Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010 14:19

Οι έμποροι της Μεσσήνης στην "Ε": "Αντέχουμε αλλά να μην ξανάρθει τέτοια χρονιά"

Γράφτηκε από την

"Ευτυχώς ακόμα δεν έχουν μπει λουκέτα στη Μεσσήνη. Να μην ξανάρθει τέτοια χρονιά". Με αυτή τη φράση περιγράφει την κίνηση τις ημέρες των εορτών στα καταστήματα της πόλης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Αρτέμης Φανός. Είναι αισιόδοξος πως ο οικογενειακός χαρακτήρας των περισσοτέρων επιχειρήσεων θα συμβάλλει να κρατηθούν τα μαγαζιά τη νέα χρονιά. Ελπίζει ότι σύντομα θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα, που τα αποδίδει στην κακοδιαχείριση των κυβερνώντων και φυσικά στο παραεμπόριο και στα κινέζικα μαγαζιά.
Η αποκαρδιωτική εικόνα στον εμπορικό ιστό της πόλης αποτυπώνεται και στα όσα περιγράφουν οι ίδιοι οι έμποροι, πολλοί από τους οποίους ελπίζουν να πάνε καλά τα πράγματα για τους αγρότες για να κινηθεί και η υπόλοιπη αγορά.
Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος και η Γωγώ Λογιώτη παρατηρούν ότι ο κόσμος είναι πολύ κουμπωμένος, παρά το γεγονός πως όλα τα ρούχα στο κατάστημα είναι σε προσφορά. Βλέπουν πως ο κόσμος δεν ψωνίζει ούτε για τις γιορτές, παρά τις χαμηλές τιμές. Μόνο τις παραμονές των Χριστουγέννων το γενικότερο ενδιαφέρον είχε δείξει ενθαρρυντικά σημάδια για όλη την εορταστική κίνηση, τα οποία όμως δεν επαληθεύθηκαν. Λόγω της ελαιοσυγκομιδής λένε πως η κίνηση στη Μεσσήνη δεν είναι γενικά η επιθυμητή τέτοιες ημέρες. Ομως όλοι καταλαβαίνουν πως η κύρια αιτία πια είναι η οικονομική κρίση.
Ο Βασίλης Γκότσης εύχεται "το φετινό κακό να πάει και να μην ξαναγυρίσει". Κοιτάζει τριγύρω στο κατάστημα υποδημάτων που διατηρεί και σχολιάζει: "65 χρόνια μαγαζί τέτοιο κακό δεν είχε ξανασυμβεί". Υπολογίζει πως ο τζίρος του έχει πέσει σε ποσοστό πάνω από 70%, αφού ο κόσμος δεν αγοράζει ούτε τα απολύτως απαραίτητα. Ωστόσο παροτρύνει: "Να είμαστε όλοι αισιόδοξοι. Είναι το κάτι άλλο η όλη κατάσταση. Αλλά ας ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά". 
Η Μαρία Γεωργιοπούλου περιγράφει διλήμματα πελατών ακόμα και για ψιλοπράγματα, όπως ένα καλσόν ή ένα ζευγάρι γάντια. "Δεν παίρνουν πια ούτε μικρής αξίας πράγματα. Δυσκολεύονται και σε αυτά. Οσο για τα μεγάλα, τα έχουμε αφήσει, τα ξεχάσαμε πια. Ούτε τα απαραίτητα δεν αγοράζουν φέτος".
Η Νίκα Τσώνη για μια ακόμη γιορτινή μέρα παρατηρεί τον άδειο από κόσμο πεζόδρομο στο κέντρο της Μεσσήνης: "Δεν κυκλοφορεί κανείς, γενικά. Δεν έχουν έρθει κι επισκέπτες από την Αθήνα, επειδή δεν υπάρχουν λεφτά…". Η ίδια είναι αισιόδοξη αλλά οι καταναλωτές είναι… κουμπωμένοι αρκετά. Ελπίζει όμως να πάνε καλά τα πράγματα για τους αγρότες, αφού η αγορά λειτουργεί σαν μια αλυσίδα. "Αν πάνε οι αγρότες καλά, θα πάμε κι εμείς" παρατηρεί.
Η Ευαγγελία Αργυροπούλου σχολιάζει πως κάθε χρόνο πάει και χειρότερα η κατάσταση. Φέτος η κίνηση είναι μειωμένη σε ποσοστό 50 - 60% σε σχέση με πέρυσι. Και πέρυσι ήταν πάλι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πρόπερσι… "Αμα δεν έχεις εσύ, δεν έχει και ο άλλος. Ετσι σκεφτόμαστε σαν καταναλωτές για να προσφέρουμε στον πελάτη. Τώρα φεύγουν πολλά προϊόντα με ελάχιστο κέρδος και προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες".

Κ.Δ.


NEWSLETTER