Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 08:45

Καλαματιανοί έψαχναν χάπια ιωδίου φοβούμενοι πυρηνικό ατύχημα

Γράφτηκε από τον
Καλαματιανοί έψαχναν χάπια ιωδίου φοβούμενοι πυρηνικό ατύχημα

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ανησυχία και φόβο προκάλεσε στους Έλληνες πολίτες το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανία, σαν αυτό του Τσέρνομπιλ το 1986. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, αρκετοί Καλαματιανοί έσπευσαν τις προηγούμενες μέρες στα φαρμακεία της πόλης για να ενημερωθούν για τα χάπια ιωδίου, τα οποία προστατεύουν μερικώς από τη ραδιενέργεια, σκηνικό αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη. Οπως ανέφερε μιλώντας στην «Ε» ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας Παύλος Μπουζιάνης, πράγματι υπήρξε ενδιαφέρον από πολίτες της Καλαμάτας σχετικά με το αν υπάρχουν διαθέσιμα τα χάπια αυτά και το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά. «Η απάντηση που δώσαμε είναι πως στην Ελλάδα δεν κυκλοφορούν τέτοιου είδους χάπια. Η όποια περιεκτικότητα ιωδίου υπάρχει σε κάποια συμπληρώματα διατροφής είναι μικρή έως απειροελάχιστη (1 προς 100), οπότε πρακτικά δεν βοηθούν στην προφύλαξη από πιθανή ραδιενέργεια. Τα συμπληρώματα αυτά άλλωστε δεν υπάρχουν πλέον σε φαρμακεία, γεγονός που έγινε γνωστό λόγω της κατάστασης που διαδραματίζεται στην Ουκρανία. Ο κόσμος ενδιαφερόταν και ρωτούσε γι’ αυτό το θέμα πολύ περισσότερο τις προηγούμενες μέρες, δείγμα πως η ανησυχία ήταν προσωρινή, ξεθωριάζοντας στη συνέχεια» σημείωσε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρακτικότητα των εν λόγω χαπιών, ο ίδιος επικαλέστηκε την τοποθέτηση καθηγητή της Ιατρικής, η οποία εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε πως τα χάπια προστατεύουν τον θυρεοειδή από τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η ραδιενέργεια. «Τα υπόλοιπα όργανα του σώματος όμως δεν θα προσβληθούν;» διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για μια οξύμωρη κατάσταση.

 

ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ SELF ΤΕΣΤ

Από πλευράς των self test που δίνονται στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους τελευταίους μήνες, ο κ. Μπουζιάνης γνωστοποίησε πως οι γονείς, έχοντας στο μυαλό τους πως πρέπει να τα παραλάβουν ώστε να φανεί στο σύστημα πως τα έχουν στην κατοχή τους, δίνουν σταθερά το «παρών» στα φαρμακεία όταν ανακοινώνεται κάθε φορά η διάθεσή τους. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι ζητούν εξτρά self test από αυτά που περιέχει το δωρεάν πακέτο, καθώς σε μια απλή ίωση όλοι λίγο πολύ μπαίνουν σε σκέψεις για το αν νοσούν από κορονοϊό, κάνοντας με την πρώτη ευκαιρία ένα τέτοιο τεστ» εξήγησε.

 

ΜΕΙΩΣΗ 50% ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ RAPID TEST

Αναφορικά με τα rapid test, τα οποία είχαν την τιμητική τους ιδίως το φθινόπωρο του 2021, όταν και ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητά τους σε περίπτωση μη εμβολιασμού, ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας επισήμανε πως η ζήτηση στα φαρμακεία έχει πέσει πλέον στο 50%. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη αυτή δεν φανερώνει τη στροφή του κόσμου στον εμβολιασμό, αλλά έγκειται στο γεγονός της αύξησης των κρουσμάτων. «Ουσιαστικά με το τρίμηνο πιστοποιητικό νόσησης, κάποιος για αυτό το χρονικό διάστημα δεν υποχρεούται να κάνει rapid test. Πλέον, έχουν επανέλθει και κάνουν test όσοι το πιστοποιητικό τους έληξε. Πρόκειται για όσους νόσησαν πριν τα Χριστούγεννα οπότε εκ των πραγμάτων επιστρέφουν σε αυτά, καθώς τα χρειάζονται είτε για την εργασία τους ή για να εξυπηρετηθούν για άλλες τους ανάγκες» επισήμανε, προσθέτοντας πως ο ερχομός του νέου εμβολίου Novavax δεν έτυχε της αποδοχής που αναμενόταν, εξέλιξη που κατέρριψε τα λεγόμενα ενός αριθμού πολιτών που δεν είχαν εμβολιαστεί ώστε να αποφύγουν τα mRNA σκευάσματα, περιμένοντας όπως έλεγαν να έρθει στη χώρα μας το πρωτεϊνικό.

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ο κ. Μπουζιάνης αναφέρθηκε παράλληλα και στις ελλείψεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα σε βασικά φάρμακα: «Πέρα από την κακοκαιρία που σημειώθηκε μετά τις γιορτές στην Αθήνα δημιουργώντας προβλήματα στις αποστολές, ο κυριότερος λόγος συνδέεται με την εξαγωγή φαρμάκων. Για το λόγο αυτό, κατόπιν συσκέψεως ετοιμάστηκε ένα υπόμνημα και κατατέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων και το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ελλείψεων λόγω των εξαγωγών. Μεταξύ άλλων ζητήθηκε να τηρείται το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τον έλεγχο της επάρκειας των φαρμάκων, ώστε να υπάρχει ένα στοκ ασφαλείας σε φαρμακευτικές εταιρείες, βιομηχανίες και φαρμακαποθήκες και να αποτρέπονται τυχών ελλείψεις. Παράλληλα ζητήθηκε να εφαρμόσει τη νομοθεσία ο ΕΟΦ, σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων στο εξωτερικό, τη στιγμή που δημιουργούνται ελλείψεις στη φαρμακευτική αγορά της χώρας». Και συμπλήρωσε πως μπορεί να εξάγονται κάποια φάρμακα που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, άρα δεν τίθεται και θέμα διάθεσης, όμως υπάρχουν κάποια που λείπουν από την αγορά με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα ο εκάστοτε ασθενής. «Κάποια τέτοια παραδείγματα που συνδέθηκαν με το προαναφερόμενο ζήτημα έχουν να κάνουν με φάρμακα για το αναπνευστικό, για τον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ και αυτά που συνδέονται με αντιβιώσεις αντιμετώπισαν τέτοιο πρόβλημα, κυρίως λόγω της πανδημίας σε αυτή την περίπτωση» σχολίασε.

 

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ 

Τέλος, με την ακρίβεια τους τελευταίους μήνες να δοκιμάζει όλους τους κλάδους, ο Παύλος Μπουζιάνης ρωτήθηκε αν αυτή θα χτυπήσει και την πόρτα των φαρμάκων. Οπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν έχει σημειωθεί καμία αύξηση στα φάρμακα, ωστόσο είναι πιθανό να δούμε κάποιες ανατιμήσεις εντός του έτους, καθώς και τα φαρμακεία είναι επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, με το ρεύμα να είναι ένας από τους σημαντικότερους βραχνάδες τους. «Κάθε 2 με 3 μήνες βγαίνει νέο δελτίο τιμών. Το τελευταίο που βγήκε κοντά στις γιορτές είχε μάλιστα μείωση, ενώ θα πρέπει να τονιστεί πως από το 2010 και έπειτα οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται συνεχώς, αποδεικνύοντας πως θα μπουν τελευταία ίσως στο κάδρο των αυξήσεων» κατέληξε. 


NEWSLETTER