Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 08:13

Η “Φλόγα” στις δράσεις ευαισθητοποίησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητούμενο η σωστή αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου για όλους

Η “Φλόγα” στις δράσεις ευαισθητοποίησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητούμενο η σωστή αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου για όλους

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο καρκίνος είναι ιάσιμος, δεν είναι η κακιά αρρώστια. Σήμερα 4 στα 5 παιδιά με καρκίνο γίνονται καλά, αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα” με αφορμή την 15η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα που είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για τον Παιδικό και Εφηβικό Καρκίνο. Ωστόσο, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα, εξακολουθούν ακόμη και στην Ευρώπη να υπάρχουν ανισότητες στην αντιμετώπισή του. Αυτές επεσήμανε η αντιπρόεδρος της “Φλόγας” Γεωργία Κόκκινου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα μια ευρωπαϊκή διακήρυξη που θα οδηγήσει στη θεραπεία μεγαλύτερου αριθμού παιδιατρικών ασθενών και στη μείωση των διαφορών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η κ. Κόκκινου αναφέρθηκε στις ανισότητες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά όσον αφορά την πρόσβαση σε φροντίδα, φάρμακα και έρευνα, καθώς και πώς μέσα από συνεργασίες και την εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες για τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο και τις οικογένειές τους, παρέχοντας ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα για όλα τα παιδιά στην Ευρώπη.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

“Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη!” τονίζει ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”, υπενθυμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της οικογένειας, αφού η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα οδηγούν σε ίαση περισσότερα παιδιά κι εφήβους. Γι’ αυτό άλλωστε είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες, καθώς ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας ναι μεν είναι μια σπάνια ασθένεια, αλλά απειλητική για τη ζωή του παιδιού. Έτσι και φέτος, όπως κάθε χρόνο, η “Φλόγα” συμμετείχε στις δράσεις ευαισθητοποίησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από κοινού με την Childhood Cancer International (CCI), το διεθνή φορέα των Συλλόγων Γονέων και Ασθενών και την Διεθνή Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP), δίνοντας έμφαση -όπως προαναφέρθηκε- στις ανισότητες και τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους σε όλον τον κόσμο.

 

ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

Συγκεκριμένα, στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι μόλις 30%. Ακόμη και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν αποκλίσεις στα ποσοστά ίασης έως και 20%. Οι αποκλίσεις οφείλονται σε μη έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στη δυσκολία πρόσβασης σε κατάλληλη θεραπεία. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι 15-24 χρόνων. Στην Ελλάδα νοσούν κάθε χρόνο 300 παιδιά. Κάθε ημέρα στην Ευρώπη πεθαίνουν από καρκίνο 20 παιδιά και έφηβοι, ενώ τα 2/3 όσων έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τις θεραπείες που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Ο παιδικός καρκίνος διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και έχει δεκάδες διαφορετικές μορφές. Γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση, με χρονοβόρες και επίπονες θεραπείες που αλλάζουν ριζικά τη ζωή και την καθημερινότητα του παιδιού και του εφήβου, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας.

 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ο καρκίνος στο παιδί είναι ένα συνταρακτικό γεγονός που αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα της οικογένειας. Οι θεραπείες είναι χρονοβόρες και επίπονες και απαιτούν συνεχείς επισκέψεις στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το παιδί να αποκόπτεται από τις δραστηριότητές του, οι γονείς να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους και τα αδέλφια να περνούν αρκετό χρόνο μόνα ή με άλλους συγγενείς.

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η οικογένεια χρειάζεται στήριξη από το φιλικό, κοινωνικό αλλά και σχολικό περιβάλλον. Πολλές φορές -προτρέπει ο σύλλογος- αρκεί απλώς να κρατάμε επαφή, να δείχνουμε διακριτικά το ενδιαφέρον μας, και να βοηθάμε τα παιδιά να επιστρέψουν ομαλά στο σχολείο. “Η χρυσή κορδέλα δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Συμβολίζει πόσο πολύτιμα είναι τα παιδιά και πόσο δυνατά και ανθεκτικά βγαίνουν από αυτή τη δύσκολη διαδικασία. Αντιπροσωπεύει όλες τις δεκάδες μορφές καρκίνου της παιδικής ηλικίας”, αναφέρει καταλήγοντας ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”.