμόσχευση θα γινόταν στις 24 του ίδιου μήνα.

Η Καλλιόπη μαζί με τα άλλα δύο της παιδιά αγόρασαν τα εισιτήρια με σκοπό να μοιραστούν αυτή την εμπειρία. Σε ένα διάστημα όμως μικρότερο των 7 ωρών τους ενημέρωσαν ότι η μεταμόσχευση επισπεύδεται για τις 14 του μήνα λόγω των ραγδαίων εξελίξεων του κορονοϊού. “Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να το επισπεύσουμε για να μη ρισκάρουμε την είσοδο της Κωνσταντίνας στην αιμοκάθαρση”, δηλώνει η κ. Marta Crespo διευθύντρια της Νεφρολογικής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου.

Η Καλλιόπη κατάφερε τελικά να φθάσει από την Καλαμάτα στη Βαρκελώνη την Παρασκευή 10 Ιουλίου το πρωί, όπου και μετέβη απευθείας απ’ το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο για να κάνει τη μοριακή εξέταση. “Aν το αποτέλεσμα είχε βγει θετικό, η όλη διαδικασία θα ακυρωνόταν”, θυμάται σήμερα η νεφρολόγος.

Τη Δευτέρα 13/7 είχε προγραμματιστεί η επίσημη συνάντηση με τον δικαστή, απαραίτητο βήμα στη διαδικασία για να εξασφαλιστεί ότι η δωρεά γίνεται σύμφωνα με το νόμο και από καθαρά αλτρουιστικά κίνητρα, χωρίς να υπάρχει πίεση από κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη.

“Εξαρχής ήξερα ότι έχω δύο διαθέσιμους δότες μιας και η μητέρα μου είχε προσφερθεί απ’ την έναρξη της ασθένειας και ο άντρας μου μεταξύ σοβαρού και αστείου απ’ τη δεύτερη μέρα που με γνώρισε. Επικράτησε όπως ήταν φυσικό η μητέρα μου λόγω υψηλότερης συμβατότητας”, δηλώνει περήφανη η Κωνσταντίνα.

“Η χειρότερη και πιο δύσκολη συναισθηματικά στιγμή της όλης διαδικασίας ήταν αυτή που η μητέρα μου ήταν μέσα στο χειρουργείο και ενημερωνόμαστε για την πορεία της υγείας της με μηνύματα στο κινητό. Παρά το γεγονός ότι η αφαίρεση του οργάνου δεν διαρκεί πάνω από 2 ώρες, μου φάνηκε ατελείωτο αυτό το διάστημα. Αφού μάθαμε ότι πήγαν όλα καλά και πριν ακόμη περάσει μισή ώρα απ’ την έξοδό της απ’ το χειρουργείο, ήρθε η σειρά μου”.

Τέλος εποχής; “Μου ξεκαθάρισαν απ’ την πρώτη στιγμή ότι θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής μου, αλλά ότι δεν παύω να είμαι νεφροπαθής. Δεν είχα συναίσθηση της έλλειψης ενέργειας που είχα πριν τη μεταμόσχευση και είμαι πανευτυχής που νιώθω δυνατή και δραστήρια. Είχα αρχίσει να θεωρώ αυτονόητη την κούραση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας”.

Στην ίδια ερώτηση και στο πώς νιώθει, η Καλλιόπη δηλώνει χαρούμενη που εκτέλεσε την αποστολή της, που βλέπει την κόρη της καλύτερα από ποτέ και αναφέρει ότι σε επίπεδο σωματικό δεν νιώθει καμία διαφορά σε σχέση με την προ μεταμόσχευσης ζωή της.

Παρά τη δίμηνη σχεδόν διακοπή των προγραμματισμένων επεμβάσεων λόγω των εξελίξεων απ’ τον κορονοϊό, στις 9 Μαΐου του 2020 κάποιες μεταμοσχεύσεις νεφρού από νεκρούς δότες άρχισαν δειλά και διστακτικά να πραγματοποιούνται. Μέχρι όμως και την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου δεν έγιναν μεταμοσχεύσεις από εν ζωή δότες. Παρά την επιδημία ευτυχώς το Hospital del Mar στη Βαρκελώνη κατάφερε να πραγματοποιήσει 113 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 17 προέρχονταν από ζωντανούς δότες. 

Η Ισπανία θεωρείται η πρώτη χώρα στον κόσμο στις μεταμοσχεύσεις νεφρού πραγματοποιώντας συνολικά γύρω στις 3.500 μεταμοσχεύσεις ετησίως, εκ των οποίων 350 προέρχονται από εν ζωή δότες».