Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 14:10

Μεσσηνία: Σχολείο βασικών δεξιοτήτων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Γράφτηκε από την

Ξεκινά την προσεχή Δευτέρα στις 7 μ.μ. το σχολείο βασικών δεξιοτήτων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης - Παράρτημα Μεσσηνίας.

Το πρώτο μάθημα, διάρκειας μιας ώρας, θα γίνει στη βάση της ΕΟΔ στο κτήριο του Σταθμού ΟΣΕ Καλαμάτας (Φραντζή και Σιδηροδρομικού Σταθμού). Η εκπαίδευση θα γίνεται κάθε Δευτέρα. Ανάλογα με τη φύση της εκπαίδευσης, οι εν δυνάμει εθελοντές διασώστες θα ενημερώνονται για τον τόπο διεξαγωγής της.

Σε διαδικτυακή πρόσκλησή της προς τους ενδιαφερόμενους, η ΕΟΔ Μεσσηνίας προτρέπει όσους θέλουν πραγματικά να προσφέρουν στην περιοχή και το νομό, να συμπληρώσουν τη δήλωση συμμετοχής ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 6982-103358.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια σειρά μαθημάτων θεωρίας και πρακτικής, που μπορεί οποιοσδήποτε να εκπαιδευτεί και να γίνει διασώστης, έτοιμος να επιχειρήσει σε έκτακτες καταστάσεις. Οπως σημειώνουν οι εθελοντές της ομάδας, δεν χρειάζεται κάποιος να έχει εξαιρετική φυσική κατάσταση ή να έχει εμπειρία πάνω στον τομέα της διάσωσης για να γίνει μέλος.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Επιπλέον, η ομάδα είναι ανοιχτή σε όλους, καθώς η ΕΟΔ δεν ψάχνει μόνο διασώστες. Ψάχνει ανθρώπους οι οποίοι έχουν ευαισθησίες και θέλουν να βοηθήσουν το συνάνθρωπό τους και αγαπάνε να προσφέρουν, και αυτή η κοινωνική προσφορά πρέπει με κάποιο τρόπο να βρει μια διέξοδο. Αυτή την διέξοδο παρέχει η ΕΟΔ μέσα από την εν λόγω διαδικασία. 

Στα σχολεία της ΕΟΔ οι εν δυνάμει διασώστες ξεκινούν από το μηδέν. Η ομάδα αποτελείται από απλούς πολίτες, που σταδιακά εκπαιδεύονται και αποκτούν εξειδίκευση με τελική ανταμοιβή την εμπιστοσύνη που οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν στον εαυτό τους, ώστε να μπορούν ως εξειδικευμένοι πλέον διασώστες να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Όσον αφορά τις θεματικές του βασικού σχολείου, το κομμάτι με τη βαρύνουσα σημασία είναι οι πρώτες βοήθειες. Έτσι, το Παράρτημα Μεσσηνίας δραστηριοποιείται και εκπαιδεύει διασώστες στους παρακάτω τομείς: Ορεινή διάσωση. Διάσωση στο υγρό στοιχείο. Αντιμετώπιση καταστροφών. Πρώτες βοήθειες. Έρευνα και τεχνολογία. Ανθρωπιστικές αποστολές. Σκύλοι έρευνας. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο: https://forms.gle/Bo1bZEoanNHmHHUm7

Ν.Κ.