Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 08:27

Λιγότερα αρνιά και κατσίκια θα σφαχτούν φέτος στη Μεσσηνία

Λιγότερα αρνιά και κατσίκια θα σφαχτούν φέτος στη Μεσσηνία

 

Λιγότερα αρνιά και κατσίκια θα σφαχτούν φέτος για το τραπέζι του Πάσχα, στα σφαγεία της Καλαμάτας, λόγω της κρίσης.

 

«Είναι λιγότερα τα ζώα που δηλώθηκαν ότι θα σφαχτούν φέτος από τους κρεοπώλες», παρατήρησαν στην "Ε" οι ιδιοκτήτες των σφαγείων Φώτης και Αλέκα Χριστοπούλου. Σημείωσαν ότι είναι λιγότερες οι παραγγελίες μέχρι τώρα στα κρεοπωλεία σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ και κάποιοι θα ψωνίσουν από κτηνοτρόφους ή θα σφάξουν στα σπίτια τους, πιθανότατα, για περισσότερη οικονομία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι την πρώτη μέρα της σφαγής είχαν δηλωθεί 540 ζώα, ενώ φέτος δηλώθηκαν 225 και τη Μεγάλη Τετάρτη 1.280 πέρσι και 1.000 φέτος.

«Αυτό είναι αναμενόμενο, λόγω της κρίσης», διευκρίνισε ο Φ. Χριστόπουλος και πρόσθεσε:«Η εικόνα αυτή αναμένεται κάπως να βελτιωθεί. Το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί όλοι οι κρεοπώλες και θα έρθουν και άλλοι. Υπολογίζουμε ότι θα υπάρχει μείωση (πέρσι είχαν σφαχτεί 11.000 αρνιά και κατσίκια), το πόσο θα είναι δεν μπορούμε να ξέρουμε».

Η σφαγή για το Πάσχα θα ξεκινήσει την Τετάρτη 24 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου, ενώ την τελευταία μέρα μπορούν να πάνε στα σφαγεία και οι ιδιώτες, ο καθένας που θέλει να σφάξει το ζώο που έχει για το πασχαλινό τραπέζι (το κόστος της σφαγής είναι 10 ευρώ).

Ο κτηνίατρος των σφαγείων Πάνος Σκιαδάς διαβεβαίωσε ότι «όλα ελέγχονται εδώ», επισημαίνοντας πως «παρά την έλλειψη προσωπικού η Κτηνιατρική Υπηρεσία ελέγχει, όπως πρέπει τα σφαγεία». Ο γιατρός παρατήρησε ότι από πέρσι στα σφαγεία σφάζονται μόνο ελληνικά ζώα και αν σφαχτούν και ξένης χώρας θα έχουν τη δική τους σήμανση. Μας ενημέρωσε ότι η μπλε σφραγίδα είναι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα ελληνικά έχουν την ένδειξη "Ελλάς". Και βεβαίωσε ότι «από δω δε φεύγει κρέας, αν δε γράφει τη χώρα προέλευσης».

Ο Φ. Χριστόπουλος μας είπε ότι οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα, αν και κάποιο διάστημα πριν αρνιά και κατσίκια ήταν στα αζήτητα και είχε πέσει η τιμή τους. «Οι νέες γυναίκες δεν προτιμούν το αρνί. Το αρνάκι, όμως, είναι ο βασιλιάς του κρέατος», σημείωσε ο ιδιοκτήτης των σφαγείων.

Γ.Σ.