Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 09:05

Σε δημοπρασία έξι κατασχεμένα σκάφη

Γράφτηκε από την

 

Σε δημοπρασία βγάζει την προσεχή Πέμπτη η Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού 6 κατασχεμένα σκάφη στα λιμάνια Καλαμάτας, Πύλου και Κυπαρισσίας, με τιμή εκκίνησης από 1.400 ευρώ.

Πρόκειται για 2 ιστιοφόρα και μια θαλαμηγό τα οποία ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Καλαμάτας, ένα σκάφος αναψυχής στο λιμάνι Κυπαρισσίας και ένα ιστιοφόρο κι ένα σκάφος αναψυχής στο λιμάνι της Πύλου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική διακήρυξη, την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11 π.μ., θα γίνει στην αποθήκη της ΔΔΔΥ στη Μαγουλέζα -και ταυτόχρονα την ίδια μέρα και ώρα με τηλεφωνική σύνδεση στο γραφείο του τελωνείου Καλαμάτας (27210 21490 και 27213 65800) πλειοδοτική προφορική δημοπρασία για την πώληση πλωτών σκαφών και κινητήρων. Οι εγγυήσεις συμμετοχής στις δημοπρασίες πλωτών είναι 20% της καθορισμένης τιμής εκκίνησης και ο διακανονισμός γίνεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με τις κατά τόπους αρμόδιες τελωνειακές αρχές ή με την κεντρική υπηρεσία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΔΔΔΥ), στο email: dddy@aade.gr

 

ΤΑ 6 ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΣΚΑΦΗ

Τα σκάφη στη λίστα της δημοπρασίας που αφορούν τα τρία μεσσηνιακά λιμάνια (κατά σειρά δημοπράτησης) είναι:

1) Στο λιμάνι Καλαμάτας το πολυεστερικό ιστιοφόρο "Gertie", σημαίας ΗΠΑ, με τιμή εκκίνησης 3.000 ευρώ.

2) Στο λιμάνι Καλαμάτας το ιστιοφόρο "Portsee" από πολυεστέρα, σημαίας ΗΠΑ, με τιμή εκκίνησης 2.450 ευρώ.

3) Στο λιμάνι Πύλου το ξύλινο ιστιοφόρο "Inca", σημαίας Ολλανδίας, με τιμή εκκίνησης 1.400 ευρώ.

4) Στο λιμάνι Κυπαρισσίας το κοινοτικό πλαστικό σκάφος αναψυχής "Τσιπούρα", νηολογίου Πειραιά, με τιμή εκκίνησης 2.940 ευρώ.

5) Στο λιμάνι Πύλου το σκάφος αναψυχής “Litsa P” από πλαστικό, σημαίας ΗΠΑ, με τιμή εκκίνησης 2.100 ευρώ.

6) Στο λιμάνι Καλαμάτας η θαλαμηγός “White angel” από σίδερο και πολυεστέρα, με τιμή εκκίνησης 2.500 ευρώ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για τα μη κοινοτικά σκάφη ο νέος κάτοχος επιβαρύνεται και με τελωνειακούς δασμούς. Η επίσκεψη στα δημοπρατούμενα σκάφη επιτρέπεται έως και 1 Δεκεμβρίου, από 8.30 π.μ. έως 1.30 μ.μ., κατόπιν συνεννόησης με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία και με τηλεφωνική επικοινωνία ή αποστολή σχετικού email.

 

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ 7 ΑΠΟ ΤΑ 9

Θυμίζουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή το λιμάνι της Καλαμάτας απαλλάχθηκε από 7 από τα 9 κατασχεμένα σκάφη, που είχαν μείνει στο νερό να ρημάζουν. Επρόκειτο για 5 ιστιοφόρα, ένα πλοιάριο αναψυχής και ένα ταχύπλοο, τα οποία ελλιμενίζονταν για μεγάλο διάστημα στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και πέρυσι στις 18 Σεπτεμβρίου είχαν βγει σε δημοπρασία από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού. Τα σκάφη αυτά εκποιήθηκαν και σταδιακά απομακρύνθηκαν, εκτός από τα δύο ιστιοφόρα που βγαίνουν φέτος ξανά σε δημοπρασία και τα οποία ναι μεν κατοχυρώθηκαν πέρυσι σε νέους ιδιοκτήτες, αλλά δεν τα παρέλαβαν και την Παρασκευή ο δυνατός αέρας έσπασε το κατάρτι στο ένα, καθώς έχουν μείνει εκτεθειμένα για χρόνια στις καιρικές συνθήκες.

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο Μάιο στα 2 εναπομείναντα κατασχεμένα ιστιοφόρα προστέθηκε και η θαλαμηγός “White angel”, που έφτασε στην Καλαμάτα τη Δευτέρα του Πάσχα με 182 μετανάστες και πρόσφυγες. Το σκάφος, το οποίο ήταν ήδη ταλαιπωρημένο, έμπασε νερά έπειτα από λίγες μέρες και έγινε απάντληση. Μετά από αυτό η οικεία λιμενική αρχή ξεκίνησε αλληλογραφία με τον ΟΔΔΥ Πάτρας και την τελωνειακή αρχή της πόλης, κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου για ένα ενδεχόμενο ναυάγιο.

Επίσης, τη διάλυση και απομάκρυνσή τους (μετά τη βύθιση και ανέλκυσή τους) αναμένουν το ξύλινο ιστιοφόρο "Mr. Musti", το πολυεστερικό cruiser "Aldamir Mustafa" και το ξύλινο αλιευτικό "Passara", μετά και τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας εκ του νόμου επιτροπής τον Ιούνιο 2019, έτσι ώστε να απελευθερωθεί από τα κατασχεμένα η νοτιοδυτική πλευρά του λιμανιού της Καλαμάτας, που έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ παροπλισμένων σκαφών.

 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

Στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ελλιμενίζεται και ένα πρώην αλιευτικό, για το οποίο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας έχει ζητήσει επανειλημμένα την απομάκρυνσή του από το λιμάνι, με γραπτή ενημέρωση και επιστολές προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Εισαγγελία Καλαμάτας. Στις επισημάνσεις της λιμενικής αρχής τονίζεται μάλιστα η κακή κατάσταση του εν λόγω ιδιόκτητου σκάφους, καθώς και το ότι η συνεχής έκθεσή του στα καιρικά φαινόμενα επιβαρύνει την κατάστασή του και υπάρχει κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης.

Να σημειώσουμε τέλος πως στη δημοπρασία πλωτών πέρυσι τον Σεπτέμβριο εκποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν ένα αλιευτικό από το λιμάνι της Κυπαρισσίας και 3 ιστιοφόρα από το λιμάνι της Πύλου.

Ν.Κ.