Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 21:08

Πολύ κρύο από αύριο στη Νότια Πελοπόννησο - Το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν

Πολύ κρύο από αύριο στη Νότια Πελοπόννησο - Το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν

Κύμα ψύχους θα πλήξει τη χώρα τις επόμενες μέρες, και οι θερμοκρασίες στη Νότια Πελοπόννησο θα πέσουν μέχρι κάτω απ' το μηδέν ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι το πρωί του Σαββάτου, στην ευρύτερη περιοχή θα σημειωθεί απότομη πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και... 15 βαθμούς Κελσίου. Η πτώση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή, οπότε σύμφωνα με τις προβλέψεις θα σημειωθούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και τα βουνά θα ντυθούν στα λευκά.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τις πρωινές ώρες της Κυριακής στην Τρίπολη η θερμοκρασία θα πέσει στους -5 βαθμούς, ενώ στην Καλαμάτα στους 2 βαθμούς αλλά με αίσθηση του κρύου στον -1 βαθμό Κελσίου.
Πιο δυσμενής είναι η πρόβλεψη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που δίνει -3 βαθμούς αύριο το βράδυ στην Τρίπολη και -6 το βράδυ του Σαββάτου. Για την Καλαμάτα η πρόβλεψη δίνει 2 βαθμούς αύριο το βράδυ και -2 το Σάββατο το βράδυ. Και για τη Σπάρτη -1 βαθμό αύριο και -4 το βράδυ του Σαββάτου.
Η καλοκαιρία που επικρατούσε μέχρι χθες είχε οδηγήσει σε επανάπαυση τους καταναλωτές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις, σε περιοχές με ήπιο κλίμα, κρατούσαν… αντίσταση και δεν είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο. Χθες όμως στην Καλαμάτα παρατηρήθηκε έντονη ζήτηση, καθώς ακούστηκαν από την τηλεόραση οι πληροφορίες για τον επερχόμενο χιονιά του Σαββατοκύριακου.
Οσον αφορά τις αιτίες της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι αυτές έχουν να κάνουν με το "δίπολο" που παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό και το οποίο αποτελείτο από πολύ κρύο στο Βορρά και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στο Νότο. Οι ψυχρές μάζες που προκάλεσαν την κακοκαιρία στο Βορρά μετακινήθηκαν ανατολικότερα και άνοιξε μια δίοδος για να κατέβουν στην Ελλάδα μέσω Βαλκανίων. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι αυτό θα γίνει από αύριο, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να πέσει απότομα μέσα σε λίγες ώρες.