Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2023 21:26

Σε σχολεία της Μεσσηνίας η ταινία «Άνεμος Ελευθερίας 1821»

Σε σχολεία της Μεσσηνίας η ταινία «Άνεμος Ελευθερίας 1821»

 

Στην εκπαιδευτική Κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας και ευρύτερα της Μεσσηνίας θα προβληθεί από τον Σεπτέμβριο η πρώτη ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «Άνεμος Ελευθερίας 1821», η οποία υλοποιήθηκε από την Ερευνητική Κοινοπραξία του Προγράμματος ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821- Δρόμοι Ελευθερίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τον Δήμο Καλαμάτας και την Viewmaster Films.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς ανέφερε πως η διάχυση της ταινίας θα ξεκινήσει από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε όλα τα σχολεία της Μεσσηνίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στη συνέχεια να πάρουν σειρά και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας. «Είναι σημαντικό να ενημερωθούν κυρίως τα παιδιά αλλά και το κοινό ευρύτερα για την ταινία αυτή που συνδέεται με τον τόπο μας» σημείωσε. Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Φάβας στάθηκε στη συμβολή της ταινίας και της δυνατότητας που έδωσε στον κόσμο -βλέποντας την- να ζήσει έστω και για λίγο βιωματικά, τα γεγονότα του 21’. Ο ίδιος, έκανε λόγο για ένα αποτέλεσμα άξιο της μνήμης και της τιμής που έπρεπε να αποδοθεί στους αγωνιστές του 1821.  «Οι μαθητές θα πρέπει συνέχεια να μαθαίνουν, να αναβιώνουν και να ζουν αυτό το οποίο έκαναν οι πρόγονοι μας, ώστε σήμερα να μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως το αποτέλεσμα που παρήχθη θα είναι διαχρονικό. Εκ μέρους της Viewmaster Films, η Eφη Σκρομπόλα σχολίασε πως η ταινία θα αποτελέσει ένα συμπληρωματικό εργαλείο στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του Νομού, υπενθυμίζοντας πως όλα τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται το φιλμ είναι πραγματικά, έχοντας γίνει όπως είπε σπουδαία έρευνα από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Μέσα από το “όχημα” του συνδυασμού ντοκιμαντέρ και προσώπων μυθοπλασίας, θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο εκάστοτε εκπαιδευτικός και να “φυτέψει” ένα μικρό “σπόρο” στους μαθητές του σήμερα» επισήμανε, υπενθυμίζοντας πως ο κινηματογράφος είναι ένα από τα επιδραστικότερα μέσα σήμερα, έχοντας τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στην εκπαίδευση. «Με τη διάχυση της ταινίας θεωρούμε πως εκπληρώνεται ο σκοπός της ταινίας. Ελπίζουμε δε, να δημιουργήσει ένα γόνιμο διάλογο στους μελλοντικούς πολίτες μας» επισήμανε, υποστηρίζοντας πως η ταινία έχει μια πολυπλοκότητα στη δομή της η οποία είναι δύσκολο ενδεχομένως να παρακολουθηθεί από ένα παιδί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τέλος, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Αγάπιος Οικονομίδης, δήλωσε πως ο σκοπός της ταινίας είναι η μελέτη και η ανάδειξη σημαντικών τοπικών παραμέτρων της εποχής του 1821 και η διασύνδεση τους με το σήμερα. «Το οπτικό αποτέλεσμα μπορεί να δώσει στήριγμα στους εκπαιδευτικούς για να παρουσιάσουν την εποχή στους μαθητές τους» παρατήρησε.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Η ταινία βγήκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους στις 24 Μαρτίου του 2022. Ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος γύρισε τον «Άνεμο Ελευθερίας 1821» συνδυάζοντας τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, φαντασία και πραγματικότητα, ώστε όπως εξηγεί «να ενσωματωθούν στον έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας αλλά και η αφήγηση της μυθιστορίας, τα ντοκουμέντα της Ιστορίας αλλά και οι ήρωες της μυθοπλασίας». Το σενάριο συνυπογράφουν ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος και ο Αντώνης Τολάκης. Η ταινία παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός εμπόρου, ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας -επινοημένο πρόσωπο-, στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και στις περιοχές διασποράς του ελληνισμού. Μάνη, Μεσσηνία, Τεργέστη, Βιέννη, Ιάσιο, Κωνσταντινούπολη, σταθμοί/οδόσημα στο ταξίδι ενός εμπόρου αλλά κυρίως σιωπηλοί μάρτυρες της συνωμοτικής δραστηριότητας ενός φλογερού επαναστάτη. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κοινωνικές συγκρούσεις αλλά και τη διαπάλη των ιδεών· όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας. Ιστορικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο συνοδοιπόρος και μέντορας του Φίλωνα, ο Χριστόφορος Περραιβός που αποδεδειγμένα συνέβαλε στη συμφιλίωση των οικογενειών της Μάνης και του οποίου ο επαναστατικός βίος απλώνεται σ' ένα διάστημα τριάντα χρόνων, από τη σύλληψή του στην Τεργέστη με τον Ρήγα, το 1798, μέχρι και τη συμμετοχή του στην τελευταία μάχη του Αγώνα στην Πέτρα με τον Δημήτριο Υψηλάντη, το 1829. Στον «Άνεμο Ελευθερίας 1821» παίζουν οι Τίμος Παπαδόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Τσάτσης. Εμφανίζονται επίσης οι επιστημονικοί συνεργάτες της ταινίας, ιστορικοί Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Θανάσης Χρήστου και Βαγγέλης Καραμανωλάκης.

T.Αν.