Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 07:53

Η δωρεά οργάνων ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς

Η δωρεά οργάνων ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο Κρίστιαν Μπάρναρντ, ο καρδιοχειρουργός που έκανε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς το 1967, είχε πει: “Χίλιες φορές να μεταμοσχεύσεις μια καρδιά, παρά να την χώσεις στο χώμα”. Πέρασε μισός αιώνας αλλά η ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών αποτελεί πάντα την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Σήμερα, 1 Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) υπενθυμίζει ότι πέρα από τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες αφορούν τις μεταμοσχεύσεις και την πρόοδο που σημειώνεται στον οργανωτικό τομέα, η αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας μεταμόσχευσης παραμένει μόνο μία: Η υιοθέτηση και η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών, μια πράξη η οποία βασίζεται στην ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

 

ΕΝΑΣ ΔΟΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 8 ΖΩΕΣ

Η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι από έναν δότη μπορεί να σωθούν έως και 8 ζωές, που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα τα ποσοστά δωρεάς οργάνων είναι δραματικά χαμηλά. Η χώρα μας παραμένει ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ενωση στη δωρεά οργάνων. Είναι ενδεικτικό πως από τους 12.000 νεφροπαθείς στην Ελλάδα είναι ενταγμένοι στη λίστα για μεταμόσχευση μόνο οι 1.300, με το μέσο όρο αναμονής να είναι 9 χρόνια, και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς είναι καταδικασμένοι να χάσουν τη ζωή τους πριν βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα. Χωρίς τα κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να καταφύγουν στο εξωτερικό.

 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων και ιστών και να εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών, τότε μπορεί να ακολουθήσει έναν από τους παρακάτω τρόπους: α) Να προσέλθει στα γραφεία του ΕΟΜ (Αναστασίου Τσόχα 5, Αθήνα) έχοντας μαζί του ένα έγγραφο πιστοποίησης των στοιχείων του (π.χ. δελτίο αστυνομικής ταυτότητας) και να συμπληρώσει το σχετικό έντυπο δήλωσης. β) Να μεταβεί σε οποιοδήποτε ΚΕΠ όπου θα συμπληρώσει το σχετικό έντυπο δήλωσης δωρεάς οργάνων και ιστών, θα γίνει το γνήσιο της υπογραφής του και το πρωτότυπο έγγραφο θα πρέπει να αποσταλεί με συστημένη επιστολή στα γραφεία του ΕΟΜ (Αναστασίου Τσόχα 5, 11521, Αθήνα). γ) Μπορεί να υποβάλει τη δήλωσή του μέσω Διαδικτύου μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (www.eom.gr) με την χρήση των στοιχείων πρόσβασης του Taxisnet (http://www.eom.gr/ethniko-).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.eom.gr

 

ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ “ΣΠΑΣΟΥΝ” ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Αν και οι περισσότεροι από εμάς θεωρητικά είμαστε θετικοί απέναντι στην ιδέα της δωρεάς οργάνων, στην πράξη αισθανόμαστε φόβο, επιφυλακτικότητα ή ακόμη και αδιαφορία. Οφείλουμε πάντως να γνωρίζουμε ότι η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε μετά θάνατον τα όργανά μας. Η δωρεά οργάνων πραγματοποιείται, άλλωστε, μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση, που ισοδυναμεί με το θάνατο. Οι γιατροί είναι αυτοί που θα εκτιμήσουν εάν κάποιος εγκεφαλικά νεκρός ασθενής είναι ικανός να γίνει δότης οργάνων ή ιστών.

Μεταμόσχευση μπορεί να γίνει και από ζώντα δότη. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να μεταμοσχευθεί νεφρό, μέρος του ήπατος, μέρος του πνεύμονα ή μέρος του λεπτού εντέρου. Επίσης, μεταμόσχευση γίνεται και στα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, μέσω της λήψης με παρακέντηση μυελού των οστών.