Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 09:09

Οι επιχειρήσεις που δεν θα τις δημοσιεύσουν στις εφημερίδες θα πληρώσουν: "Χαράτσι" για ανάρτηση ισολογισμών στο Ιντερνετ

"Χαράτσι" στην υπηρεσία Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του Επιμελητηρίου θα πληρώσουν οι μεσσηνιακές επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τους ισολογισμούς και δεν θα τους δημοσιεύσουν στις εφημερίδες.



Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για να αναρτούν νόμιμα οι ΑΕ και οι ΕΠΕ στην ιστοσελίδα τους και όχι στις εφημερίδες τις δημοσιευτέες πράξεις και στοιχεία τους (προσκλήσεις, οικονομικές καταστάσεις - ισολογισμό κ.λπ.), θα πρέπει είτε να έχουν δηλώσει την ιστοσελίδα τους κατά την διαδικασία της αυτοαπογραφής είτε να ζητήσουν την καταχώρηση της ιστοσελίδας τους στο ΓΕΜΗ, "η οποία γίνεται μετά από συμπλήρωση και υποβολή της συνημμένης αίτησης - δήλωσής τους και αφού καταβληθεί παράβολο 10 ευρώ, οπότε η υπηρεσία ΓΕΜΗ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες".
Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται και η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να αναρτούν τους ισολογισμούς στην ιστοσελίδα τους: "Σύμφωνα με το άρθρο 232 του Ν.4072/2012 ο "Περιορισμός υποχρεώσεων ΑΕ και ΕΠΕ για δημοσίευση πράξεων και στοιχείων" και ειδικότερα στο άρθρο αυτό, αναφέρονται τα εξής: Στον ν. 2190/1920 και στο ν. 3190/1955 προβλέπεται δημοσίευση σε άλλα έντυπα μέσα, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και ΓΕΜΗ, αυτή μπορεί να αντικαθίσταται με ανάρτηση των δημοσιευτέων πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας, εφόσον η διεύθυνση αυτής έχει καταχωρισθεί στην μερίδα της εταιρείας. Για την ανάρτηση των παραπάνω πράξεων και στοιχείων στην ιστοσελίδα της εταιρείας ενημερώνεται αμελλητί το οικείο μητρώο. Προθεσμίες που συνδέονται με δημοσίευση σε άλλα έντυπα μέσα εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και ΓΕΜΗ λογίζεται ότι εκκινούν ή λήγουν από την ημέρα που η εταιρεία ανακοίνωσε στο οικείο μητρώο την ανάρτηση στην ιστοσελίδα.
Αν η εταιρεία δε διατηρεί ιστοσελίδα ή δεν έχει καταχωρήσει αυτήν στην μερίδα της, οι δημοσιεύσεις της προηγούμενης παραγράφου πραγματοποιούνται, εκτός από το ΦΕΚ/ΤΑΕ-ΕΠΕ και ΓΕΜΗ, και σε μία ημερήσια οικονομική εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας".
Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο Τμήμα ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, στη Σιμπέλ Αμέτ, στο mail gemi@messinianchamber.gr ή στο τηλ. 27210 62225 και στο fax 27210 82741.