Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 08:28

Μακρά λίστα πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες

Μακρά λίστα πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε το πρωί της Δευτέρας μια 82χρονη λουόμενη από την παραλία του Ρωμανού ή αλλιώς Γλυφαδάκι. Η ηλικιωμένη διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Πύλου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Προηγήθηκε στις 22 του περασμένου Ιουλίου ένας ακόμα θάνατος από πνιγμό στην παραλία της Μπούκας στη Μεσσήνη, όπου ένας 77χρονος ανασύρθηκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Οι θάνατοι της 82χρονης και του 77χρονου εντάσσονται σε μία μακρά λίστα πνιγμών το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες. Μέχρι σχεδόν τα μέσα του Ιουλίου, όπως γνωστοποίησε το Λιμενικό Σώμα και σε διάστημα μόλις 15 ημερών, τουλάχιστον 52 λουόμενοι πνίγηκαν την ώρα που κολυμπούσαν σε παραλίες της χώρας. Η πλειονότητα των λουόμενων που ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους από διάφορες θαλάσσιες περιοχές, ήταν άνω των 70 χρόνων, ενώ 5 ήταν μεταξύ 50 και 60 χρόνων. Ο νεότερος σε ηλικία που πνίγηκε ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Καβάλας ήταν ένας 22χρονος την 1η Ιουλίου.

 

ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟ 2022

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Πέρυσι το καλοκαίρι, σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων του Οργανισμού “Safe Water Sports”, καταγράφηκαν 386 θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο στοιχείο από τα οποία τα 379 συνέβησαν στη θάλασσα. Έτσι, η περσινή χρονιά έκλεισε με θλιβερή πρωτιά θανάτων στο υδάτινο στοιχείο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περισσότεροι από 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό κάθε χρόνο, με την αναλογία ανδρών και γυναικών να είναι τρία προς ένα.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι και ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την ανάγνωση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ανέδειξε το θέμα των θανάτων στη θάλασσα ως ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΕΣ

Έκκληση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στην Ελλάδα έχει απευθύνει και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα άλλωστε με το Λιμενικό Σώμα, το ποσοστό όσων πνίγηκαν στη θάλασσα φέτος τον Ιούνιο για τις ηλικίες άνω των 60 χρόνων ήταν 89%, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 79%. 

Την ίδια στιγμή, περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πνίγονται ετησίως στη χώρα μας, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων (αγγίζει ακόμη και το 60%, όπου σημαντικό ποσοστό αυτών είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών.

Εν τω μεταξύ, ο πνιγμός στη θάλασσα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αποτελεί διεθνώς την 5η συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και την 2η αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Ο Τομέας Σαμαρειτών-Διασωστών & Ναυαγοσωστών του ΕΕΣ παρέχει τις εξής οδηγίες προς τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους στην θάλασσα:

- Κολυμπάτε πάντα μαζί τους.
Τα μικρά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες συσκευές επίπλευσης.
Όχι κολύμπι σε βαθιά νερά.
Όχι βουτιές.
Όχι κολύμπι εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν κολύμπι όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Μη μπαίνετε στη θάλασσα αν υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ρεύματα.

 

342 ΠΝΙΓΜΟΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 2017-2021

Αξίζει να αναφερθεί ότι την πενταετία από το 2017 έως το 2021 κατά μέσο όρο 342 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ετησίως από θαλάσσιες δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, πέρυσι μέχρι τις αρχές Αυγούστου είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 163 θάνατοι στη θάλασσα -ενώ οι 8 στους 10, οι οποίοι πνίγηκαν την ώρα που κολυμπούσαν σε παραλίες της χώρας, είναι άνω των 60 χρόνων.

Την ίδια πενταετία 2017-2021, μόνο στις θάλασσες δικαιοδοσίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, είχαν καταγραφεί 26 πνιγμοί. Συγκεκριμένα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, το 2021 καταγράφηκαν 2 επιβεβαιωμένοι από τον ιατροδικαστή πνιγμοί, που δεν οφείλονταν σε παθολογικά αίτια. Το 2020 καταγράφηκαν 3, ενώ το 2019 είχαν καταγραφεί 10: 4 γυναίκες ηλικίας από 47 έως 80 χρόνων και 6 άνδρες ηλικίας από 66 έως 88 χρόνων. Το 2018 είχαν καταγραφεί 4 πνιγμοί (μία 83χρονη γυναίκα και 3 άνδρες ηλικίας 54, 73 και 81 χρόνων), ενώ 7 είχαν καταγραφεί το 2017: 2 γυναίκες 79 και 85 χρόνων και 5 άνδρες ηλικίας από 40 έως 87 χρόνων.