Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013 07:19

Η ώρα του ταμείου για το σκληρό φθινόπωρο

Γράφτηκε από την
Η ώρα του ταμείου για το σκληρό φθινόπωρο

Τα έσοδα της θερινής περιόδου μετρούν οι μεσσηνιακές επιχειρήσεις προκειμένου να προετοιμαστούν για το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται. Την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά μετρούν τα ευρώ που έχουν βάλει στην άκρη για να πληρώσουν λογαριασμούς και φορολογικές υποχρεώσεις. Ουσιαστικά λίγο πριν τελειώσει η θερινή τουριστική σεζόν όλοι κάνουν ταμείο και προϋπολογισμό για το φθινόπωρο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες εκτιμήσεις, που είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού, η καλή φετινή τουριστική σεζόν δεν έφερε στα ταμεία τα έσοδα τα οποία θα έκλειναν τις τρύπες των προηγούμενων ετών και έτσι πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν επώδυνες λύσεις για να καλύψουν τα ελλείμματα και τις ζημιές. Κάποιες από αυτές μάλιστα δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Αλλες πάλι θα αναγκαστούν να κάνουν νέες περικοπές δαπανών προκειμένου να επιβιώσουν στο αντίξοο οικονομικό περιβάλλον της ύφεσης.

Στο μέτωπο των νοικοκυριών μισθωτοί και συνταξιούχοι αναρωτιούνται πώς θα τα βγάλουν πέρα με τους λογαριασμούς, το χαράτσι για τα ακίνητα και τις δόσεις της Εφορίας. Οσοι Μεσσήνιοι προσθέτουν στο εισόδημά τους χρήματα από πώληση λαδιού, βλέπουν ότι φέτος η παραγωγή θα είναι χαμηλή και ανησυχούν ακόμα περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση και λίγο πριν τη λήξη της τουριστικής περιόδου οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στη Μεσσηνία αντιμετωπίζουν το μέλλον με την ίδια απαισιοδοξία που το αντιμετώπιζαν στην αρχή του καλοκαιριού, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό δεν μπορούν να καλύψουν τα ελλείμματα και τις ζημιές των προηγούμενων ετών. 


NEWSLETTER