Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 09:40

Μετά τις 22 Οκτωβρίου ξεκινά η απογραφή του πληθυσμού

Μετά τις 22 Οκτωβρίου ξεκινά  η απογραφή του πληθυσμού

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Μετά τις 22 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει από την ΕΛΣΤΑΤ η απογραφή του πληθυσμού, που θα γίνει με αυτοαπογραφή και ορίζοντα ολοκλήρωσης τον προσεχή Δεκέμβριο.
Η ΕΛΣΤΑΤ διενεργεί απογραφές πληθυσμού κάθε 10 χρόνια, ενώ κατά την πιο πρόσφατη απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε 10.816.286 άτομα. Μέχρι τώρα ο συνήθης τρόπος διενέργειας μιας απογραφής ήταν πόρτα-πόρτα, κάτι που όμως ανατρέπει η πανδημία Covid-19. Ο μηχανισμός της ΕΛΣΤΑΤ αλλάζει και αντί της συνέντευξης με έντυπο ερωτηματολόγιο, οι απογραφείς θα αφήνουν κλειστούς φακέλους σε κάθε σπίτι, διαμέρισμα ή κατάλυμα. Σε αυτό το φάκελο, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Αυτοτελούς Γραφείου Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Απόστολου Κασάπη, θα υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός αριθμός, που θα αντιστοιχεί σε κάθε κατοικία ξεχωριστά. Αφού παραληφθεί ο φάκελος από έναν εκπρόσωπο του νοικοκυριού, αυτός θα εισέρχεται στην ειδική εφαρμογή της απογραφής μέσω του www.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον κωδικό του φακέλου και τον κωδικό του στο Τaxis, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για το νοικοκυριό και τα μέλη του.

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΞΟΙΚΕΙΩΜΕΝΟΙ
Στις περιπτώσεις που πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και δυσκολεύονται να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν με τη συνηθισμένη μέθοδο πόρτα - πόρτα, λαμβάνοντας και τα ανάλογα υγειονομικά μέτρα. Η προσωπική συνέντευξη θα ακολουθηθεί ως μέθοδος και για τα συλλογικά καταλύματα, όπως είναι ιδρύματα, καταυλισμοί και δομές φιλοξενίας. Η ΕΛΣΤΑΤ σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα-πρόσκληση για την πρόσληψη απογραφέων (σ.σ. αιτήσεις γίνονταν δεκτές μέχρι και την περασμένη Δευτέρα), διευκρινίζει ότι η απογραφή πληθυσμού-κατοικιών θα διενεργηθεί με μικτό σύστημα. Αυτό προβλέπει τόσο την ηλεκτρονική αυτοαπογραφή των νοικοκυριών μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής, όπως προαναφέρεται, όσο και τη συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων από τους απογραφείς, μέσω τηλεφώνου ή με προσωπική συνέντευξη με κάποιο μέλος του νοικοκυριού, όπου δεν είναι δυνατή η αυτοαπογραφή, λαμβανομένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ισχύουν. Στη συνέχεια, τα στοιχεία των ερωτηματολογίων θα καταχωρισθούν από τους απογραφείς σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ
Σε μια απογραφή πληθυσμού ο κύριος στόχος είναι φυσικά ο καθορισμός του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή η καταμέτρηση των δημοτών σε κάθε δημοτική ενότητα και δήμο. Από την απογραφή του πληθυσμού, όπως αναφέρει ο κ. Κασάπης στις δηλώσεις του σε μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, αντλούνται δημογραφικά και άλλα στοιχεία, που αφορούν στα κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού της χώρας, καθώς και στοιχεία για την εισερχόμενη και εξερχόμενη μετανάστευση, ενώ θα υπάρχει για πρώτη φορά ερωτηματολόγιο για το λεγόμενο brain drain, δηλαδή τους Ελληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, ώστε τα στοιχεία που θα προκύψουν να συγκριθούν με αυτά της απογραφής του 2011.
Τα αποτελέσματα μιας απογραφής αποτελούν οδηγό για την αποτελεσματική άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Δεν θα ζητηθεί κανένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, όπως είναι για παράδειγμα ζητήματα υγείας, το θρήσκευμα, η συνδικαλιστική δράση, πολιτικά φρονήματα ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός, διαβεβαιώνει ο Απόστολος Κασάπης. Τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνονται είναι εμπιστευτικά και δεν διαβιβάζονται σε κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.