Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 08:48

Ο φόνος και ο βασανισμός ζώου είναι κακούργημα

Γράφτηκε από την
Ο φόνος και ο βασανισμός ζώου είναι κακούργημα

 

Ο φόνος και ο βασανισμός ζώου έγινε κακούργημα από το Νοέμβριο του 2020, και προβλέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως 10 χρόνια.

Έτσι και η δηλητηρίαση ζώου από φόλα αντιμετωπίζεται από το νόμο ως μία από τις βίαιες συμπεριφορές που διώκονται ως κακουργήματα. Παρόλα αυτά οι δράστες παραμένουν… αόρατοι και ατιμώρητοι, ενώ μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας έχει γνωστοποιήσει στα κοινωνικά δίκτυα πολλαπλά περιστατικά μαζικής δηλητηρίασης ζώων συντροφιάς από φόλες στην Καρποφόρα, τον Αντικάλαμο και την Μαρίνα Καλαμάτας. Βέβαια, καταγγελίες για φόλες γίνονται στα αστυνομικά τμήματα, αλλά οι αστυνομικοί δεν καταφέρνουν να αξιοποιήσουν στοιχεία τέτοια τα οποία να οδηγήσουν στο δράστη γιατί κανένας δεν τους μαρτυράει.  

 

ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟΥΣ

Οι καταγγελίες για φόνο και βασανισμό ζώων, καθώς και δηλητηρίασης από φόλα, αφορούν επί το πλείστον σκύλους και λιγότερο γάτες ή ιπποειδή. Από το νόμο, εκτός από τις ποινές κάθειρξης, επιβάλλονται και διοικητικά πρόστιμα για τις πράξεις αυτές, όπως και για τις πράξεις του στραγγαλισμού, πνιγμού και… κρεμάσματος ενός ζώου. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 30.000 και φτάνουν έως 50.000 ευρώ για κάθε ένα ζώο και κάθε ένα περιστατικό. Για την πλημμεληματική περίπτωση του αδικήματος που αφορά μεταξύ άλλων την κακή και βάναυση μεταχείριση ζώων και την εγκατάλειψή τους στο δρόμο ή την παραμέλησή τους, προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια και διοικητικό πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ για κάθε ζώο, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος. Όμως, στην πράξη, χωρίς ένα ζώο να φέρει τσιπ για να ταυτοποιείται ο τελευταίος κάτοχός του, δεν μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης που το εγκατέλειψε και να έχει ποινικές κυρώσεις.

 

ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΥΖΩΙΑΣ

Η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας από τους κατόχους ζώων λογίζεται νομικά ως παθητική κακοποίηση, καθώς ο κάτοχος ενός ζώου οφείλει να φροντίζει για την προστασία και την καλή του μεταχείριση. Δηλαδή, να μένει σε ένα καθαρό, υγιεινό, άνετο και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες περιβάλλον, αλλά και σε κατάλληλους χώρους προσαρμοσμένους στο φυσικό τρόπο διαβίωσής του. Οπως και να έχει τροφή και νερό, να ασκείται και φυσικά να έχει κτηνιατρική περίθαλψη και βιβλιάριο.

Ν.Κ.


NEWSLETTER