Τρίτη, 01 Αυγούστου 2023 08:12

Η απαράδεκτη πρακτική εγκατάλειψης σε τροχαίο

Η απαράδεκτη πρακτική εγκατάλειψης σε τροχαίο

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Είναι λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής όταν ένας 29χρονος μοτοσικλετιστής τραυματίζεται βαριά και εγκαταλείπεται από οδηγό αυτοκινήτου, στη διασταύρωση της οδού Κρήτης με την οδό Ακρίτα, στην Καλαμάτα. Χθες το πρωί ο 29χρονος κατέληξε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου νοσηλευόταν, ενώ ο κάτοχος του οχήματος αρνείται ότι αυτός οδηγούσε το αυτοκίνητο που συγκρούστηκε με τη μηχανή του θύματος.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων με εγκατάλειψη ο φερόμενος ως δράστης είτε συλλαμβάνεται από αστυνομικούς της Τροχαίας -όπως συνέβη άλλωστε και σε αυτή την περίπτωση κατόπιν αξιοποίησης βιντεοληπτικού υλικού-, είτε εμφανίζεται μετά την παρέλευση του αυτοφώρου και αφού δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αποδειχθεί αν για παράδειγμα οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης.

Σε άλλη περίπτωση, κατά το πρόσφατο παρελθόν, ένας 28χρονος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για ψευδή ανωμοτί κατάθεση, γιατί εμφανίστηκε στην Αστυνομία και είπε ψέματα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για αδίκημα που δεν διέπραξε. Ήθελε να καλύψει τον αδελφό του, ο οποίος οδηγούσε χωρίς δίπλωμα το αυτοκίνητο που χτύπησε θανάσιμα έναν μαθητή, και μετά εγκατέλειψε το θύμα του. Ο πραγματικός οδηγός εμφανίστηκε πολύ αργότερα, όταν παρήλθε το αυτόφωρο, και... αφέθηκε ελεύθερος αφού του αποδόθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος - αφού ως τέτοιο χαρακτηρίζει το αδίκημα ο νομοθέτης.

 

ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ;

Για τον Πανελλαδικό Σύλλογο “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, το απαράδεκτο γεγονός της εγκατάλειψης των θυμάτων αναδεικνύει τις εξαιρετικά χαμηλές ποινές των ποινικών δικαστηρίων για οδικά αδικήματα, καθώς οι χαμηλές ποινές, αντί να καταστέλλουν, εντείνουν την οδική αναλγησία και ανευθυνότητα.

Στην Ελλάδα, άλλωστε, κάθε απώλεια ζωής στην άσφαλτο θα χαρακτηριστεί “ανθρωποκτονία από αμέλεια” κι ας έχει ασκηθεί δριμεία κριτική για την επιεική αυτή ποινική μεταχείριση των υπαιτίων.

Για όσους έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της ποινικής αντιμετώπισης των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας και για όσους, όπως είναι και ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, έχουν βιώσει τη δικαστική αντιμετώπιση των δραστών, οδηγεί σε μαύρες σκέψεις, γιατί σύμφωνα με τον σύλλογο:

  1. 1. Οδήγηση χωρίς άδεια: Η οδήγηση χωρίς άδεια, ακόμα κι αν προκαλέσεις θάνατο στη χώρα μας θεωρείται πταίσμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πώς μέχρι να εκδικαστεί/τελεσιδικήσει η υπόθεση η κατηγορία αυτή θα έχει παραγραφεί. Το έχουμε δει σε χιλιάδες υποθέσεις.
  2. 2. Εγκατάλειψη θύματος: Η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου σύμφωνα με τον ΚΟΚ, άρθρο 43 θεωρείται πλημμέλημα. Η επιβαλλόμενη ποινή είναι 6 μήνες φυλάκιση και 3 μήνες αφαίρεση της άδειας οδήγησης όταν η υπόθεση τελεσιδικήσει (μετά οκταετία), όταν βέβαια υπάρχει άδεια.
  3. 3. Επικίνδυνη οδήγηση: Η επικίνδυνη οδήγηση που οδηγεί σε θανάσιμο τραυματισμό, με βάση το άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 τιμωρείται ως κακούργημα αλλά… υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κατά συνέπεια η έκπτωση της κατηγορίας σε πλημμέλημα (ανθρωποκτονία από αμέλεια) δεν θα πρέπει να θεωρείτε καθόλου απίθανη. Σαν σύλλογος θυμίζουμε εδώ τρεις περιπτώσεις τροχαίων με εγκατάλειψη (οι δύο πρώτες αφορούν οικογένειες -μέλη του συλλόγου μας) που και στις τρεις οι δράστες παραπέμφθηκαν για κακούργημα (διατάραξη συγκοινωνιών) και για το πλημμέλημα της εγκατάλειψης, καταδικάστηκαν πρωτόδικα αλλά στο Εφετείο και στις τρεις περιπτώσεις όλες οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε πλημμελήματα. Σε όλες τις υποθέσεις υπήρξε ένα σήριαλ αναβολών (ποτέ εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων) που είχε σαν συνέπεια η δικαστική διαδικασία να φτάσει τα 8 χρόνια.
  • Ο θανάσιμος τραυματισμός του 15χρονου Σόλωνα Καρυδάκη στη Λ. Κηφισίας το 2009.
  • Ο βαρύτατος τραυματισμός των 7χρονων διδύμων αδερφών Maciorowski (μόνιμη βαριά αναπηρία για το ένα παιδί) και της μητέρας τους μέσα σε διάβαση πεζών στην οδό Πατησίων το 2012.
  • Ο θανάσιμος τραυματισμός της 14χρονης Κατερίνας Κυροπούλου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 2017.

Στις δυο τελευταίες περιπτώσεις οι δράστες δεν είχαν καν άδεια οδήγησης. Και για τις τρεις περιπτώσεις κανείς από τους δράστες δεν κρατήθηκε ούτε για μία ημέρα και όλοι βρίσκονται, κάτοχοι αδείας, στην κυκλοφορία… Για τον Σόλωνα και για την Κατερίνα οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν εξαγοράσιμες σε δόσεις, ενώ για την οικογένεια Maciorowski με αναστολή…”.