Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023 10:49

Μάνη: Το χρονικό της διάσωσης 47 μεταναστών στον Μεσσηνιακό Κόλπο

Γράφτηκε από την
Μάνη: Το χρονικό της διάσωσης 47 μεταναστών στον Μεσσηνιακό Κόλπο

Ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης 47 προσφύγων (ανάμεσά τους 16 παιδιά και ισάριθμες γυναίκες) έγινε από το Λιμενικό την Τετάρτη προς Πέμπτη στον όρμο “Αρφίγκια”, ένα μέρος κοντά στη Χοτάσια της Μάνης, στο Μεσσηνιακό Κόλπο.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και με το φως της μέρας, καθώς οι διασωθέντες με καταγωγή από το Αφγανιστάν και ένας από το Ιράκ, ανέφεραν στις Αρχές πως επέβαιναν πολλά περισσότερα άτομα στο ιστιοφόρο που τους μετέφερε από τα παράλια της Τουρκίας στην Ιταλία, και το οποίο εξώκειλε στην ελληνική ακτή το βράδυ της Τετάρτης. Μέχρι χθες το βράδυ εκτός από έναν νεκρό, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν είχαν εντοπιστεί άλλοι μεταφερόμενοι, ζωντανοί ή νεκροί.

Οι 40 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης με λεωφορείο στο Δημοτικό Στάδιο Γυθείου όπου φιλοξενούνται προσωρινά με μέριμνα του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Έτοιμες, για να προσφέρουν συνδρομή σε ό,τι ζητηθεί, είναι και οι υπηρεσίες της ΠΕ Λακωνίας, όπως δήλωσε μιλώντας στην “Ε” ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης. Εν τω μεταξύ, 3 μητέρες με τα 4 παιδιά τους (ηλικίας από 2 έως 12 χρόνων) μεταφέρθηκαν από εθελοντές της ομάδας “Γαία” Μάνης αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης και στη συνέχεια διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Σπάρτης, όπου διαπιστώθηκε μετά από εξετάσεις πως το μεγαλύτερο παιδί πάσχει από χρόνια νόσο, και έπρεπε να νοσηλευτεί σε Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί πως εθελοντικά προσέφερε τις υπηρεσίες του και συμμετείχε στη διάσωση και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Ανάργυρος Μαριόλης, ο οποίος προσέγγισε στον όρμο με καΐκι από το Καραβοστάσι Οιτύλου.     

ΣΕ ΑΠΟΚΡΗΜΝΗ ΑΚΤΗ

Οι 47 πρόσφυγες πριν βυθιστεί το σκάφος κατάφεραν και βγήκαν στην ακτή παίρνοντας μαζί και το νεκρό τους. Ένας από αυτούς κάλεσε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Έτσι ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη περίπου 50 με 60 αλλοδαπών στην παραλία “Αρφίγκια” Λακωνίας. Παράλληλα, για ναυάγιο ιστιοπλοϊκού που μετέφερε μετανάστες, ενημερώθηκε και το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης. Στην επιχείρηση διάσωσης, που οργανώθηκε από το Λιμεναρχείο Γυθείου, συμμετείχε το σκάφος και στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, ενώ συνέδραμε και κλιμάκιο βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, χωρίς όμως να βρουν άλλα άτομα στη θάλασσα ή εγκλωβισμένους στο βυθισμένο ιστιοφόρο. Παράλληλα από στεριάς γίνονταν έρευνες για το ενδεχόμενο ομάδα μεταναστών να έχει διαφύγει στην ενδοχώρα, αν και λόγω του βραχώδους ανάγλυφου της περιοχής κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Άλλωστε, η περιοχή εκεί είναι δύσβατη, και η ακτή όπου εξώκειλε το σκάφος απομονωμένη κάτω από μία απόκρημνη πλαγιά και δύσκολα προσπελάσιμη από στεριά και θάλασσα. Γι’ αυτό και χρειάστηκε μια μεγάλη κινητοποίηση, πέρα των λιμενικών αρχών, των Αστυνομικών Τμημάτων Αρεόπολης και Γυθείου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρεόπολης, των εθελοντών της “Γαία” και απλών εθελοντών.

Να σημειωθεί, τέλος, πως χθες όλη τη μέρα συνεχίζονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, από περιπολικό σκάφος και αεροσκάφος του Λιμενικού, ενώ από ξηράς έρευνες διενεργούνταν από λιμενικούς και πυροσβέστες.


NEWSLETTER