Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 07:51

Νέες αντιδράσεις στην Κυπαρισσία για σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων

Γράφτηκε από τον
Νέες αντιδράσεις στην Κυπαρισσία για σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων

 

Αυτοψία στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού Κυπαρισσίας έγινε χθες από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΦΟΔΣΑ για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Όπως φάνηκε, ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί την πρώτη επιλογή και πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία όμως πλέον είναι ανοιχτή στο να προταθεί και κάποιος άλλος χώρος που θα κριθεί καταλληλότερος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα αναζητηθεί το επόμενο διάστημα μια τέτοια έκταση σε συνεργασία με το Δασαρχείο ώστε να αξιολογηθεί. 

Για ακόμη μια φορά στην αυτοψία που έγινε στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις για την επιλογή, από αυτοδιοικητικούς, όπως τη δημοτική σύμβουλο Χάιδω Παναγιωτοπούλου, την πρόεδρο της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Σόνια Τουρκολιά και τον πρώην δήμαρχο Κυπαρισσίας Γιώργο Σαμπαζιώτη, οι οποίοι επισήμαναν την όχληση που θα υπάρχει στην περιοχή, δίπλα σε οικισμούς, αλλά και σε περιοχή υψηλής παραγωγικότητας με αιωνόβια ελαιόδεντρα. Επίσης, τονίστηκε η έλλειψη οδικής πρόσβασης, το γεγονός ότι συνορεύει με ρέμα και εκφράστηκαν ανησυχίες για το τι θα γίνεται με τα στραγγίδια. Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν και κάτοικοι και ιδιοκτήτες ελαιοπερίβολων στη γύρω περιοχή, σημειώνοντας πως δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία του και την καθημερινή διέλευση απορριμματοφόρων.

Από την άλλη, εκ μέρους της δημοτικής αρχής ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Ασημακόπουλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της συγκεκριμένης θέσης, αναφέροντας πως δεν θα προκληθεί καμία όχληση.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο στην Κυπαρισσία με τη συμμετοχή και του δημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Λεβεντάκη, ο οποίος φάνηκε διαλλακτικός στο να εντοπιστεί και να προταθεί άλλη θέση που θα κριθεί καταλληλότερη, ρίχνοντας όμως το μπαλάκι σε αυτούς που διαφωνούν να φέρουν πρόταση. Έτσι άμεσα θα ξεκινήσει σε συνεργασία με το Δασαρχείο η προσπάθεια να βρεθούν εναλλακτικές θέσεις που θα μπορούσαν να προταθούν.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι η δημιουργία ΣΜΑ πρέπει να έχει κεντροβαρή χαρακτήρα για αυτό το πιο συμφέρον είναι να γίνει μεταξύ Κυπαρισσίας - Φιλιατρών. Σημειώθηκε επίσης από τη δημοτική αρχή, σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα δημιουργίας, ότι ο όγκος σκουπιδιών του δήμου είναι τέτοιος που τον κάνει αναγκαίο για να μην εκτοξευτούν τα δημοτικά τέλη στα ύψη.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία του, αυτή μπορεί να γίνει είτε με τροποποίηση της πρότασης του ΦΟΔΣΑ και να ενταχθεί στο σχεδιασμό του, είτε -όπως ανέφερε ο δήμαρχος-με ξεχωριστή χρηματοδότηση προς το δήμο.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER