Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 21:15

Καλαμάτα: Αντιδράσεις επαγγελματιών προκαλούν οι έλεγχοι για την ένταση της μουσικής

Καλαμάτα: Αντιδράσεις επαγγελματιών προκαλούν οι έλεγχοι για την ένταση της μουσικής

Με άλυτο πάζλ, τα κομμάτια του οποίου κανείς δεν μπορεί ή δεν θέλει να τοποθετήσει με σιγουριά μοιάζει η χρήση μουσικής στα καταστήματα εστίασης της Καλαμάτας, στους εξωτερικούς χώρους.

Σε μια πόλη που στηρίζει πολλά στον τουρισμό της κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η διασκέδαση δεν μπορεί να υφίσταται από μόνη της ως έννοια, έχοντας ανάγκη την ανάλογη συνοδεία ώστε να αποδώσει καρπούς και για τους επιχειρηματίες αλλά και για τον κόσμο που την αποζητά διαχρονικά στις διακοπές του, ωστόσο τα χρονικά όρια κατά περίπτωση και οι έλεγχοι κατόπιν υποδείξεων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Το γεγονός αυτό υπενθύμισε πρόσφατα ο ιδιοκτήτης του “Κύτταρο” και πρώην -πλέον- μέλος του ΣΚΕΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΜ Νίκος Νικολακέας, μέσα από καυστική του ανάρτηση στο facebook.

Μέσω αυτής, αναφέρθηκε στους συνεχόμενους ελέγχους, στο πολυσυζητημένο ντεσιμπελόμετρο αλλά και στους δύο Συλλόγους Εστίασης με έδρα την Καλαμάτα, οι οποίοι δεν φαίνεται να παίρνουν ξεκάθαρα θέση για το θέμα. Μάλιστα, από την εν λόγω ανάρτηση έγιναν γνωστά από επιχειρηματίες και άλλα περιστατικά ελέγχων αλλά και προστίμων σε μαγαζιά της Καλαμάτας αλλά και της Μεσσηνίας ευρύτερα, προκύπτοντας αναπόφευκτα τα ανάλογα παράπονα.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ “ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ”

Μιλώντας στην “Ε” για το θέμα, ο Νίκος Νικολακέας ξεκαθάρισε αρχικά πως δεν έχει οριστεί κάποιο στάνταρ ωράριο που μπορούν να παίζουν μουσική οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και εξωτερικά, με την κάθε επιχείρηση να πορεύεται βάση της άδειας που έχει στην κατοχή της.

«Στην περίπτωση μας αυτή είναι μέχρι τις 3 το ξημέρωμα, με κάθε μαγαζί να διαθέτει τη δική του, έχοντας διαφορετική ώρα σχετικά με τη λήξη της μουσικής. Από την πλευρά μας, σεβόμενοι το γεγονός πως η περιοχή δεν αποτελείται μόνο από καταστήματα αλλά και από σπίτια, προσέχουμε να μην παίζουμε δυνατά, θέλοντας να συμβαδίσουμε αρμονικά με τους ανθρώπους που μένουν στο Ιστορικό Κέντρο εν προκειμένω» ανέφερε, τονίζοντας πως μετά από τα δεινά που πέρασε η εστίαση με τους περιορισμούς της πανδημίας, μπαίνει στη διαδικασία να διώχνει πολλές φορές τους πελάτες της, όταν το εκάστοτε μαγαζί αναγκάζεται να κλείνει νωρίτερα τη μουσική εν μέσω ελέγχων. «Αυτό που δεν αντέχουμε, είναι η πίεση που δεχόμαστε από παντού, αντιμετωπίζοντας σε καθημερινή βάση όλες τις υπηρεσίες και τους ελέγχους της αστυνομίας, η οποία προφανώς κάνει τη δουλειά της. Από την πλευρά μας δεν ζητάμε να μας χαριστεί κανένας αν κάνουνε λάθος, αλλά το καθημερινό άγχος με τα ντεσιμπελόμετρα, μόνο αρμονική δεν μπορεί να κάνει τη λειτουργία μιας επιχείρησης» πρόσθεσε, κάνοντας έκκληση για ίση μεταχείριση προς όλους. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι προχωρούν σε σχετικές καταγγελίες. Υπάρχουν ενδεχομένως κάποιοι κάτοικοι που θέλουν την ησυχία τους, βασιζόμενοι στην ώρα κοινής ησυχίας, επιθυμία που είναι σεβαστή, ωστόσο βάση των αδειών που έχουν τα μαγαζιά, πρέπει να γίνει κατανοητό πως σε αμιγώς τουριστικές περιοχές όπως το Ιστορικό Κέντρο αυτά δουλεύουν συνεχώς, αποτελώντας έναν πυλώνα – αφορμή για να επισκεφθεί κανείς την πόλη» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για ανάγκη μιας “τουριστικής ομπρέλας” όπως ισχύει σε άλλες περιοχές της χώρας.

ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Σχετικά με τα ντεσιμπελόμετρα τα οποία χρησιμοποιεί η αστυνομία για να διαπιστωθεί αν ξεπερνιέται το όριο των 80 ντεσιμπέλ βάση νόμου, ο ίδιος διευκρίνισε πως εφόσον γίνεται έλεγχος για καταστήματα που αφορούν καθήμενους σε εξωτερικούς χώρους, με τα ηχεία να βρίσκονται εντός, θα έπρεπε και οι μετρήσεις να γίνονται αντίστοιχα έξω και όχι εντός ενός καταστήματος, δίπλα στα ηχεία, τη στιγμή που η ενόχληση -υποτίθεται- πως δημιουργείται εξωτερικά. «Παρότι έχουμε σχετικές άδειες, κάνουμε το παν για να διαπιστώσουμε αν ενοχλούμε. Βέβαια, ανάλογα με τον κόσμο και το κέφι που δημιουργείται είναι εύλογο και επόμενο ένα κατάστημα εστίασης να “παρασυρθεί” και να παίξει λίγο πιο δυνατά μουσική κάποιες εμπορικές μέρες όπως τα Σάββατα, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή σταματάει πριν το όριο που ορίζει η εκάστοτε άδεια» συνέχισε, λέγοντας πως τέτοιες συμπεριφορές βάζουν φρένο σε μια περιοχή που ανεβαίνει κάθε χρόνο ποιοτικά, προσφέροντας τις ανάλογες θέσεις εργασίας. «Σκεφτείτε μια επιχείρηση που καθημερινά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μην έχει δουλειά, αν θα μείνει ευχαριστημένος ο πελάτης, αν θα έρθουν Αστυνομία, Εφορία, Επιθεώρηση εργασίας, ΙΚΑ, Δημοτική Αστυνομία, η Αστυνομία για ήχο αλλά και οι τέσσερις -αντί για μια- εταιρείες μουσικής» είπε, λέγοντας πως καλό είναι να συμβαδίσουν επαγγελματίες και κάτοικοι ώστε να βρουν αμφότεροι τη “χρυσή τομή”.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Αναφορικά με τις κατά εξαίρεση νύχτες στην Καλαμάτα όπου τα ωράρια διαφοροποιούνται άτυπα από μόνα τους, όπως για παράδειγμα στη Λευκή Νύχτα ή στις βραδιές του Καρναβαλιού, ο Νίκος Νικολακέας παρατήρησε πως ο Δήμος πρέπει να δώσει μια κατεύθυνση και μια “ομπρέλα”, ορίζοντας τι ισχύει και πότε για όλους. Σε ό,τι έχει να κάνει με το ρόλο των δύο Συλλόγων Εστίασης για το θέμα στους οποίους αναφέρθηκε μέσα από την ανάρτηση του, γνωστοποιώντας πως αποχωρεί και από τους δύο, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη του πως από τα επαναλαμβανόμενα λόγια πρέπει να προσχωρήσουν σε έμπρακτες πράξεις, ώστε να επωφεληθεί η εστίαση και να νιώθει πως βασίζεται κάπου. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν θα έπρεπε όλα τα καταστήματα να έχουν το ίδιο όριο στην άδεια τους, ούτως ώστε να υπάρχει μια ομοιομορφία στην πόλη, ο κ. Νικολακέας συμφώνησε, διευκρινίζοντας πως κατόπιν αίτησης ο Δήμος κάθε φόρα κρίνει αν η εκάστοτε επιχείρηση δημιουργεί προβλήματα ή όχι, εγκρίνοντας την ανάλογη.

ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Τέλος, από πλευράς κίνησης του καλοκαιριού, ο Νίκος Νικολακέας δήλωσε πως τους άφησε ικανοποιημένους στον πεζόδρομο της Αμφείας και γενικότερα στο Ιστορικό Κέντρο, με την προσπάθεια των επαγγελματιών να δείχνει -όπως είπε- πως αποδίδει καρπούς. «Βλέποντας κάποιος μια περιοχή όπως το Ιστορικό Κέντρο να δουλεύει 12μηνο και όχι με σεζόν, δείχνει πως έχει προοπτικές να αναπτυχθεί περαιτέρω. Το ίδιο άλλωστε θέλουμε και στην Παραλία και στην Κεντρική Πλατεία, καθώς όλοι επωφελούνται αλυσιδωτά. Από τη μεριά μας, τηρώντας τις υποχρεώσεις μας έχουμε και κάποια δικαιώματα που διεκδικούμε, ζητώντας να δουλέψουμε ισότιμα» κατέληξε.