Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 16:50

Γραμμή υποστήριξης για επιθετικότητα παιδιών και εφήβων

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου η νέα ειδική επιλογή στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, για ζητήματα βίας και επιθετικότητας με παιδιά και εφήβους.

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Η σημαντική αύξηση των φαινομένων βίας από εφήβους αποτυπώνεται ήδη στο μέσο όρο των κλήσεων. Όπως λοιπόν γνωστοποίησε ο υπεύθυνος της τηλεφωνικής γραμμής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας “Αργώ” Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, η 24ωρη γραμμή 10306 δέχεται -κατά μέσο όρο- γύρω στις 15 κλήσεις καθημερινά, κυρίως από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η νέα γραμμή απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε εμπλεκόμενο για συμβουλευτική και υποστήριξη σε θέματα διαχείρισης και πρόληψης βίας και επιθετικότητας παιδιών και εφήβων, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαχείρισης και αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεών τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στοχεύει “να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εκδήλωσης γεγονότων βίας και επιθετικότητας και ανάλογων συμπεριφορών καθώς και στην πρόληψη”.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Ο κ. Θεοδωρουλάκης σε δήλωσή του, που αναπαράχθηκε στα κοινωνικά δίκτυα του φορέα “Αργώ”, σημειώνει ότι από αυτά τα περίπου 15 τηλεφωνήματα την ημέρα, τα 2 ή 3 παραπέμπονται σε βραχεία ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Είναι τηλεφωνήματα τα οποία γίνονται “από γονείς που βλέπουν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού τους και προβληματίζονται”, αλλά και “από εκπαιδευτικούς που αντιλαμβάνονται ότι στην τάξη δεν υπάρχει πλέον το ηθικό πλαίσιο ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και συνεργατικότητας”. Αντίθετα υπάρχει “ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που σε συνδυασμό με την έλλειψη αξιών και τη βία, τρέφουν και διευρύνουν την επιθετικότητα στα παιδιά”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα γραμμή στελεχώνεται από παιδοψυχίατρο και ειδικούς ψυχικής υγείας, εξειδικευμένους σε ζητήματα αναπτυξιακής και σχολικής ψυχολογίας, όπως και συμβουλευτικής στην οικογένεια και την σχολική κοινότητα. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της Γραμμής 10306.gr βρίσκει κανείς αναρτημένο υλικό για την διαχείριση και πρόληψη σχετικών συμπεριφορών, καθώς και οργάνωση σχεδίου προληπτικής δράσης για όλους τους φορείς που εμπλέκονται με παιδιά και εφήβους.

ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Ο τρόπος που παρεμβαίνουν τα εκπαιδευμένα στελέχη της γραμμής στην κλήση έχει ως εξής:

Σε πρώτο χρόνο γίνεται διερεύνηση συμβάντος, ενδυνάμωση, αποσαφήνιση, ψυχοεκπαίδευση, αίτημα, σχεδιασμός δράσης, follow up.

Σε δεύτερο χρόνο, εφόσον δεν υπάρχει ή έχει εξαντληθεί κάθε «άλλος δρόμος», γίνεται παραπομπή επώνυμα πια στην ομάδα ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής για ψυχοεκπαίδευση.

Σε τρίτο χρόνο, δηλαδή από 10 έως 12 διαδικτυακές συνεδρίες σε ατομικό επίπεδο ή έως 6 ομαδικές διαδικτυακές συνεδρίες σε επίπεδο σχολείου - κοινότητας, γίνεται παραπομπή σε εξειδικευμένα Κέντρα Ημέρας Παιδιών και Εφήβων, καθώς και υποστήριξης της οικογένειας, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η γραμμή λειτουργεί Δευτέρα με Κυριακή, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, σε δύο 6ωρες βάρδιες, και αφορά: ζητήματα εκδήλωσης, διαχείρισης ή και πρόληψης βίας και επιθετικότητας παιδιών και εφήβων με εμπιστευτικότητα και ανώνυμες κλήσεις (αν επιλέξουν οι ίδιοι οι καλούντες λένε το όνομά τους). Αφορά γονείς, εκπαιδευτικούς ή και όποιους εμπλέκονται με παιδιά και εφήβους ή πέφτουν στην αντίληψή τους τέτοια συμβάντα και θέλουν να παρέμβουν. Να τονίσουμε ωστόσο πως δεν λειτουργεί ως γραμμή καταγγελιών.