Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 20:39

Κέντρο Συμβουλευτικής Δήμου Καλαμάτας: Συντριπτική αύξηση της βίας κατά των γυναικών (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Κέντρο Συμβουλευτικής Δήμου Καλαμάτας: Συντριπτική αύξηση της βίας κατά των γυναικών (βίντεο)

 

Συντριπτική αύξηση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και σε τοπικό επίπεδο, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας έχει αυξητική προσέλευση, μηνιαία 10 με 15 υποδοχές, πολύ μεγαλύτερο αριθμός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό τονίστηκε σε δηλώσεις ειδικών επιστημόνων πριν τη χθεσινή σημαντική εκδήλωση για την έμφυλη βία με τίτλο “Ανίχνευση και διαχείριση περιπτώσεων γυναικών θυμάτων βίας από τους επαγγελματίες του ΕΣΥ - Καλές πρακτικές και εργαλεία στη διάθεση των υγειονομικών, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Την εκδήλωση οργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του δήμου σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του νοσοκομείου.

Στόχος της εκδήλωσης που απευθυνόταν σε όλο το υγειονομικό και λοιπό προσωπικό των δομών υγείας της Μεσσηνίας, ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε ζητήματα αναγνώρισης, διαχείρισης και αντιμετώπισης του φαινομένου της έμφυλης βίας. 

Για “σημαντική εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του προσωπικού του νοσοκομείου στα θέματα ανίχνευσης των θυμάτων βίας”, έκανε λόγο η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη και παρατήρησε: “Το νοσοκομείο είναι ίσως ο πρώτος δέκτης τέτοιων περιστατικών και πολλές φορές καλούνται οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό να ανιχνεύσει πίσω από αυτά που δεν λέγονται, δεν ομολογούνται και που κρύβονται, τι συμβαίνει σε μια γυναίκα που έρχεται στα Επείγοντα και είναι θύμα βίας. Βλέπουμε πολλά περιστατικά βίας των γυναικών που κρύβονται και πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες να εξαλειφθεί το φαινόμενο”.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας μίλησε για μια “εκδήλωση που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για το μείζον αυτό ζήτημα” και για “αγαστή συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου και της διοίκησης του νοσοκομείου”.

Η ψυχολόγος του Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας Δήμητρα Μιχαλοπούλου ανέφερε ότι στόχος της εκδήλωσης “είναι να αποκτήσουν περισσότερα εργαλεία οι επαγγελματίες υγείας για να διαχειρίζονται τέτοιες περιπτώσεις που αυξάνονται. Ο πρώτος φορέας για τις γυναίκες - θύματα βίας είναι το νοσοκομείο”.

Επεσήμανε ότι η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση είναι πολύ περισσότερο αναγκαίες “τώρα που η μία γυναικοκοτνία διαδέχεται την άλλη  Υπάρχει συντριπτική αύξηση του φαινομένου και αυτό μας θέτει προ των ευθυνών μας, για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο”.

Η Δ. Μιχαλοπούλου σημείωσε ότι “και σε τοπικό επίπεδο έχουμε αυξητική προσέλευση. Σε μηνιαία έχουμε 10 με 15 υποδοχές, πολύ μεγαλύτερο αριθμός σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια”.

Ακόμα, παρατήρησε ότι “η Ελλάδα έχει μια πολύ καλή νομοθεσία στα θέματα έμφυλης βίας, διαθέτει το πανελλήνιο δίκτυο με τις δομές, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους ξενώνες”, αλλά τόνισε πως “ο νόμος δεν εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις, χρειάζεται περισσότερη ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση”. Κι εξήγησε ότι “η ενδοοικογενειακή βία είναι αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα  και θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου, όπως σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ακόμα, όμως και σήμερα μπορεί να ρωτηθεί μια γυναίκα αν θέλει να κάνει μήνυση”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER