Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 08:45

Διαρκής αύξηση των bullying στα σχολεία

Διαρκής αύξηση των bullying στα σχολεία

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Τουλάχιστον δύο υποθέσεις ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού κάθε μέρα καλείται να διαχειριστεί “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Τα περιστατικά bullying στα σχολεία ολοένα και αυξάνονται, με τους αρμόδιους και υπεύθυνους να βρίσκονται μπροστά σε ένα αδιέξοδο για το πώς να διαχειριστούν το φαινόμενο. Παρά την αύξηση των περιστατικών βίας και εκφοβισμού όμως, φαίνεται ότι εκπαιδευτικοί, γονείς, αλλά και παιδιά δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προλάβουν αυτά τα φαινόμενα, αλλά και να τα διαχειριστούν αποτελεσματικά.

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει την ανάγκη να σταματήσουν οι θεωρητικές συζητήσεις και να προχωρήσει η κοινωνία σε οργανωμένες και συντονισμένες δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

 

ΣΧΕΔΟΝ ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΜΕΡΑ

Από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 χειρίστηκε σχεδόν δύο περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ανά σχολική ημέρα. Μέχρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” είχαν δεχτεί και υλοποιήσει 91 αιτήματα για παρέμβαση πρόληψης της βίας (bullying - cyberbullying) στα σχολεία (3 σχολεία ανά ημέρα).

Οι κλήσεις προς τη Γραμμή SOS 1056 όπως αναφέρει ο Οργανισμός, έγιναν τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς, αναζητώντας λύσεις σε ένα πρόβλημα που ξεκίνησε πριν καλά-καλά αρχίσει η σχολική χρονιά. Παράλληλα, αναδεικνύονται σχεδόν καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης περιπτώσεις παιδιών που επιτίθενται σε άλλα παιδιά με αντικείμενα, κουζινομάχαιρα, μέχρι και καπνογόνα, με παιδιά που οδηγούνται στο νοσοκομείο μετά από ξυλοδαρμό από τους συμμαθητές τους, παιδιά που έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στις τουαλέτες, παιδί που το ανάγκασαν να πέσει από ύψος 3 μέτρων, παιδί που το κούρεψαν οι συμμαθητές του παρά τη θέλησή του…

 

ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Εν τω μεταξύ, όπως παρατηρεί “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, εκτός από την ποσοτική αύξηση των κρουσμάτων βίας και εκφοβισμού παρατηρείται και μία ποιοτική αλλαγή και ένταση σε αυτά τα φαινόμενα και παραθέτει τα ακόλουθα στοιχεία:

• Το 27% των μαθητών και μαθητριών στην Ελλάδα αναφέρει ότι έχει βιώσει εκφοβισμό (Statista 2021).

• Διεθνώς το 23% των μαθητών και μαθητριών αναφέρει ότι έχει βιώσει εκφοβισμό αρκετές φορές μέσα σε ένα μήνα (PISA 2018).

• Στις ΗΠΑ το 20,2% των μαθητών και μαθητριών αναφέρει ότι έχει εμπειρία εκφοβισμού (National Center for Educational Statistics, 2019).

Βάσει αυτών των διαπιστώσεων, ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός (bullying) αποτελεί πλέον μια μάστιγα και για τη χώρα μας. Μια μάστιγα που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στο σώμα αλλά και στις ψυχές των παιδιών, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν παιδιά αυτοκτόνησαν λόγω του επίμονου και έντονου εκφοβισμού που βίωναν. Είναι λοιπόν η στιγμή σύμφωνα με τους αρμόδιους του “Χαμόγελου” για την κινητοποίηση όλης της κοινωνίας για τη στήριξη των παιδιών.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Οι γονείς που αντιλαμβάνονται περιστατικά εκφοβισμού είναι σημαντικό:

• Να διαχειριστούν με ψυχραιμία την πληροφορία που τους δίνεται και να είναι καλά ενημερωμένοι για την έννοια του εκφοβισμού.

• Να προσπαθήσουν να μάθουν όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται.

• Να εξηγήσουν στο παιδί ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.

• Να θέσουν όρια στις αντιδράσεις των παιδιών. Τα όρια βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τους κανόνες, καλλιεργούν την υπευθυνότητα, βοηθούν την αναγνώριση των δυνατοτήτων τους, εξασφαλίζουν τη σωματική και ψυχική ασφάλεια, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία.

• Να συζητήσουν για την ενσυναίσθηση, την ηθική, τον σεβασμό και τη διαφορετικότητα και ότι αυτά υπάρχουν τόσο στην πραγματική όσο και στην εικονική διάσταση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι “Το Χαμόγελο του Παιδιού” για 4η συνεχή φορά ασκεί την προεδρία στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Εκφοβισμού (European Antibullying Network - ΕΑΝ), το οποίο σήμερα αποτελείται από 21 μέλη 14 ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, μέσα από ένα σταθερό και διαχρονικό σύμφωνο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας προσφέρει εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες του στη σχολική κοινότητα ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα.