Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2013 07:45

Εταιρείες στέλνουν εξώδικα για πνευματικά δικαιώματα

Εταιρείες στέλνουν εξώδικα για πνευματικά δικαιώματα

Η ΑΕΠΙ και τα συγγενικά δικαιώματα δεν είναι οι μόνες εταιρείες που διεκδικούν και εισπράττουν ποσά για πνευματικά δικαιώματα από επιχειρηματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το νομικό πλαίσιο επιτρέπει σε κάθε φυσικό πρόσωπο που μπορεί να διεκδικήσει πνευματικά δικαιώματα, να συστήσει μια εταιρεία και να απαιτήσει χρήματα.

Μάλιστα όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες του κλάδου, καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκρέκης, ο ισχύων νόμος δίνει το δικαίωμα στην όποια τέτοια εταιρεία να κινητοποιήσει την Αστυνομία και την εισαγγελική αρχή και να οδηγήσει έναν καταστηματάρχη στο Αυτόφωρο, γιατί δεν της έχει πληρώσει πνευματικά δικαιώματα. Ακόμη κι αν ο καταστηματάρχης πληρώνει κανονικά στην ΑΕΠΙ και για συγγενικά δικαιώματα. Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι οι εταιρείες αυτές που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια συνεργάζονται με δικηγορικά γραφεία και στέλνουν εξώδικα στους καταστηματάρχες ζητώντας να πληρώσουν χρήματα για πνευματικά δικαιώματα. Μετά το εξώδικο -αναφέρουν οι ίδιες καταγγελίες- ακολουθεί ένα τηλεφώνημα δικηγόρου ο οποίος ενημερώνει τον επιχειρηματία για το ποσό της οφειλής και ότι άμα δώσει τα μισά δεν θα τον πάνε στα δικαστήρια. 

ΤΑΚΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΕΕΕ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Το όλο ζήτημα μετά από πιέσεις επαγγελματιών του κλάδου απασχόλησε και την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων της χώρας (ΚΕΕΕ), στη γενική τους συνέλευση που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στην Αρτα. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος Παύλος Γκρέκης. Μιλώντας στην "Ε" ο κ. Γκρέκης επεσήμανε ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι καλή αποκλειστικά για όσους διεκδικούν πνευματικά δικαιώματα. Αλλά κακή για τους επαγγελματίες οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να πάνε κατηγορούμενοι, γιατί ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ιδιωτική εταιρεία να κινητοποιήσει την κρατική μηχανή. "Το κράτος να έχει μεταβληθεί σε εισπράκτορα αυτών των εταιρειών - κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο", επεσήμανε. Είπε ακόμη ότι ορίστηκε επιτροπή από τα Επιμελητήρια ώστε να καταλήξει σε μια πρόταση για την τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου, αλλά και να εξετάσει την περίπτωση τα καταστήματα να παίζουν μουσική παραγωγών οι οποίοι αφήνουν δωρεάν να ακούγεται το έργο τους. Αλλωστε όπως είπε ο κ. Γκρέκης οι δύο προτάσεις οι οποίες κυριάρχησαν στη συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας ήταν: "Να συγκεντρώσουμε όλους τους παραγωγούς που προσφέρουν στους επιχειρηματίες δωρεάν τα δικαιώματά τους και τους παίζουμε μονοπώλιο, περνώντας στο κεντρικό σέρβερ των Επιμελητηρίων όλους τους δημιουργούς που δεν ζητούν πνευματικά δικαιώματα". Ετσι εξήγησε θα μπορούν τα μέλη τους να παίζουν μουσική με την πιστοποίηση του Επιμελητηρίου, άρα δεν θα οφείλουν δικαιώματα. "Αυτή είναι μια επιθετική πρόταση που επεξεργάζεται η επιτροπή, κι αν εφαρμοστεί θα προκαλέσει στις εταιρείες απώλειες εσόδων", ανέφερε ο κ. Γκρέκης. Για να προσθέσει ότι θα πρέπει τα ποσά που διεκδικούν οι εταιρείες αυτού του είδους να γίνουν πιο ανθρώπινα. Οι εισπράξεις -όπως είπε- γίνονται ανάλογα με τα τετραγωνικά ενός καταστήματος, καθώς και το είδος της μουσικής που παίζει κάθε μαγαζί - ζωντανή, με dj, κ.λπ.

Η άλλη πρόταση "είναι η τροποποίηση του νόμου, ώστε να μη μπορεί να σε παίρνει τη 1 τη νύχτα και να σε πηγαίνει Αυτόφωρο, επειδή δεν έχεις πληρώσει πνευματικά δικαιώματα". Εξήγησε ακόμη ότι το νομικό πλαίσιο επιτρέπει να συστήσει ο καθένας μια εταιρεία και να ζητήσει πνευματικά δικαιώματα. Η απόφαση της επιτροπής που επεξεργάζεται τις προτάσεις, αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η εταιρεία GEA (ένας συνασπισμός 4 εταιρειών συγγενικών δικαιωμάτων) έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά 30 επιχειρηματιών με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο Χάρης Βγενής, μέλος του νεοσύστατου Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, είπε πως από τις πρώτες ενέργειες του ΔΣ του συλλόγου που θα προκύψει μέσα στο επόμενο διάστημα, θα είναι να συνδράμει νομικά τους επιχειρηματίες του κλάδου. Το επόμενο βήμα θα είναι, μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι εταιρείες που διεκδικούν πνευματικά δικαιώματα και ποιους καλλιτέχνες ή συγγενικά τους πρόσωπα εκπροσωπούν. "Εμείς θα συνδράμουμε τους συναδέλφους που έχουν δικαστήρια με τις εταιρείες και μετά ως σύλλογος θα απαιτήσουμε από τον ΟΠΙ πλήρη πίνακα με τις εταιρείες και ποιους καλλιτέχνες εκπροσωπούν - κι αν ένας καλλιτέχνης δεν εκπροσωπείται επίσημα από την εταιρεία που το υποστηρίζει θα καταθέσουμε και μήνυση για εξαπάτηση", ανέφερε ο κ. Βγενής. Και κατέληξε λέγοντας πως "όπως αυτοί εξασφαλίζουν μια υπουργική υπογραφή και διεκδικούν πνευματικά δικαιώματα, έτσι κι εμείς θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας".

Ο Ανδρέας Ζαγάκος, από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου επέλεξε για την καλοκαιρινή σεζόν να μην παίζει μουσική στο κατάστημά του, "επειδή το κόστος με τις σημερινές συνθήκες είναι ένα σοβαρό βάρος για τις επιχειρήσεις" είπε. Και πρόσθεσε πως "ο καθένας μπορεί να συστήσει μια εταιρεία και να απαιτήσει πνευματικά δικαιώματα - δεν παίζω κι εγώ μουσική για την καλοκαιρινή σεζόν που ο κόσμος μαζεύεται στη παραλία". Επειδή λοιπόν το θεωρεί κοροϊδία να εμφανίζεται ο καθένας και να απαιτεί χρήματα για πνευματικά δικαιώματα αφήνει τον κόσμο "να απολαμβάνει τον ήχο της θάλασσας, επειδή τα κόστη είναι δυσβάσταχτα για τις επιχειρήσεις αυτές τις εποχές".