Οι νεκροί μεταφέρθηκαν με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Καλαμάτας και από εκεί στο Νοσοκομείο.
Κι ενώ κάθε μέρα προκύπτουν νέα δεδομένα και μαρτυρίες για τη βάναυση συμπεριφορά των 9 φερόμενων ως διακινητών απέναντι στους μεταφερόμενους, αύριο στις 10 το πρωί, οδηγούνται στην ανακρίτρια για να απολογηθούν.
Οι 9 Αιγύπτιοι κατηγορούμενοι έλαβαν εκ νέου σήμερα προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν αύριο, καθώς το Σαββατοκύριακο προέκυψαν νέα στοιχεία μετά τις συμπληρωματικές καταθέσεις 6 Σύρων και 3 Πακιστανών μεταφερόμενων για το τι συνέβη εκείνες τις κρίσιμες ώρες -οπότε οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν και έλαβαν 24ωρη προθεσμία για να ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενο των μαρτυριών.
Σήμερα, κατά την προσέλευση των κατηγορουμένων στα Δικαστήρια της Καλαμάτας, οι συγγενείς των αγνοουμένων κρατώντας φωτογραφίες οικείων τους προσώπων, τους φώναζαν τα ονόματα αυτών που έψαχναν, με την ελπίδα να αποσπάσουν μία απάντηση για την τύχη τους…
ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Οι 9 Αιγύπτιοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις βαρύτατες κατηγορίες της παράνομης διακίνησης αλλοδαπών, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της πρόκλησης ναυαγίου, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της έκθεσης ζωής σε κίνδυνο. Και οι 9, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, αρνούνται τις κατηγορίες εναντίον τους, με τον έναν εξ αυτών να υποστηρίζει ότι οι διασωθέντες που τον υπέδειξαν ως διακινητή στις μαρτυρίες τους, μπερδεύτηκαν γιατί πρόλαβε να πάρει από τα νερά, που τους πέταξε παραπλέον πλοίο.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι μεταφερόμενοι που υπέδειξαν τους 9 Αιγύπτιους ως διακινητές, φέρονται να αναγνώρισαν στα πρόσωπά τους τους ανθρώπους που συμφώνησαν μαζί τους για το ταξίδι, και που τους συμπεριφέρονταν βάναυσα κατά τη διάρκειά του. Συγκεκριμένα, οι διασωθέντες από το ναυάγιο φέρονται να έχουν πει ότι οι κατηγορούμενοι τους φοβέριζαν και τους έδιναν να πίνουν βρόμικο νερό -ενώ είχαν φοβηθεί ότι δεν θα φτάσουν ποτέ στην Ιταλία, γιατί το παλιό αλιευτικό είχε φορτωθεί υπερβολικά με κόσμο και γίνονταν τσακωμοί επειδή δεν υπήρχε καθόλου νερό και φαγητό.
500-700 ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΙΔΙΑ
Με τις μέχρι στιγμής μαρτυρίες των διασωθέντων δεν προκύπτει με βεβαιότητα πόσοι τελικά είναι οι αγνοούμενοι του ναυαγίου. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμς για 104 διασωθέντες και 81 νεκρούς, ενώ άλλοι μιλούν για 500 και άλλοι για 700 μεταφερόμενους πάνω στο αλιευτικό σκάφος, που θα τους μετέφερε από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Ιταλία. Οι κατηγορούμενοι ως διακινητές αρνούνται πάντως ότι υπήρχαν πολλές γυναίκες ή παιδιά σε μικρή ηλικία, και υποστηρίζουν πως υπήρχαν μόνο έφηβοι και ελάχιστες γυναίκες. Άλλες μαρτυρίες, τόσο συγγενών αγνοουμένων όσο και διασωθέντων, κάνουν λόγο για γυναίκες με τα παιδιά τους να εγκλωβίζονται στο αμπάρι του αλιευτικού και να βουλιάζουν μαζί με το σκάφος.
Εν τω μεταξύ, στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας έχουν μείνει διασωθέντες για νοσηλεία ενώ σήμερα πήραν εξιτήριο ακόμα 11, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη δομή της Μαλακάσας, όπου βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν από το ναυάγιο τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. Πλέον στο νοσοκομείο της πόλης παραμένουν 7 διασωθέντες που και αυτοί αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πάρουν εξιτήριο και να οδηγηθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μαλακάσας.
ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Έρευνα διεξάγουν και οι πακιστανικές αρχές καθώς περίπου 300 αγνοούμενοι Πακιστανοί (σ.σ. 12 έχουν μεταφερθεί ζωντανοί στη δομή της Μαλακάσας) φέρονται πως συγκαταλέγονται ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο αλιευτικό σκάφος. Μάλιστα το Πακιστάν κήρυξε τη χώρα σε εθνικό πένθος. Παράλληλα, μέχρι χθες είχαν συλληφθεί από τις πακιστανικές αρχές 14 άτομα, τα οποία κατηγορούνται ως συνεργοί των διακινητών.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
Σε ανακοίνωσή τους σήμερα οι ελληνικές λιμενικές αρχές περιγράφουν τι συνέβη πριν το ναυάγιο θέλοντας να δώσουν μία απάντηση σε δημοσιεύματα του διεθνούς και εγχώριου Τύπου, που αμφισβητούν όσα καταγράφηκαν επίσημα σχετικά με τις ενέργειες του Λιμενικού Σώματος. Στην εν λόγω ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι στην επικοινωνία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με το αλιευτικό σκάφος, τους είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα πλοήγησης.
Το Λιμενικό Σώμα καταρρίπτει και τον ισχυρισμό του βρετανικού δικτύου BBC ότι το σκάφος παρέμεινε ακινητοποιημένο επί 7 ώρες, και αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού του αλιευτικού σκάφους, την περασμένη Τρίτη, αυτό είχε συνεχόμενη πορεία επί 24 ν.μ. Σταμάτησε μόνο για συνολικά 4,5 ώρες με σκοπό να εφοδιαστεί από δύο παραπλέοντα πλοία με τροφοεφόδια, που το προσέγγισαν διαδοχικά.
Λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τρίτης, το σημείο προσέγγισε το πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, οπότε -σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση- υπήρξε μια ολιγόλεπτη συνομιλία των λιμενικών με τους επιβαίνοντες και πέταξαν σκοινί, με το οποίο έδεσαν για λίγα λεπτά πλώρη με πλώρη τα δύο σκάφη.
Ακολούθως, και συγκεκριμένα για 6 ν.μ., το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του, ώσπου, λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης παρουσίασε μηχανική βλάβη, έσβησαν οι μηχανές και 20 λεπτά μετά έγινε το ναυάγιο.
78 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑΝ ΜΕ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΟΥΣ
Σταθερά στο πλευρό των διασωθέντων του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου βρίσκεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Ο Οργανισμός σε ανάρτησή του γνωστοποιεί ότι 78 από τους διασωθέντες κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους μέσω του ιστορικού Τομέα Αναζητήσεων του ΕΕΣ σε άμεση σύνδεση με το Διεθνές Δίκτυο RFL (Restoring Family Links). Δύο από αυτούς επιβεβαιώθηκε ότι κατάφεραν να επανενωθούν με τους οικείους τους, ενώ 400 κλήσεις δέχθηκε η Τηλεφωνική Γραμμή Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης Προσφύγων (210 5140440, 6934-724893) του Πολυδύναμου Κέντρου Προσφύγων του ΕΕΣ, μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, από συγγενείς των επιζώντων και των θυμάτων του ναυαγίου, προσφέροντάς τους ψυχολογική υποστήριξη και κάθε δυνατή βοήθεια.
Εν τω μεταξύ, το νοσηλευτικό προσωπικό και οι εθελοντές του Τομέα Υγείας του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας παραμένουν στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης. Επίσης, στο νοσοκομείο, ο Φορέας “Θάλπος-Ψυχική Υγεία” και το “Θάλπος Καλαμάτας” έχουν οργανώσει κλιμάκιο υποστήριξης με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, με σκοπό την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και φροντίδα των διασωθέντων, καθώς και των επαγγελματιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του συμβάντος.